Wednesday, August 29, 2007

Survival of the Fittest?

Pagi2 plak aku update blog hari ni…

On my way to work today, I decided to stopped by at one of the many nasi lemak stalls in K.J to buy breakfast. I have this favorite stall run by this very friendly makcik, lauk dia sedap and what I like about her is she is very observant. She knows which customer comes first and you don’t have to worry about some people who arrived much later but still insist that she wants hers fast coz this makcik won’t let her. She will politely tell the customer to wait for her turn. Well, this makcik dah lama tak bukak stall dia, not sure why…I miss her lauk :P

So, nowadays I had to go to my second favorite stall. Well, food sedap cuma abang and wife dia tak baper observant. They tend to ask the customers “Siapa sampai dulu?” and of course the outspoken ones will get first la. If I’m not running late, normally I’ll just let it be la, malas nak gaduh2…but if the Abang ask me first although I knew the other person arrived first, I will quickly correct him and tell him the other person arrived first. Segan la aku rasa nak potong queue macam tu.

Ok, panjang plak intro. So hari ni, when I arrived there were only 2 other person before me..stall pun baru buka, orang belum kerumun lagi. I joined the queue and waited for the other 2 orders and another girl arrived and joined the queue behind me. Out of nowhere, awek kilang in her uniform arrived and was standing at the other end of the stall. Ingat ke dia nak beli kuih je, but she was actually waiting for her turn at the other end. Terus dia order “Meehoon goreng telur!” dgn muka masam. Abang tu buat dunno. When it was my turn (I ordered meehoon too), this awek kilang bleh cakap “Saya sampai dulu, lama dah saya tunggu, buat saya punya dulu” Huh?

The Abang, of course without the negotiation skills, just put a blank stare and ask “Siapa sampai dulu ni?” . With the sweetest and most sincere smile, I just said “Saya sampai dulu, orang semua beratur ni” . And she said “Tak tahu plak kena beratur!” Walauweh, tapi aku control emosi, malas nak gaduh over food, rezeki. And the Abang looked at me and I just said “Takpela bang, buat la dia punya dulu". I’m just assuming that she’s late for work, or dia nak terberak sangat – nak cepat, or her small kid at home dah meraung2 nak makan meehoon. But she didn’t dare to look at me after that, rasa guilty ke kak? :D

Tahu la we all are living in a world with the motto ‘Survival of the fittest’ tapi takkan la pasal makanan pun nak berebut kak. I hope you enjoyed your meehoon as much as I enjoyed my meehoon..eheheh.

Selamat Hari Rabu…

11 comments:

konot said...

wallauwey aku org 1st comment! hehe... btw aku rasa minah tu mesti nak terberak sgt2 kehkehkeh

aisha said...

uhik.. baik nyer akak.. takper la.. suka ati je cut Q.. dia dah 6 ari tak makan kot kak.. tuh sbb tak nyabor sgt.. by the way, jgn lupa tau post resepi ayam asam tuh.. nyam nyam...

aishah said...

haha aku bab2 camni memang slalu angin.. lagi2 kalau mkn kat kedai makan.. tunggu dah la dekat sejam.. tetiba nampak org yg baru je duduk kat sebelah dah dpt makanan dia.. tak pueh hati betul.. patut ada sistem nombor la camnih..
aku yg angin pepagi..

cikPijah said...

makcik jual nasi lemak kat simpang 3 yg satu row ngan skolah KJ tu dah tader lagi eh? tetiap sabtu aku nak singgah beli nasi lemak for my family otw balik dr psr tani mesti tader.

kalu aku jadi ko kan amy.. aku kata taperla bagi dia dulu.. nak terberak sangat dah nampak nyer tu! :p

shell said...

kalau aku.. sure aku argue and create a scene.. hehehehe :P

Arena said...

Babe,
karang bulan pose nanti, hah baru ler keluar taring memasing masa dok q dekat one great murtabak or percik or whatever kan... tu ler pasal gamaknya my ed tak suke gi pasar ramadhan, yang harunya aku ler kena masak..hahhaha.. imagine, ada 1 year tu sekali jek aku pasar ramadhan.. sian kan aku..

Anak Daddy said...

oh, sungguh mulia lagi penyabar kamu ni. kalau A.Teh, dah lama melaung "alo, Q starts here, not there and I got here 1st". samada dia paham or not, tak tau. tapi i would've definitely make an issue out of it... 2 orang nak makan nih...

**dramadiva** said...

kalau aku sambil buat muka kerek "eleh minah ni, poyo!"

Amy said...

Konot - Hehe..maybe ah sbb tu dahi dia berkerut jek :P *jahatnya aku*

Aisha - Kak Amy tengah angin baik, mood tengah baik bleh ah layan. Kut dtg angin kus-kus aku...mau jelingan maut aku bagi nanti :D ye la dek, insyallah will post

Aishah - Huhu aku pun pernah gak kena camtu. Tapi EN Zul aku ni penyabar orgnya dan dia tak suka aku buat scene..ehehe.

Amy said...

Cik Pi - Bingo! Itu la makcik yg aku suka sangat..rendang daging dia sgt sedap ok? Pastu kuih-muih dia ala-ala dibuat dgn penuh kasih sayang seorang ibu - sedap dan panas. She always told me she gets up at 4am to prepare all the kuih herself tau! Memang dia dah lama takde, ada makcik2 lain la ambik port dia kat situ, tak tahu la mana dia.

Shell - Aku mood baik pagi tadik. Kalau la aku sesabar itu di kala memandu, sure aku honk kereta aku tu tak haus-haus ahahha

Che Na - Oh I've seen that kat pasar ramadhan KJ. Aku nampak kat gerai sebelah tempat aku berdiri, pakcik tu hangin and suruh siapkan dia punya dulu sbb dia nak cepat. Semua org tengok dia okeh? Aku tidak la Che Na, balik keje 5pm, by the time sampai rumah dah 5.30pm, tak koser nak masak, kalau weekend lain la. Aku cukup suka pergi dating dgn Zul ke pasar ramadhan KJ tu, almost everyday pegi last year.

A.Teh - Kalau A.Teh tengok muka dia mesti lagi geram tau. Mmg very ignorant sgt. Dlm hati Milia cakap "Oh, bangsaku"

Zal - Ikutkan hati nak sangat. Tapi aku takde mood dah tadik, malas nak layan..aku tahu dia lagi rasa suka kalau melawan dgn dia tadik..

rotikacangmerah said...

fuh.

with that, you a winner already, dude... :-)