Friday, March 19, 2010

The irony of it..

Why do I feel that I prefer to express my feelings here rather than in FB?

How could it be that people who left comments here are nicer than comments in FB? Sedangkan some of those people who left comment in my blog never met me but those who left comment in my FB had known me for years?

The irony of it kan?

18 comments:

Silent Scribbler said...

Awww... Kak Amy saya termasuk list orang yang tak pernah jmp tapi comfortable kan? he he he he. Seriously, I am like you too in that sense. I have stopped updating my status in FB. I feel safer in my blog, where readers tend to be close friends and kind strangers.... betul tak kak amy?

Amy said...

Sha - Ha betul. Macam nak update status pun tak kena, heran betul. Suka hati la kan nak rasa bengang ke sedih ke happy ke..ada je comment nyakitkan hati dlm FB. And so far alhamdulillah, although quite a number of strangers yg comment kat sini takde lagi yg bagi nasty comments. I mean, if you don't like the status or the blog post, ignore la, tak yah la comment ye dak?

Linda said...

just my 2 cents..

mebe kat dalam blog, there are sense of permanent history when orang tulis komen, selagi tak delete, the comment will always be there...

tapi dalam fb, the status always change, and there are also other people status as well, so bila orang tinggalkan nasty comments, lepas tu status of the person will change and they practically wont see the comments anymore after a while...so takde rasa 'takut' di situ..

btw, sapa yang kasi nasty comments to Amy? meh sini aku ganyang!

Amy said...

Linda - Betul gak tu kan. Ada la sorang schoolmate yg pernah 'sound' aku sbb comment kat dia and dia pun suka bersuara lantang sket bila comment, macam dia je yg bagus. anyway, I've 'hide' him so that aku tak yah tengok dah status dia takut aku ter comment. Nak remove forever aku belum sampai hati lagi. Other than that, ada gak org jenis 'suka bagi nasihat' yg aku rasa kadang2 bleh malukan tuan punya status. Contohnya status : Mission accomplished! dan commentnya 'Good for you, lepas ni mission pegi gym plak ye' like wtf? Kalau ko nak nasihat aku suruh kurus ke, pegi gym ke ckp dlm email ke tak bleh? Perlu ke nak comment bagi the whole world baca? Siyes tak paham.

Then preaching to people how positipp u are, but at the same time commenting on other people in your status..kalau positipp sgt, u should just think positipp about other people kan?

Entahla Linda..I love FB tapi sometimes it gets to my nerves. And don't get me started on newlyweds yg hari2 update apa dia masak/aktiviti dia bersama suami, pastu status dia tu di 'like' oleh suami yg juga ada FB haha. Tapiii, as much as aku tak suka tengok, aku diamkan je and I don't leave any comments. But some people bila dia tak suka dgn status kita tu, bukan main lagi nak tinggalkan comments. Blergh!

Linda said...

I respect wat my frens put on their fb status, sebab kekadang suke gak baca status diorang..

kat fb ni ada 2 jenis manusia:
1) jenis perasan diri dia jer yang ada perasaan, so kalo dia being sarcastic kat org, dia ingat orang takkan raser ape² sebab it's 'friends' thingy. tapi kalo orang komen pasal dia pulak tau lak nak terasa.
2) Perasan bagus, ingat dia sorang jer ada laki/bini, dan hanya dia yang paling 'bahagia' di dunia ni..

aku pun perasan gak ada satu dua frens yang camni, tapi i always thought, lantak dia laa...bagus la kalo dia bahagia, while it lasts kan..

dan aku akan 'like'kan status friend aku kalo aku rasa he/she memang sangat baik orangnya dan sangat deserve the happiness...(including you, beb!)

aku cuma akan rasa tersentap (sikit) kalo orang itu aku tau orangnya sangat nasty, yet living over-the-top life, and flaunted it secara berlebihan..kalo boleh biar satu donia tau dia sedang bahagia dan spouse dia kaya-raya..*sheesh*

Maff said...

