Wednesday, September 12, 2007

Uwaaaaaaaaaa sakit lagi!

FuyoHhh! 2 hari MC plak ni. I'm telling you, the number of MCs I obtained this year so far is triple of the MC I used up last year ..isk 2007 ni naper? Adakah kerana saya hampir menjejak 30? Atau realitinya dosa yg bertambah? Takmo la merungut bila sakit kan sbb penyakit tu penghapus dosa-dosa kecik katanya.. tapi memang sakit la..Saya sakit mata, my right eye dah swollen, gila buwok (macam la lawa pun sebelum ni!) and the left eye dah berjangkit - pedih and gatal wokeh. I slept the whole morning tadi. Lepas lunch, check email opis (can't help it, it's in my blood!) then apalagi buka blog :P

Nothing much happened..weekend Saturday pi kursus the whole day. Sunday kemas2, packing. Sunday night dinner kat Uptown dgn parents, tiyah and hubby. Ayah nak merasa chicken chop favorite dia sebelum bulan puasa menjelma..

Office work - manageable, tapi bila dah MC dua hari ni paham2 le, balik Jumaat nanti sure berlambak balik. Oh ye, Jumaat malam ni balik Pahang.... kasik chance B nak buka posa dgn family dia..dengar kata adik beradik dia pun semua balik, sure meriah. We all pun dah lama tak balik, tak balik ke rumah mak la. Tapi we all dok pi Kuantan and jumpa whole family kat rumah Abang dia.

Previous 3 years, B and me ada giliran utk beraya..tapi giliran kitaorg ni kelakar sket. Sebab jarak from this house to her mother's house is 2.5 hours away. So our giliran is like pagi Raya rumah aku, petang raya kat rumah mak dia dah and vice versa. This year, dia nak tukar sistem. And katanya nak maintain the system - which is pagi Raya kat umah my Mama, then tengahari onwards balik Pahang sampai raya kedua or ketiga depending on annual leave availabilty. It's kinda win-win situation for us coz aku pentingkan pagi Raya pertama dgn my family. You see, Mama anak sulung and semua adik beradik Mama will come to my house pagi Raya. Then lepas tengahari baru pegi visit adik beradik Ayah. And aku sayu kalau pagi Raya takde dgn Mama..baik Raya puasa atau Raya Haji. Tapi Raya Haji bleh tahan lagi la, dah biasa. B on the other hand, what is more important is that he can spend more time with his family in Pahang. So, aku happy sbb pagi Raya will be with Mama and dia happy sebab dapat stay kat Pahang lama. Will see how long he will tahan with this system created by him *evil grin*

Hari ni office buat pot luck and I can't attend - boohooo. I've prepared (of course laa... Mama yg masak, aku dah pengsan tido semalam) Ayam Masak Merah and Tiyah had to bring it to the office for me. Menu semua macam sedap, ada ke tak diaorg tapau untuk aku ni :D

I got to continue kemas and packing. Sedih gak malam ni tak bleh nak pegi terawih pertama, I'm sure Ayah won't agree for me to go with the condition of my eyes. Harap2 cepat la baik. Any tips? Jadik kawan2, selamat berpuasa... moga Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan lepas..Insyallah.
Eheheh, kedai ni mula dulu ke St*arbucks yg mula dulu??

*Updated 9pm, baru dpt sms dari exec aku, dia berjangkit dari aku and MC gak 2 hari. Oh no! What have I done??? Sure boss bising nanti nih...uwaaaaa. Tinggal la assistant aku sorang terkontang kanting..iskk

16 comments:

konot said...

aku pernah dgr la org cakap kan.. titiskan susu ibu kat mata tu..Insya Allah cepat baik.

Amy said...

Susu ibu? Uwaaa saper ada? Ibu ku sah2 dah takde susu...

Zetty said...

mcm mantap beb sistem giliran raya kau. at least tak yah lambung duit syiling hihih.

Amy said...

