Tuesday, August 21, 2007

I'm on MC... again!

TSkk..tskk..tak pernah2 lagi jadik camni, sebulan sampai 2 kali MC..

Keji ok kalau kata aku saja nak MC lepas dah 4 hari cuti sakan? Betulla weh. Heran aku. 4 hari sihat walafiat-ketawa-riang-gembira..then, bam! Monday morning sore throat tak hengat dunia and badan start sengal2..aku dah suspect dah, sure demam japgi nih. And to make things worst, I actually forgot that I had to stayback till 8pm as it was my turn to be on duty..wtf. Quickly call hubby and asked him to pick me up from work as Tiyah can't stay back.

I tried going to a clinic in B.Kinrara during lunch time coz I know I just need a good sore throat medicine before my fever get worst. But unfortunately, it was not a panel clinic and the service is sooOoOoo slow and I had to rush back to office. By 4pm, aku dah rasa nak pitam. I was shivering a bit in the office but I didn't whine or say anything - malas nak dengar org cakap apa. I did say my badan sakit and she said "Pregnant kut"..oh please, it does not make feel any better ok?

B picked me up and bring me straight to clinic in KJ. Doc took my temperature and cakap dah tinggi and she offered MC. Dia yg offer ok, aku tak minta :P. Tu pun, I have the guts to tell B "Kalau saya rasa ok, saya pegi keje", disambut oleh jelingan tajam dia sambil bagi aku makan ubat. Tak mandi pun, aku terus tertido. Woke up around 11pm, then B cakap "Adam ada kat bawah, dok cari awak..asyik sebut Angah, Angah". Walaupun badan tak larat, I forced myself to take a bath then turun bawah gi peluk-peluk Adam. He was jumping with joy the moment he saw me walking down the stairs. He must have missed me as much as I miss him (perasan!). His favorite words now are "Jap, jap" or "Jap eh" as in 'sekejap'. So, bila suruh dia kemas toys, he will say "Jap eh"..ayah dia ajak balik pun dia akan cakap "Jap, jap". Pak Ngah dia melayan plak dia build cars with lego, lagi la dia takmo balik. Even when I teased him and hold B saying that B is mine, not his, Adam siap tepis tangan aku and cakap "heyy" ..bleh? :P And sebelum balik, dia ambik camera SIL and tried taking my picture, of course he doesn't know which button to pressed but he knows how to turn on the camera. So he got excited when he can see the image appearing on the camera sceen, dgn tangan dia siap suruh aku sengetkan sikit position, and suruh aku senyum..dgn pelatnya laaa..ohh Adam!

Today, I called my boss around 8.20am to tell him I'm on MC and I knocked out till 10.30am. Uish, dah lama tak bangun selewat ini ok? Nak breakfast pun malas but bila B dah call to check, I gave in and went down to the kitchen. Dia takmo aku gastric lagi. Lepas breakfast, makan ubat and on laptop (aku bukak email office dulu baru aku bukak blog yek? dedikasi dak? :P). Then tido lagi till 3pm and B called again to check whether I had my lunch yet. Malas gila tapi bangun jugak. And slept again at 4pm something. Felt so restless..yuck!

Last weekend was good, Mama and me went to KL. Main purpose is to buy a scarf pin jek. Tapi end up buying a white blouse for myself, and two scarfs for Mama. Nearly Rm100 for two scarfs ok? Ada promotion plak, beli 2 dapat free 1...ehehe so yg free tu aku punya :D.
Sunday, went to Tiyah's best friend's wedding - Rozie. Macam biasa, semua ok. Table yg kitaorg duduk tu ada 1 jar of cupcakes. Dahla there were only Mama, Ayah and me at the table. Lepas habis makan, we end up eating the cupcakes sampai tinggal half the jar. Sedap ok? Hehehhe. Petang, since B is at home, aku goreng cempedak..syedap.

Sempat lagi pakai inai on Sunday night. Gediks kan?

Tu je la update. Boring I know. Betul2 takde mood bila asyik tak sihat nih. I'm seriously considering to remove my tonsils. Should I or should I not? At least an opportunity for me to be warded. Iyer, kerja gila sbb aku teringin nak duduk hospital. Since bersalin is out of question, at least operation bleh buat aku duduk hospital kan? Tapiiii, the very thought of them cutting my throat (erk macam tu ke nak remove tonsils?) is pretty scary ok?

I seriously hate my tonsils at the moment! (cheh, padahal suka minum air sejuk dan benda pedas, padan muka!). On another note, there's things happening in the office lately (I've just realized) and had actually made me more lazy to go to work nowadays! *sigh*

I think these are funny..I received via email from a colleague who's going to T.ioman tomorrow till the weekend. Teringat plak when I went there with B January last year. Beshnya!
Seriously, would you buy these? Kelakar je nama product dia

19 comments:

Anonymous said...

hello amy, ala..sian nye.. sakit plak.. get well fast yek..

