Tuesday, March 06, 2007

I've been tagged..

So, I've been tagged by dear Ween. Kira first time la ni, saya pun baru jek ber blog-blog ni kan? Tak sampai setahun jagung pun lagik. I'm supposed to list down 6 weird things about me. Kalau tanya aku, sure la aku tak rasa aku weird sangat, tapi tanya Hubby dgn Tiyah, dgn rela hati diaorg meng 'listdown' kan. So, here goes...compilation from them and me:

1) Top on the list, dagu saya bergoyang2@bergerak2 kadang-kadang.

Camner nak citer yg ni eh? Senang cakap, nerves kat dagu tu bergetar2 sampai bleh nampak dagu aku ni tergerak-gerak skin dia. It will only happen if I'm anxious about something, too scared or too happy. Weird dak? Only my family members and of course hubby je yg dapat tengok 'live'. It is so obvious when I was at school waiting for my UPSR/SPM result, or too happy, it will start to 'goyang'. Mama and me have tried many times to stop it, kitaorg jentik, tampar (sakit tau jentik diri sendiri!), heck I even went to see a doctor but he said it's only nerves, nothing to worry about. First time hubby saw it masa we were dating, he laughed so hard that aku merajuk gila hari tu ok. :P La ni, dah kawin, dia dah tak heran la. And to think about it, lepas kahwin, dah jarang sgt jadi dagu ni. Hmmm?? Maybe vitamins that he supplied? Ngeh ngeh...

2) My obsession with wrinkle free clothes.

Aku paling malas gosok baju. Ada angin nak gosok baju. Datang angin baik, aku boleh gosok berkati-kati at one go. Dari zaman college sampai sekarang, aku mesti gosok baju malam sebelumnya and lay it on the chair ke, sofa ke, in case I got up late in the morning tak lah kelam kabut. I will freak out if electric supply terpotong ke coz the first thing on my mind would be "Habisla, kena pakai baju berkedut and tudung berkedut?" So far, tak pernah jadi lagi la sampai tahap tu as I have some baju-tak-payah-gosok. Tapi obsession aku ni sampai kadang2 nyusahkan sbb katala aku gi holiday mana2, I will pester my dad or my hubby to check with the hotel whether they provide iron ke dak. Gila kan? If hubby tiba2 out of the blue kata "B, jom g Mapley pekena roti canai", then my reply would be "Hah? Jap ek, nak gosok baju/tudung" walaupun Mapley to just 5 minutes away. And I never let him go out wearing wrinkled clothes walaupun t-shirt buruk, aku tak suka, tak suka..kecuali aku tak tahu or I am somewhere else and he's going out minum2 dgn his friends, then aku cuma bleh pesan "Pakai baju yg tak kedut ye" alahai..sian hubby aku.

3) Form of food

Ni lagi satu mende pelik. I can like a food in one form and might not like the same food in another form/bentuk. Mende2 pelik (bijirin di dalam air adalah pelik bagi aku) dan berbau aku mmg tak suka consume. For example, durian. Aku tak suka sbb bau dia but I love tempoyak. I love corn in the cup but I hate corn ice cream. I hate nuts in a chocolate, but I love peanut butter, get it? HAahaha..I've blog about this before in Friendster. Hubby have become an expert about this already..family aku mmg dah tahu sgt la peel aku pasal makanan ni.

