Wednesday, June 06, 2007

Finally, Kuantan update

Warning : A long-winded post. You have been warned!!

Ok la..Kuantan update plak. Hati ni masih bersisa sayunya.. tapi aku cuba buat donno la. Maybe I expect too much, maybe I put other people's feeling first before my own feelings and thus the dissappointment.. maybe I blame myself too much. Maybe..

Anyways, Friday night tu lepas performing Maghrib, left for Subang gi ambik cousin B, Iwan. Had dinner and then off to Kuantan. I was tired with all the baking and packing that I think I fell asleep even before we reached Karak. Arrived in Kuantan around 12.30am and aku sambung tido. MIL, FIL, BIL and SIL expected to arrive the same morning.

Saturday morning - breakfast beramai-ramai kat rumah abang sulung B. There were 11 adults and 4 children and a baby in one house. You can imagine the crowd.. ehehe but I survived. So, yg pegi trip memancing tu are his elder brother (Abg Jamal), younger brother (Yen), sister (Ina), cousin (Iwan), B and me - 6 of us. Only B and me were wearing short sleeves - tak teringat langsung nak pakai long sleeves untuk tutup kulit ni and I didn't even put on any SPF lotions (konon dlm hati 'Alah, takkan nak gelap kut'). The plan was for us to go fishing from Saturday morning followed by candat sotong Saturday night and only be back to land on Sunday morning. Pergh, gila adventure la konon. Abg Jamal dah suruh kitaorg telan ubat mabuk before boarding the boat.
Aku sempat lagik la ambik2 gambar pagi tu. Happy je. Cuaca pun tak panas sangat. 2 jam gak la journey nak sampai ke tengah laut tekong bot tu bawak (Boat yg kitaorg naik macam dlm gambar atas). This time we all start cari ikan kecik untuk buat umpan dulu. B and me mmg lucky la tempat kitaorg pancing tu mmg lubuk agaknya untuk ikan kunyit. Letak pancing je, lekat, letak je lekat.. aku pancing sambil berdiri lagik, tak rasa mabuk or gayat pun. Dlm 1/2 hour pastu, gerak lagi ke tengah laut nak pegi port ikan besar. Tunggu punya tunggu, takde ikan besar pun.. yg dapat ikan sederhana je - ikan kembung, ikan kerisi and tah apa lagi nama (sebenornya tak tahu nama ikan :P).. by 12pm matahari dah naik, aku mula la rasa panas, and ngantuk (mmg ngantuk bila angin tiup kuat). And all this time aku dok duduk tempat redup jek. Bila kanan panas, aku pindah kiri and vice versa. Last2 aku tertido bersandar kat tiang boat. Of course camera kat aku je, sbb tak nak org lain ambik aksi2 selebet aku yg tertido...huhuhuh.

At about 2pm, B woke me up. Harum bau kari ikan..jgn tak percaya, tekong bot tu masak kari ikan atas bot pakai gas. Kari takde santan tapi sedap nak mampus. Ikan plak rasa manis je, ikan fresh la katakan.. tak tipu punya sedap. Tengok gambo..But not for long.. tak sempat pun nasi tu hadam aku rasa dlm perut aku... aku dah muntah. I think sbb aku tertido sebelum tu kat tiang dgn kepala migraine semua, terhambur la segala isi perut. Yen plak dok gelak kat aku, hampeh.. nasib baik B cepat2 dtg urut belakang.

It was awful and I decided to sleep properly kat tempat yg disediakan walaupun hanya pangkin kayu. Jap terjaga, jap tertido.. tapi aku tak gerak kuar la dari pangkin tu sbb tak mo kena panas la kononnya. Dlm 6.30pm aku start kuar pegi duduk dekat B sbb nak ambik gambar scenery senja (picture in previous post). Masa tu air dah start pasang and bot goyang tak hengattt punya. And aku berjaya muntah 3 kali lepas tu. TIGA ok? B dah start projek candat sotong...aku teringin sgt nak join tapi badan aku dah lemah sgt and i continued sleeping. Sempat Ina bisik kat telinga aku "Baik kak Amy doa hujan turun cepat..kalau hujan turun, sure Abg Jamal ajak balik..tak tunggu besok pagi dah"..