-sand

Drama Div@ said...

sakit lagi tak ni?

Z.Y. said...

aku sokong 1/9 daim outing!

kayun took out her tonsils and now she no longer suffers anymore sakit tekak mcm dulu, which was quite often. so i suggest u do it too beb. it's a minor procedure je. dok sepital 1 day only kot. cukup lah utk ko yg kempunan nak dok sepital tuh. hehe.

idham said...

semoga cepat baik dari demam ....byk2 minum air...byk2 rehat....
dan bila dah sehat, rajin2 la shopping lagi....shopping itu satu terapi dari byk penyakit ...hehehe. your hubby may not agree la....*grinning*

abg idham

Nomee said...

Amy,
Kekadang kan, aku pun cam tu. Bila dah tak larat, rasa macam nak masuk sepital je. Bulan ni dah 3 kali aku gi clinic, tapi tak MC coz kerje banyak, bleh? Doctor tu lah yg salah, bagi ubat seciput je.

cikPijah said...

nasib baik aku bz semlm.. kot tak mesti aku call ko byk kali! dengki nyer hal! :p

1st sept on ok! wht time?

Roti Kacang Merah said...

Hi amyyyyyyyyyyyyy!!!! Hugs!

Kak lin pun dah remove tonsils, some 5 years ago. I suffered for one entire year prior to that coz I was allergic to penicillin (which is the cure for the kulat at your tonsils, apparently) and was put on varieties of antibiotic! At last, kak lin dah betul-betul fed-up coz I was, at the same time, kena jaga site and all that tapi asyik demaaaaaaaaaaam je.

So I went to see the ENT at one of the private hospital, and STILL he put me on antibiotics for a week just to be sure that my tonsil memang dah gone-case, and it sure was after that! So, he terus put me on the operating list lepas tu.

it’s a minor op… dia ‘cedok’ the tonsils keluar from your tekak and leave em raw ~ no jahit whatsoever. Sakit bila hari pertama tu la, especially bila dia kejut after the op. aiyooohhh nak telan air liur, peddddddih sangat sampai nak termenangis, pastu bila nak menangis mesti la ada air-air behind your tekak kan, which makes it worse!!! So, terpaksa tahan je la sakit. Nak minum pun seksa you. But tis the only sakit in the world that you’re encouraged to makan ice-cream so that it’ll heal the tekak faster! Cool or not, hehe.

Tapi masa tu, mana nak lalu. Cuba la apa pun, tetap sakit!

I stayed for 3 days...sampai kena halau dgn doc, la. Sebab doc tgk kak lin asyik tidooooooooooq je, hehehehe. Aku betul2 amek kesempatan utk rest, gitu.

It took me two weeks to fully recovered ~ cakap kurang sengau-sengau, telan makanan kurang sakit. Tapi still a wee bit sore to melalak in the car ;-D

Oh ya, back then, my insurance covered the procedures from A to Z – my ubat pre-op, operation, hospital stay and ubat post-op. Alhamdulillah….

now, kak lin dah tak demam2 pasal tonsil dah, but sakit-sakit due to my lower-back pain instead… like now. From Saturday pula tu. Ni nak balik and rest. Tak tahan, wpun ofis ada byk keja…. Itu sebab la tak sempat-sempat update blog. In the list dah ada 10 points dah ni! Haha

fuh, macam lepas gian kat blog awak pulak, yek??? hehe

anyway, get well soon, you!!!

Cosmic_GurL said...

Tu namanyer Monday blues...hehe..i pun bila Mon jer mula sakit badan la, sakit tekak la etc...

hope u feel better today :)

konot said...

alahai sian amy.. aku dlu pernah admitted kat spital sbb demam due to tonsil ni lah.. pas tu nak operate time tu tak jadi coz bengkak lagi.. so doc. soh dtg follow up.. which i did not go pun.. and so far alhamdulillah tak de apa2 lagik.. kalau rasa nak start sakit aku cepat2 togok air berbotol2.. tu jer sekian terima kasih..

Arena said...

Oh,

aku dulu doc kata, tonsil ku not severe enough to be operated, but severe enough that it reoccurs often. Pening aku tak paham. Tapi lepas kawen, macam kurang sesangat dah kena. Tapi banyak la penyakit lain yang datang..cuma kalau berjemur jek, fail la aku ni.. Kalau aku berpanas jek, aku minum plain water, sampai tak daya nak minum dah, it works for me.

aisha said...

huhuuh.. saya pun udah demam.. tp sungguh tidak aci akak dpt MC.. nak jugak.. huhuhu.. pass demam akak ke saya kay....Neway, moga cepat sembuh!

