Wednesday, February 27, 2008

Show me the $$MONEY$$

Amboi, sekali update tiap2 hari plak kan Sha? :)

Alhamdulillah, increment dah dapat..backdated dari January. Not too sure exactly how much since tak dapat lagi payslip..so main agak2 je berapa,looks like better than last year. Tapi, tapi.. ini bulan pun bank deduct lagi banyak for the house loan memandangkan progress pun makin bertambah...pi mai pi mai tang tu gak..heheh tapi asalkan dia menuju ke benda elok, takpelah.

In a job, apa lagi penting? Salary ke position? Talked about it with a friend today..which one is more important to you? Kalau pentingkan duit, of course salary lagi penting. But if you want to be recognized and for self satisfactory,position lagi penting. Ye ke? An ex colleague of mine sorang ni left for a better position but gets less than what she earned before. I asked why. She said she has come to a stage where position is more important than salary. She was 35 when she left. Would I come to that stage in 4 years time? Entahla, I still can't decide which is more important. Sometimes I longed for a better position as I have been in this position for 5 years. Static. But sometimes, I felt 'Takpelah, asalkan gaji makin naik'

And yeah, the B part or bonus. Would you rather have a higher increment but no bonus, or would you prefer bonus, but very minimal increment? Korang yg dapat paling kurang 6 bulan bonus tu tak yah jawab la ye, tak yah comment pun takpe..hik hik..

Plus, if korang dapat job offer, tapi offer gaji sama..would you stay in the current company or jump to the new company because of the opportunity?

Ahhhhh..money, money, money...kaChinGGG
Picture taken from here

24 comments:

di.di said...

takleh komen ker.. hahahhahah
kalau 10 bulan pun dapat kat aku.. hmm takde makne nyer.. cepat nyer habis cam air mengalir tau....

p/s: tapi increment saya macam *toot*

konot said...

aku tak pernah dpt 6 bulan.. so bley komen ek? heheh... ko ni dah dpt keje ek? tu yg byk dilema ek? kalau aku ler... money ke position ke.. normally aku wud go for money 1st sbb at the end of teh day, we still hv to pay our bills kan.. but later2.. up to one stage, where ko dah kindda selesa, you will be willing to sacrifice extra monetary benefits sbb nak job satisfactory... tu pun sacrifice sbb duit dah mencukupi lah.. no need for extra luxury sbb job satisfactory lagik important. tu pendapat aku ler...sekian timaseyy

aisha said...

hahaha... amboi2.. sronot sakan akak ek... yeay!! buleh banje sirap ais.. nyam nyam...kalu saya dapat offer (tah bila tah..hehehe)tp salary still da same, baik dok jer kat co sama.. unless la current co ni hampeh cam apa, harus la anda menerima offer tersebut, with condition prepare whether the new environment makin baik or makin teruk.. so, rasanyer cam sama jer...
so, hapdet la lagik esok ek... kih kih..

Linda bayam said...

My 2 cents:
first: aku tengok company (i.e: position), sebab kalo in future nak jump company lain, kalo diorang tgk current company tu ada 'nama', higher chance you'll get hired, and boley demand gaji lebih sikit :)
kalo salary..gaji banyak mana pun takkan cukup..kata orang, lagi besar periuk, lagi besar la... keraknya..

shell said...

I won't leave the current company if gaji sama, and more responsibility.

kalau position tinggi skalipun.. kenapa nak kena extra stress with less money kan.

btw.. smalam aku pegi JCo.. memang la bila panaskan donut dia, it melts in the mouth :P.

-aku yang belum beranak + still kerja lagi-

sighhh

Anak Daddy said...

those who are earning oodles of money and "pendapatan melebihi perbelanjaan" memang le boleh cakap position lagi penting... i prefer $$$.

I oso agree with linda bayam. tengok company jugak. you can in the future "jual" nama your old company to your future employee, demand gaji lebih sikit. that was what I did. I sold the name of the 2 law firms i worked with dulu to get the job here. it pays.

Cosmic_GurL said...

Boleh tak kalau I nak HIGH increment and also high bonus? Hikhikhik..melampau kan? :P

Nomee said...

I want better money, better position, better company profile, big increament and huge bonus. Ye... saya tamak. (Tapi masih dok lepak kat this company lagi).

-aku yang indecisive-

Anonymous said...

Duit le sis. As for present moment, and at least for the next 10 years, of course money la yang aku pandang sis. Melambak-lambak hutang kan. kereta lah, rumah la, tu belum campur napsu-napsi nak beli tu ni dan jalan2 kan..

arena

Anie said...

Duit banyak tapi tak bahagia watpe? Keje2 pon kena aa bahagia.. rasa syiok jek nak bangun pi keje.
Tapi.. saya tetiap tahun dapat 3 bulan bonus.. huhu. Bahagia sungguh.. :p

Position? Saya suka dok atas. HAHA!!!

Mas Rahim said...

apa2pun, pikir btul2...jgn jadi cam aku..nak gaji lebih, keje lagi terukle..at the end, habuk pun tarak ahhhhha back to square gak! eh ko dpt keje tu ek?;-)

Amy said...

DD - Keh keh saja je. Biasala tu, dapat banyak mana pun, napsu nak spend tu lagi banyak kan? I would too. Increment macam *toot*? Takpo, at least ko pegi Europe trip tetiap tahun beb!!