And by midnight, dlm mamai tu aku dengar la atap pangkin tu bunyi hujan. Happy gila walaupun tak larat angkat kepala. Aku ada rasa B urut2 hujung kaki sbb dia tahu aku tak larat sgt dah. I woke up around 3am and rasa lega sgt bila B cakap "Kita dah sampai balik, B" .. happy! Rupanya banyak gak sotong yg B dapat and his brothers and cousin dok citer B yg paling banyak tangkap sotong sbb yg lain dah mabuk sangat dah, tak larat. Sian B. Tapi happy gila mamat ni- tengok gambo, panjang-panjang dan besor sotong tu - sedap. Even Yen dapat ikan jerung kecik..aku tak tahu la apa jadi kat ikan tu, yg pasti aku tak makan la... :P.
Balik tu arrived kat Abg Jamal's house around 3.30am, sembang dgn MIL sampai 4am.. and dengar cerita2 diaorg - rupanya sampai 5 ekor ular air lekat kat kail diaorg..and they had to throw the kail... ewww..takutnya! Pastu, MIL and SIL dah start tegur muka aku "Merahnya muka Amy, sure terbakor ni..siap la mengelupas kulit tu nanti"..I just laughed it off, still dok pikir takkan la nak jadi teruk sgt kut..

Besok pagi tu bangun and I looked into the mirror..and I had this same reaction..

Merah gila ok..mmg totally sunburned...aku tengok pun takut. Dlm gambar atas tu tak nampak sgt - tapi sebenarnya mmg merah gila - macam udang kena bakar. Kat office ni, ramai gila dah bertanya naper dgn kulit aku - dari jauh pun dah nampak. Dia punya pedih la kulit,both under my eyes dgn hidung... tu la, padan muka aku kan tak nak pakai sunblock. That Sunday morning, all of us went to Pantai Sepat - for barbeque and mandi-manda. I'm not so keen to mandi manda sbb dok phobia dgn matahari lagi :D. And by 5pm, aku dah masuk laut join diaorg. B ajar berenang tapi pakai life jacket. Best gak sbb I was able to float and kuak2 lentang semua.. susah gak nak belajar berenang.. puas kayuh tangan dgn kaki tapi tak gerak sangat pun.. B kata "Takpe, ombak kuat sbb tu awak tak gerak". Pandai dia nak sedapkan hati aku kan? Took some pictures masa kat pantai..
Seperti biasa, sure aku akan ambik gambar scenery. Aku suka sangat tengok gambar laut dan awan..Kalau tak pasal aku dah lembik kat atas bot tu, sure lagi banyak gambar or video yg aku ambik. Malam lepas BBQ, pegi hantar Iwan kat bus stop as he needs to go for a seminar the next day. Only B and me yg pegi hantar sbb kitaorg plan nak berdua-duaan dating :D. Makan nasi dagang yg murah dan sedap (and so sinful..habis la diet ku).Singgah Megamall jap carik pharmacy sbb tak tahan sgt kulit muka. Bought Aloe Vera gel yg sejuk and soothing. Then we went to Teluk Cempedak - saja ronda2. Banyak betul berubah tempat tu. The last time I went there was more than 10 years ago dgn my family masa Ayah ada kursus kat area tu.

Monday - hari yg menyusahkan B. Pagi2 aku dah bangun mandi. Tengah pakai baju dlm toilet tu, I felt a sharp pain kat buttock - on the right side. Aku dah pernah kena gigit lebah kat kampung B dulu so I know it must be some bug la. Memula tak nampak, so aku diamkan je walapun sakit, I thought maybe semut kut. Sambung pakai baju, kena lagi, this time on the left buttock plak. Like wtf la kan?? Sakit nak mampus tau - sentap makcik. Then I looked down, there was this tebuan..tebuan ok?? Nak pengsan aku rasa time tu. Lepas dah gigit 2 kali, pandai lak tebuan tu buat2 pengsan atas toilet floor tu. Menci aku! Aku cepat2 minta minyak and sapu kat tempat kena tu (of course B la terpaksa sapukan) and praying that the pain will go away. Hmmphh jgn harap. Makin berdenyut ada la.. depa dah start buat joke dah, yela sampai 2 kali kena sengat.. last2 tak tahan dgn denyutan tu, ajak B gi clinic, I just want an injection..FAST!