Amy said...

Sand-Mekasih, tak best langsung ok sakit nih. Weh 1/9 free? Jom IKEA *sambil jeling takut2 kat Wa*

Diva- sakit lagi ah Diva. Bukan sakit tekak biasa ni. Tonsil, minum air bergelen gelen dah..kalau dpt kain Mumbai maybe will feel better *gedik*

Zied - Kayun pun yek? Dok sepital sehari? Yihaaaa..nak, nakk! Tapi takutnya, aku tak pernah operate apa pun. Yup, gua sudah tanya laki. 1/9 on..lunch ke brunch beb? U decide, please bagitau si Aje tuh

Amy said...

Abd Idham! - *blush*blush* It's a pleasure to have you here :D Baca gak ke blog Amy yg ngarut nih? I'm feeling better, alhamdulillah. Demam dah kebah, the sore throat, well semalam rasa macam ada bola golf dlm tekak, sekarang rasa macam ada guli. Skettt je lagi I guess. Must finished my antibiotics, the last time I had it, I didn't finish it which is a big NO-NO actually, padan muka lepas 2 minggu kena balik. :p Thanks..

Nomee - Berangan nak masuk sepital tu sbb tak pernah duduk ward. Jakun nak mampus ok nak rasa duduk sepital, org datang melawat. Yek elleh lawak je. Kalau badan ni larat aku mmg pegi je keje, tapi bila dah tak larat..aku mmg tak sanggup nak paksa diri. Tapi hari ni bila dtg office, terima la habuan tahap dewa langit ke tujuh, banyak gila ok keje..mental sekejap

Cik Pi - eyyyy, masa aku annual leave dia sms jgn tido, bila aku mc aku tido, dia tanya plak sakit apa? Kekekek best gak dpt sms dari ko. I know u love me berry much maaaa. What time? I prefer brunch (11am) hopefully tak packed sgt. Ko dekatttt je kan? Bleh book tempat kan? kan? Nanti aku ajak geng tekbes tu..i hope kak dills can join.

Amy said...

Che Na - Almost every doctor yg aku pegi bila aku sakit tekak sure muka cam terkejut tengok tonsil aku and semua pot pet pot pet suruh consider to remove. Aku kuat minum aiar la Che na, tapi maybe sbb tak pantang minum ice dgn makan mende pedas kut.

Aisha - Amboi nak sgt demam panas ni! Meh gomoi2 dgn akak, kasik jangkit tu. Akak kalau bleh nak sihat walafiat dan aktif sepanjang masa. Alang2 nak berehat baik pegi tepi pantai tau. Kalau sakit pastu dok tido je tak syiok langsung. Tapi kak amy semalam mmg knock out abis

Normi - Lupa nak cakap. Aku byk gila keje tadi sampai tak peduli kat handphone aku..dah dekat kul 1pm baru perasan si Sham sms ajak lunch. Aku lak dah tapau sbb keje byk gila, reply sms ckp sorry, maybe next time. Tak jawab ko! I think he merajuk oredi..isk kawan ko ni. Hehehhe.

Fina said...

weiii...dah buat pregnancy test ke?

Sweettooth said...

bestnyer kenduri kawin ada cupcakes kat meja?? sedap pulak tu! hopefully by now dah sihat ye..

Nadia said...

amy oii..take care!..;-) btw, lawak gile la nama makanan-makanan itu! ekekekeke...

Nomee said...

Amy,
Sham baru beli keta baru - Vios. Jari aku ni gatal je nak kutuk dia, tapi ape guna... dia bukan leh baca blog ko ni. Opis dia block blog sites. Cuba ko sms, usik dia sket...

Amy said...

Fina - Takde maknanya..aku malas dah. Bak kata Peter Pan, ke Radja eh "Berhenti berharap"..tapi aku masih tak berhenti berdoa :D..how's my Alex? Heheheh

Nina - Dah ok, tekak still tak swallow dgn selesa..but ok la. Kerja tinggi menggunung, ku gagahkan jua :P

Nana - Hahaha, ko jgn plak belikan si budak kecik tu nanti. Satgi dia dah sedap makan, dia dok minta. Tak bleh imagine aku kalau dia jerit kuat2 "Mama, nak D*ck, D*ick..nak P*ssy" ya ampun, pengsan aku.

Nomee - Aku bukak comment tadik terus sms dia seperti ko suggest. Mmg tak sabo nak nyakat, nak tengok dia sentap. Tak sampai 2 saat, terus call aku! AYat pertama dia "Mesti si Nomee Campbell tu cakap, aku tahu dah..takde org lain!" diikuti dgn sumpah seranah ahaha. Next week la kut aku lunch dgn dia, lenjan Vios dia..huhhuuhu.