Konot - Tak la, second interview pun Monday nanti. Tak la plak pikir sampai ke situ...cuma terpikir pasal salary dgn position ni. Kut mana pun, takkan nak duduk kat takuk lama je, dah baper tahun ni. Kadang2 aku pikir it depends on the company kut. Some cepat je naikkan position, some cergasss je increment dia. Tak banyak org yg bleh cakap dia satisfied dgn keje dia, dan satisfied dgn gaji dan position. It's only natural that we want to be in better position kan? Bila nak kaya ni Konot? Jom bukak bisnes sendiri? Nak jual apa pun aku tak tau :)

Sha - Hep, cukup2 la tu update. Bagi Sha rindu sket kat akak. Hik hik...bila la kita nak jumpa awak ambik GA tuh? Soon ye dik, kita nak lepak kat Kg Baru la..best sket layan sembang.

Amy said...

Linda - Yup, I agree with you. In my field of work ni, kawan2 dari company lain kata gaji aku ni dah kira tinggi utk position ni, so susah sket nak demand lebih, so kalau dpt position lebih tinggi and gaji up sket, mmg patut la move on. Aku masih sayangkan industry ni, cuma aku dok pikir baper lama nak dok kat level ni. Tu biasa beb, lagi banyak gaji, tekak pun makin besar ehehhe

Shell - What if I need environment change desperately? But I still think it's not worth it la kan? At the end of the day, $$ gak penting kan beb? Ahhhh...ko buat aku craving for JCo la. LAMA dah tak makan ni. Besh kan letak dlm microwave pun lembut lagi..yummy! Rilekla, baby tu nak make appearance with a style..if this weekend, aku doakan dari Pahang je la yg baby dan mommy sihat *big hug*

A-Teh - I don't think I will ever reach 'pendapatan melebihi perbelanjaan' ahhahhha. Worth it kan skarang A.Teh coz you're working in the A class company!

Amy said...

Sherie - Hehehe everybody wants both world kan? Normal la tu..

Nomee - Tempat ko keje ni dah cukup bagus beb, rilek la. Tapi ko antara budak PPP aku kenal yg keje paling lama dlm satu company la..cayalah. It shows that you're happy there, beb.

Che Na - Next 10 years pun belum habis bayar rumah ok? Laki aku dah habis bayar keta ni pun lega gila. Walaupun keta buruk je, at least is his. Aku ghaser kalau rumah tu dah siap, kena tutup mata beli keperluan sendiri, kena utamakan brg2 umah. Aku percaya pada rezeki dan effort.

Amy said...

Mel - Jap, nak gelak golek2 dulu. Muahahhaha ada kena mengena ke personal life bahagia pastu semangat nak pegi keje? Kalau saya malas nak pegi keje, maknanya saya tak bahagia ke? Habis kalau frust bercinta, bleh ke tak pegi keje? Kena pegi gak kan? Kan? Kan? 3 bulan yek? Awat M***s bagi lagi banyak dari co ko padahal mother company sama? Tak kisah la tu... janji ko bahagia..duit bonus tu kalau sekali sekala belanja kawan seperti aku ni pasti akan membuatkan rezeki lebih murah beb ehehehheh

Kodeng - Takde la, mana dapat lagi. Takde kena mengena dgn tu, tetiba je dok terpikir bila kawan2 dok cakap mende ni dgn aku kelmarin. KAwan aku tu position dah tinggi tapi mencari gak la keje lain. Kalau ada opportunity, of course dia nak yg better la. One can never be satisfied with one's achievement kan? Ikut qualification gak ah, kalau dah ada degree, takkan nak keje macam clerk je whole life. Dah ada Masters ke PHd ke, takkan nak jadik exec jek, sure la nak senior or managerial position. Bila nak jumpa nih weh??? Nak pulang buku dan bertukar buku lagi :)

**dramadiva** said...

memang macam *toot* saya amat tension tapi saua redha..:P

awal tak aku bangun... jap, nak gi kejutkan raff...

Zetty said...

salary is definitely one of my deciding factors when I applied for a new job. kot ada bonus tu, kira rezeki extra la.

regarding that last question, if gaji sama but career path is much clearer at the new place..pindah saja la beb. tapi kot career path nya lebey kurang sama...if it were me la, i would stay.

Amy said...

DD - Redha jek la...at least ko banyak duit utk bertravel2 cuti2 UK tau! Awal seh ko bangun..aku lak yg tido lewat tadik..

Zets - Ermm lebih kurang sama dgn apa aku pikir sekarang! Kita tunggu dan lihat la..aku pun takmo harap sgt. Kem salam kat Nurul! :) Hari ni aku dah blurted out 4 letter word and what not dah, stress! Dapat la dia tengok the ugly side of me muahahah

di.di said...
This comment has been removed by the author.
di.di said...

asyik show me the $$ jer... please show me something else lah....

Inn said...

eh? wer did my comment go? bummer!

Amy said...

DD - Sabo le..baru nak recover jet lag(??) dok dlm keta smlm for 3 hours. walaupun bontot dan tulang belakang sakit , gua tetap bantai tido dlm keta dgn jayanya. Laki aku kata "Jammed panjang gila", aku jawab "Ye ke? Tak sedar pun" ngeh ngeh..

Inn - You deleted your own comment ke apa tuh?

Saya nak pegi 2nd interview (hopefully kali ni tak postpone) in 40 mins time..

neomesuff said...

hmmm..the more money you have..the more you can save for the future..so get the higher increment with a fairly job satisfaction ;)

Amy said...

Kak Nomee - Tu la, buat masa sekarang ni duit lagi penting kut..tambah2 memikirkan rumah yg dah nak siap tuh fuh mmg $$$$ kachinG kachIngg jek la