Masuk bilik doktor, bila aku cerita aku kena gigit 2 kali..doktor tu tanya "Awak kena gigit kat pokok ke?" Dia macam tak percaya je aku kena gigit masa kat dlm toilet.. harumpphh. So, i got a jab and painkillers and ubat bengkak. Nasib baik la tak bengkak.. macam kelakar la kalau bengkak kat situ kan? Tetiba je punggung makin maju ke belakang..:P. Masa tunggu ubat tu, aku dah la tahan sakit, B bleh buat lawak "Saya rasa kan tebuan tu geram tengok putih gebu tu, sbb tu dia gigit. Tak pernah plak org lain kena, alih2 awak dtg terus kena". Bleh? Buat lawak masa aku tengah tahan sakit?! Apa lagi, satu tamparan kuat di peha nya diikuti dgn cubitan maut and pastu aku yg nangis. Sakit tau, ingat tak sakit ke kena gigit tebuan? Kelam kabut dia peluk2 pujuk sbb aku dah teresak-esak kat situ. Nurse tu pun pandang je. Tapi aku dapat ice cream orange lepas tu untuk memujuk :D.

We then packed and meet Abg Jamal kat office for lunch, beli some keropok lekor untuk my family.. Arrived KL at 5pm and bila lalu depan OU, B terus ajak tengok wayang. Masih nak memujuk la tu..we decided to watch Shrek.. nasib baik la weekdays, dgn tak booking dulu, terus beratur jek around 5.20pm padahal show at 5.30pm. I waited alone in the queue sbb B gi rushing solat Asar. Rupanya ada another show at 5.45pm, so I took the later one so that B can take his time. Aku paling malas beratur nak beli popcorn tu sbb panjang gila - byk parents bawa anak gi tengok Shrek sbb school holidays kan? So, I told B that we just buy inside la sbb selalunya ada counter bukak kat dlm to buy snacks. They only let us in at 6.00pm and much to my dissappointment, snack counter kat dlm tu tak bukak pun.

B yg sporting tunggu sampai aku duduk dlm cinema, and he went out to buy the popcorn kat counter luar. Rasa bersalah ok? Tapi nasib baik by the time he's back, show still belum start. There's this annoying couple seated beside us. Dah la sneak in mcDonalds,macam nak makan kat rumah je gayanya. Masa B belum sampai with the drinks and popcorn, they occupy my cup holder..hello, tak bleh agak sendiri ke, dah ko tu duduk belah kiri sekali and you have a cup holder on the far left, sah2 la ko letak drinks on your left kan? Mula2 the guy bawa kuar drinks dia and put on his left, the girl pun bawa kuar her drinks and put it on her right (which is supposed to be mine). Pelik gak aku sbb diaorg tak perasan ke in between them ada another cup holder? Pastu sambil menikmati burger diaorg, bleh bawa kuar lagi satu drinks and put it in the middle cup holder. So, maknanya couple ni occupy 3 cup holder. Bila drinks aku sampai, aku pun ala-ala berlagak bodoh dan buat2 tertanya-tanya mana yekkk nak letak air aku since belah kanan B pun occupied with the other person's drinks. Keh keh..nasib baik girl tu perasan and slowly angkat dia punya drinks dari cup holder aku..sheesh, nak kena pretend to be dumb baru bleh jalan agaknya...dah le asyik peluk je,rimas aku tengok. Pegi la beli couple's seat tu kalau nak sgt berpeluk sakan.. ramai bebudak la tengok citer Shrek ni.. aku tengok parents pun menjeling tengok couple ni :)

Anyways, I enjoyed Shrek 3.. funny..and having B beside me just makes the whole movie worth watching. So, itu la cerita2 gembira sebelum aku berduka dan bersedih..


In summary (wah, dah berjela-jela citer baru nak summary??) I enjoyed the fishing trip dgn B tapi aku dah serik dgn mabuk dan sunburned and mmg takmo ikut dah. Biarla dia enjoy dgn kawan2 or his brothers for their next trip. I would rather stay at home in my room with full blast aircond watching movies or blogging :).