*nods vigorously to all comments*

Amy said...

*Duduk sebelah Maff dan anggukkan jugak apa Linda cakap*

Kalau org2 camtu, I'll just say 'OMG, please la' dlm hati, rolled my eyes pastu baca refresh page je tengok status org lain :)

Awww, aku noticed ko selalu 'like' status aku and aku sukaa sgt. U are one of those friends yg ada effort to note me and leave comments, in FB and blog..tq beb! Appreciate it :)

Zetty said...

aku tak kenal sapa Linda di atas tu, tetapi aku sangat bersetuju dgn comment dia...especially point no 2.

gus said...

Hi amy! Lama tak jenguk kat sini.

True, commentors on blog put more care in their written thoughts, as much as the author. They usually read through your post to understand what you're trying to convey, your thoughts and feelings. That way they give you better feedback and most of the times they are nice.

In fb, most of our thoughts come in bursts of feelings or sometimes just curious observations, which most of the times get misunderstood and given awkward response, sometimes rude, when actually they don't mean it that way.

Tapi kekadang tuh, ramai jugak yang simpli buboh komen, ha, itu jenis yang pendek akal.

And then there are those yang just have to shout out every single thing in their life, you know, mengada2 tahap cipan. In this case i just click away. No need to make a scene.

Walau apapun, aku 100% setuju ngan linda.

Amy said...

Zetts - She's my Unimate dulu. Betul kan apa dia cakap?

Agus - Weyy! Lama tak nampak. How have u been? I pun dah lama tak jenguk your blog. Ye la Agus, sometimes it came to one point where I was carefully choosing words to put on my status, macam wth? That's my page, I should be free to say what I want kan?

Wah Linda, ramai vote ko ni :)

Linda said...

*tersengih cam oyster busuk*

ms ngantuk said...

amy,
i always feel the same way too. s'times in fb ppl are really over the top or plain nasty. tp sibuk request fren. kat blog, sape2 can read n be frens asal jgn nasty dgn i :P

p/s i always like your positive updates n comments :)

aisha said...

wahh..kak amy..jutaan komen nyer di sini.. see.. you've been lovedddd.... jangan risau la kak amy..biar pi la kat diorang tuh...
hmm...arap2 saya nyer status di FB tidak menggangu idup kak amy la ek.. or apa jua kegiatan yg dilakukan tidak meng"anoy" kak amy.. kang kot kak amy menyampah lak kat saya nih..hik hik hik..

Amy said...

Linda - Hihi..

Kay - Yes, sgt over the top, macam tak bleh blahh. Ye ke Kay positive updates, tapi bila I tengah unhappy, I update gak kata I tgh unhappy.. I takmo hipokrit..tapi ye la tgh gaduh laki bini pun takkan nak update? At least be subtle on your emotion at that moment la kan? Kayyy, I can't wait for World Cup..like reallyyy. Bosan dah tengok TV :P

Sha - Mana ada nyampah..nak dapat awak update tu pun susah..kita banyak tengok gambor2 awak je :)

Konot said...

ye aku pun suka menulis kat blog dari FB...

btw aku masuk kategori mana weih??

Amy said...

Konot - Kategori jarang update FB tapi once update usually about something witty or funny :). Love ya!

Anie said...

Dunno what it worth..

Tapi kan Kak, like you said, kenal since high school ke colleage years ke - but - dah lama tak jumpa. And some ppl either they want us to be the same OR they want us to be better or vice versa. Don't you agree, some ppl feel good abt themselves when they know other ppl esp their friend are in deep shit.
No offense Kak, kita memang la kene sangka baik kan, tp tak semua org leh sangka baik lak kat kita.
I think both you and me are in that snag before in FB and I did the most appropriate action at the time - to save us both - from further humiliation.

I love you still Kak Amy - you know that right?

Always.

Amy said...

Mel - I know hehe