4) Sleeping style

I can basically sleep anywhere. Tengah2 timbunan baju yg baru diangkut dari ampaian, yg dilonggokkan depan TV, bleh je. Lagi 'crispy' baju yg baru diangkut tengah panas tu, lagi sedap tido. :P I love sleeping in the car, a moving car to be exact. Dulu2, dari KL balik Perlis 10 jam masa takde highway. Baru gerak setengah jam dari rumah, aku dah doze off. Senang jek. I will just wake up after 2-3 hours, just to ask Ayah "Kat mana dah ni, yah?" and fall into sleep again. Masa aku kecik dulu, I remember hating Perak so much sbb negeri ni besar kan, bila bangun je, dok ada kat Perak lagi..tido lagi, bangun lagi, kat Perak lagi ke Ayah?? :) sweet memories. But if Ayah stop for a rest, I will be the one awake sbb tido dlm keta yg tak bergerak sungguh tak best. And one more thing about this sleeping thingy, aku tak suka kalau katil tu goyang2 bila aku nak tido. Like when partner is tossing right or left trying to sleep, he will drive me nuts. I like to sleep in a quiet, dark room. Even the slightest sound could wake me up. Tapi kalau dah penat sangat, bom bunyi pun tak dengar kut. Dulu kalau ikut ayah outstation, ayah akan ambik additional one room for the children. And Tiyah will get to conquer the bed because I would rather sleep on the floor than having someone beside me tossing left and right making the bed goyang2.

5) Letup-letup jari

Ni biasa la kan, letup2 kan jari tangan. Tapi aku bukan setakat jari tangan, jari kaki sekali. Fuh, bestnya bila dapat letupkan semua. And problem is, not only aku letupkan jari kaki aku, aku letupkan jari kaki saper2 yg kaki dia depan muka aku, that includes hubby's, Tiyah's, Mama's and even my niece's and nephew's small toes. Of course I wouldn't do it infront of their parents..nak mampus kena marah nanti? Heeehe..syhhh. Pantang ada depan aku kaki diaorg, sure aku tarikkan dan letupkan..I still remember in one Political Science class during PPP, aku leka je dok letup2kan jari (boring gila class tu), and I think the lecturer was annoyed and he had to stop his lecture and said to me "Girl, can you stop doing that?!" Hahaaah, buat malu aku je. Tak ingat ah apa nama Indian lecturer tu.

6) Lastly, aku boleh mimpi hari-hari. Yes, EVERY SINGLE DAY

Ni hubby aku pun puzzled camner aku bleh mimpi hari2. Tah la, I've tried basuh kaki sebelum tido, baca ayat Qursi dan macam2 lagi tapi sure mimpi. Ada jek la mimpi. Tapi ye la, mainan tido kan? Bukannya aku percaya apa yg aku mimpikan pun. Tapi sometimes apa yg aku baca, apa yg aku tengok kat TV, baca dlm paper, or something yg aku takutkan (that's why I hate horror movies), akan terbawa-bawa dlm mimpi aku. It could be as extreme as after watching a marathon of 'HEROES', I would then have superpower in my dream, or as normal as after reading Zied's blog, I dream of having Ako Mustapha came to my party just because he looks like Jimmy, Zied's hubby. Hubby plak jarang2 sangat dapat mimpi, aman sungguh tidur dia.

There. 6 weird things about me. Lepas ni aku kena tag 6 orang plak. Some people yg aku nak tag dah di tag oleh kawan2 lain. So,I'm tagging Zied, Aje, Konot, Che' Fara, F n G and neomesuff.Kalau korang ada time nak buat la.

Rules of the game: Each player of this game starts out by telling 6 weird things about themselves on their own blog, as well as state the rules clearly. At the end, you will need to choose 6 people to be tagged and list out their names. After you do that, leave them a comment on their blogs letting them know you tagged them.

Received SMS from Normi this afternoon. Dia akan deliver besok, thru operation. ADP3 friends, let's doa for her and baby's well being, ok? Insyallah.

Unrelated note : Funny eh? Bila org suka guna Anonymous and feels like he/she can say anything under the sky? Whatever la dude. Gua tak heran :P

14 comments:

Arena said...

Babe,
aku pon mimpi hari2 tau... haahha tak sangka ada orang camni.. hahahha nantilah aku buat gaks weird things about me nih..

psstt .. my fav tv show now is Heroes.. hehehhe

Amy said...