Besok, more sad stories to come... more bad news. Nanti la aku update..
Kat tengah laut... biru dan mendamaikan

10 comments:

aishah said...

amy, vacation yg menarik.. walaupun ada insiden2 yg kurreng sket.. tapi mcm klakar la kena gigit tebuan tuh (i think maybe the way you write about it yg buat nampak klakar).. aku rasa nak gi tgk shrek ga la nanti..

Anak Daddy said...

Keh,keh,keh.. kelakar le adegan dalam wayang tu.. Kalau A.Teh, sound direct aje "Ermm excuse me, I think tempat your drink kat belah sana, this one is mine". Kalau depa dah occupy sampai 3, selamba aje angkat their drink in your cup holder and say "Nah, I believe this is is yours". Lantak le dia nak pi buboh tang celah mana.

May your a*s get well soon.

Roti Kacang Merah said...

Macam rollercoaster ride baca entry awak ni... kejap kak lin memek muka tahan gelombang laut, kejap kak lin panic kena sengat tebuan (mujur awak tak allergic to sengat tebuan, ok. to some ppl, it could mean death!!! na'udzubillah!!!), kejap senyum sebab B awak usik awak, kejap "awwww...!" sebab B awak pujuk awak tengok Shrek bagai.

can't imagine if you include your kisah syahdu sekali. Entah-entah kak lin nangis pulak.

Turn kita pulak nak pi Kuantan/T.Chempedak/Cherating esok (insyaAllah!). AbgZul nak bawak kita keluar jauh dari "10 Jun" *winks*

Drama Div@ said...

sapa suruh tak pakai sunblock... kan dah...masa aku ngan raff gi bali, sun block sentiasa disisi tau... memancing2 ni memang bukan my forte maybe aku tak cukup sabar... n tak tahan naik boat, sure keluar isi perut punya... so better not lah kan... sian ko... tapi at least bleh makan udang fresh... ikan fresh.. best best best!

Zetty said...

ada geng mabuk laut yey yey!

hehehe.

Amy said...

Aishah - kah kah aku malu giler tadik bila nampak ko kat ikan bakar tadik tau.. malu sbb tahu ko baca blog aku and sbb muka aku merah..ko tak perasan kut muka aku tapi ramai betul budak opis aku tegur muka aku ni..isk. Pegi la bawa anak tengok Shrek tu.. best. Kelakar ek kena gigit tebuan tu? Sakit la weh!Saja aku describe bagi kelakar sket tapi betul la tebuan tu buat2 pengsan kat lantai, nak je aku lenyekkan :P

A.Teh - Tu la, I always try not to make a scene but bila kena berdepan dgn org moron ni mmg payah betul. Thank you for your well wishes for my a*s ehehe

Kak Lin - Macam roller coaster yek? Tak bleh la, kisah syahdu kat rumah tu tak bleh la nak detail sini. Dah 50% recover, Amy cuma masih berjauh hati. Anyway, happy vacation. Please wear your sunblock.. nanti jadi cam kulit Amy.. dah start mengelupas dah ni..bibir pun kering gila, sakit! :(

Diva - Tu la, I've learnt my lesson the hard way. Nyesal gila. Sakit nak mampus weh sekarang ni.. bibir pun dah mula mengelupas,pedih!

Zetty - Hehhe bleh geng2.. aku kalau naik bot yg gerakkk je macam pegi Tioman dgn langkawi, gua ok jek. Jgn bila dia dah start berenti, pastu goyang tak ingat bila air tengah pasang.. mmg selamat la laut tu dicemari muntah ijau ku :D

Freak & Geek said...

hope u r feeling much better now. despite everything... bunyi mcm disasterous hols je.. but u got to spent time with ur loved ones.. and that matters the most!

Amy said...

F n g - Tu la! The only good thing out of it is nice and cheap food and the love from my B :D

Blogger said...

Did you know that you can shorten your long links with Shortest and get cash for every click on your short links.

Blogger said...

Sprinter - Function One (160BPM)