Thursday, November 11, 2010

Isteri mithali..ko ada?

Takde kena mengena dgn cerita yg sedang hangat kat TV.3 6.30pm tu la kan.. walaupun hakikatnya aku baca kat FB kawan2 kata citer ni best. My next question would be 'Sapa berlakon?'. F.asha.. aduih tak minat. Tapi dah mostly ckp best, aku layan la dgn Mama last week pastu aku ngomel2 'Apa la sembahyang pun mekap, natural beauty dah la' dan pelbagai komen lagi la sampai Mama cakap 'Mmmm dah tak suka pelakon tu, semua dia tak suka' Haha tau takpe.

Mama pun tak la layan sgt sbb timing tu kan macam dah masuk Maghrib bila halfway cerita tu. Atau maybe sapa yg dah tengok dari mula, suka la or saja dah alang2 tengok dari mula kan. Macam N.ur kasih, dah halfway gak, baru aku terasa nak tengok and lepas tu ulang tengok dari mula dan addicted. But C.hinta ni, tak kut.

Ok balik kat topik asal. Mithali kah kalau sanggup kasi suami kahwin lain just because tak bleh nak bagi zuriat? Mana ko tahu ko kasik dia kahwin lain, bini lagi satu cukup subur nak bagi zuriat? Lemah betul olahan cerita. Cewaahh sentapp dgn F.asha kan tetiba.

Pada aku, mithali is very subjective. Sama subjective jugak macam kecantikan. You know la how men needs differ. Some men cukup la isteri dia pandai memasak, or sekadar bleh bagi suami makan. Or boleh didik anak, or pandai jaga hati mentua. Well, don't get me started on that la kan, mahu tak berkesudahan post aku ni kang! :)

Ada suami bangga isterinya kerja tinggi, ada suami suka isterinya tak lebih tinggi jawatan dari dia. Ada suami suka isterinya ramping, ada suami suka isterinya sedap2 dipeluk je. I've talked about this topic with my friends like a millon time, kenapa suami dah tak sayang isteri, kenapa suami ceraikan isteri. Sebab isteri tak lawakah? (Dia berhempas pulas nak keep the weight lepas beranak 3-4, suami supportkah dgn menaja gym dan pelangsingan?). Sebab isteri tak masak? (Sedangkan wife pun bekerja, sampai rumah dah 7pm, lagik mau masuk dapur). Sebab isteri tak sehaluan dgn mentua? (Pernah ke find out kut2 mentua pun suka zassss je menantu).

The list is endless. Most of us came with one conclusion, kalau hati dah tiada, cinta dah tiada, alasan kelemahan isteri sebesar kuman pun bleh jadi isu. Sad, I know. Dulu2 kata 'You tak yah la masak, sian you penat kerja'. Bila cinta dah tiada, dan dan tu jugak cakap 'You tak pernah layan I, tak masak untuk I'..eh pulak? I'm not being sexist la sebenarnya. I've had my fair share of stories from kawan2 lelaki yg bercerai jugak. And surprisingly, infidelity are the main reason.

Not to scare you who are unmarried yet, but this is reality. It would take some time to get used to each other and most importantly, to accept each other's weaknesses. Dugaan datang dlm pelbagai bentuk. We hope the person we marry is the one, but we'll never know. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Buat kenduri grand2 pun, tetiba lepas setahun dah file for divorce. We can only make efforts and stay strong when you are tested. And pray.

Sometimes our spouse can drive us nuts. But we love him/her, kan? Maybe dalam satu kelemahan dia di mata kita tu, ingatlah lagi 10 kebaikan yang dia buat and tolerate untuk kita. Moga2 sejuk la hati. Kalau tak sejuk jugak, tepuk dada tanya selera.

Here's to another 32 days to our 7th year wedding anniversary..

10 comments:

Linda said...

Well said, Amy...!

Here's to you & Zul, May Allah blesses you two with more Rezeki & Love...Amin!

Happy Anniversary!

Zetty said...

hey!
apa ni fasha-haters! hahahahah.

i lap u fasha sendat :)

Cosmic_GurL said...

I totally agree with what uve said, Amy. When one partner stops communicating with the other then thats where the probsd starts..

Amy said...

Linda - Thanks. Amin for the doas

Zets - Please la weh, aku letih tengok muka sopan dia. Mak penat noks balik keje bukak TV pastu tengok muka dia arghhh :)

Sherie - I'm no pro in this, altho been married 7 years pun, I rasa masih ada benda yg I tak paham pasal species lelaki ni.

Anie said...

fasha haters oso.. mencik

Amy said...

Woii aku bukan nak buat fanpage to hate Fasha ehhhhh..hihi

Izsha said...

Bila dah kawin tu, masing-masing kena terima kekurangan spouse masing-masing. Kalau rasa tak boleh terima, tanya diri sendiri, aku ni bagus sangat ke? Kalau pasangan boleh terima kita sebagaimana kita, kenapa kita tak boleh... kan Amy kann.. Happy Anniversary in advance :)

Fina said...

Well done Amy, this is a well written post....memang make sense, kalau dah tak nak and takde hati tu, buat la camana2 pun kan, memang masih ada silapnya....and we can come up with 1001 weaknesses about our spouses kan....and most of the time, we don't even try to evaluate where we went wrong and those weaknesses just to have an excuse to have an affair.....so far aku masih bersyukur that I am married to hubby, and benda2 lain tu, tutup mata je la kot...cam le aku ni perfect sgt kan...spender kengkadang pun bersepah2 kat second living hall kat atas tu...hehehehe...

-masih julia ziegler-

Amy said...

Izwah - Ni pun reminder utk diri aku sendiri..more often than not, kekadang kita 'ter'compare spouse kita dgn spouse org lain, ter detik dlm hati 'bestnya si polan, hubby dia asyik kasi bunga.. bestnya si polan, hubby dia bawak tempat makan grand2, bawak jenjalan obersea'. Pejam mata kejap, dan ingatkan diri sendiri it would be endless kalau nak compare dgn life org lain. Tah2 yg nampak bahagia pun ada masalah dia sendiri. Aku ckp camni sbb ada yg baca blog/FB aku pastu comment kat kawan aku 'Amy tu nampak happy je dgn husband dia'. Kalau aku gaduh pun takkan nak citer dlm FB or blog kan? Tak semuanya indah je all the time. When I'm down, people will see me down and I'll pick up the pieces back after 1-2 days. Tq for the anniversary wish :)

Fina - Betul, kena tutup mata. Diaorg pun agaknya tutup mata je dgn kita. Tutup mata dgn aku bila aku moody, bila aku malas nak basuh/gosok baju, malas masak dan pelbagai lagi yg hanya Zul je tahu haha.

Chinta dah habis kan korang? (Thank God!). Pasni citer baru plak, dan dari apa yg aku baca mmg sebijik cerita 50 first Dates by Adam Sandler tu..hmmm.

Anak Daddy said...

I so agree with you. I keep reminding myself, kalau my husband ada 1 kelemahan, ada lagi 10 kelebihan dia.

BTW, A.Teh suka sangat drama Chinta hehehe.. I'm not Fasha Sandha fan, tapi suka jalan cerita tu. I just wished it stopped when watak Adi Putra as her bodyguard died. Lepas tu the drama macam melalut sketss...