Arena, we have so many things in common kan? Buat je la, tak yah tunggu tag pun takpe. Tengok la Heroes mmg best, aku dah tengok marathon sampai episode 11. Tah bila nak sambung lagik. Aku ni TV Junkie ehehe esp Tuesday night mmg glued to TV - Grey's ANatomy, Betty & Desperate Housewives all in one night. MMg remote control aku punya mlm Selasa. :P

shell said...

i have similar childhood..! My kampung is in Kedah.. I used to hate Perak as well.. 10 kali bangun still in Perak.. Sheesshh..

Pasal anon yang likes to stir things up : I regard them as coward. I usually ignore them. I believe you should own up to what you say. betul tak?

zeedayazid said...

kena tag la pulak.. isk isk.. so anyway, pasal si anonymous tu, aku pun kena gak aritu, if u notice there was one entry with a title "to: ANONYMOUS" and i told that person to go to the specific entry that she commented on pastu aku balun dia cukup2.. hahaa seronok betul aku buat camtu, feel so vindicated :)

anonymouses who leave nasty comments are shitheads who have no lives and have no choice but to live it thru other people's lives. and they are cowards of the most unbelievably cowardly clan. kalau ingat dia betul, then show urself la kan! ini hiding like some sicko. BODOH.

ps: aku PMS, sorry for the emo-ness teehee

zebrallini said...

lek amy ... jangan marah2

i always get anon comments in my blog ... they come N leave negative comments N then just leave ...

hati terasa calar balar ...

biasak lar tuh ... takleh expect EVERYONE to like us ... mesti ada yg menyampah kat kita

yg penting kita ramai kawan yg positive with us ... those yg negative tuh prolly 2-3 kerat boleh diabaikan terus

-wa

zebrallini said...

amy ... how come you know angah??

konot said...

nomi dah nak beranak ek? semoga selamat semuanya! isskk..tag benda pelik plak.. aku byk benda pelik nih..hehehe

Amy said...

Shell - Heheh..memang aku tension dgn Perak, tapi sekarang takde dah la. Dah ada highway, 6 jam je dah sampai Perlis. Those are the memories la. Senyum jek bila ingat balik. About anon tu, tah, nyampah la aku.. tak cukup kasih sayang kut si anon tu, so vent anger la kut.

Zied - Totally agree with you. Have fun in Phuket dear!

Wa - Yes, betul. Aku mmg nak get rid of negative friends. Valuable friends like ur wife is someone that I wanna keep forever. Send my regards, I miss her eheheh. Angah? Well, was bloghopping from your blog and enjoyed reading her blog sampai aku link dia kat sini la. :D

Konot - Tu la, so far belum dengar berita lagi dari Normi. Buat ye Tag tu, jgn tak buat :P

mas said...

for ur info, normi dah bersalin @ 3pm today..baby boy..dia ckp ensem gak baby dia ehhehe

Amy said...

Ye ke Kodeng? Alhamdulillah.. :D am so happy for her.

Drama Div@ said...

tak leh lawan kampung aku kat pilah.. yg kena merentas bukit putus tuh... lagik teruk tau.. dulu masa kecik2 mak aku will paksa us to sleep b4 bukit putus kalau tak masing2 buat perangai ngan nak muntah, pening nyer.. kesian mak aku....

Amy said...

Hi Diva..
Heheheh yer ah, aku dah naik bukit putus tu 4 kali..seksa!Ada dua kawan aku yg duduk kat Bahau.. lepas pegi dia orang tunang, pastu kawin, cukup 4 kali la aku naik bukit putus. Tak pernah drive, suruh boypren-now-hubby bawak, tak berani aku. Now, no more reason to lalu Bukit putus lagi :)

rafizah said...

amy...

aku ke yg dikatakan dok kat bahau tu..? hehehhe...

Amy said...

Ye la Julie.saper lagik! Ada lagik sorang, kawan aku nama Ima, kampung seberang kampung ko. 4 kali eden kena turun naik bukit putus..ngeri siot. Aku mmg salute ah ko bleh drive kat bukit putus tu.
Oh sebut Bahau baru nak memunculkan diri yek? Dok jadik silent reader la ni ye? Anyway, I'm glad u drop by. Do come here more often yek?