Zetts - Ye saya agak happy.Nasib baik 2.5 jam. Buatnya sorang Perlis sorang Johor, aiyoo lambung duit syiling ah :D

idham said...

:) semoga amy cepat2 sembuh dan bersedia menyambut ramadan....selamat berpuasa for amy sekeluarga...

abg idham

ween said...

Selamat Berpuasa Amy, semoga cepat sembuh dan semoga ibadah puasa kita sempurna tahun ini :)

Z.Y. said...

tu lah i told u dont go to ofis when u've got a contagious disease! kan dah lagi susah kena jangkit kat orang lain, pastu tak cukup tangan nak buat kija.. hehe.. amacam aku membebel? ok tak?

anyway, since last year was our first raya together, mmg we adopted the 1st-raya-in-ampang-and-balik-jb-in-the-afternoon-sampai-raya-ke3 or ikut availability cuti lah gitu. aku mmg takleh pagi raya without my family. plus, his siblings balik jb only after 1st day so kalau kitaorg je yg balik b4 1st day raya, raya dgn mak bapak dia saja, rumah sunyi, nanti aku nangis. last year balik jb even after dah raya with my family pun aku still nangis tau.

hehe

Amy said...

Abg Id - Thanks, doa-doakan la.. sgt sakit ni.

Ween - AMIN. Harap2 macam tu la..

Zied - Masa kena tu aku dah mmg kat office la, and she helped to put eye mo kat my eyes, tu yg berjangkit kut. I've extended my MC till tomorrow and I'm going to the office for a while to settle some things..terpaksa la beb. Japgi aku pegi aku pakai spek hitam la.. sure diaorg gelak, lantak la..

Amy said...

Zied - Ops lupa lak comment pasal raya tu. First year maaa, mmg sayu dia tu semacam. I'm happy with the system now coz the important moments for me is tolong Mama with the preparation on the night before raya and also pagi raya :D

Fina said...

lawak siot setarbak tu..kat mana kau jumpa...

-get well soon minah-

Arena said...

Amy,
me and ed, memang gilirkan raye pertama.. Wajib gitu.. first raye jek sedih. then ok jek.. yg susah ialah, kami 3 beradik jek. aku horror sket sebab last year, tiga-tiga beradik belah ed semua balik kg diorang.. tahun ni, kalau semua kat belah in laws, harus kosong rumah mak mertua aku tuh.. huhuhu dah pening.. dah pening.. belah adek-beradek aku, mmg aku dah plan, supaya either one of us, mesti kena ada dengan my parents.. memang payah la nak raya sesama dah.. tapi as long as ada orang teman mama dan baba aku, takpe.. that's wahat matters..

Amy said...

Fina - Ada member fwd email.. seronok sakan ko kat Bandung ek?Kalau dak, bleh jumpa kat IKEA ari tuh.. there shall be next time kan? Tu la mata aku merah macam dinosaur.. aku pun nak sgt sihat cepat, ada important event next week..selamat berposa!

Che Na - Tu la, belah mama aku sedih la sket sbb aku dgn adik aku je pompuan. Anak bongsu ni tahu2 jek la, so aku happy dpt tlg Mama. Abg aku pun gilir2 la, dia takpe, wife dia org KL gak.. aku cuma sedih last year sbb mmg ikut giliran beraya pagi rumah aku, then tengahari balik Phg. Tapi mak mentua aku call malam sbelum raya, katanya anak menantu dia lagi 2 family semua balik rumah mentua ipar tu, tinggal dia sorang2 mlm tu. Sian plak kat dia. Aku dah pesan dgn hubby aku, adik beradik dia kena bincang la sapa nak ada dgn mak malam raya and pagi raya sbb abg dia dgn adik lelaki dia dua2 kahwin org Pahang, kampung bini pun 10 minutes away je dari rumah mak - kena la give and take kan? Hopefully tahun ni tak mcm tahun lepas la

Roti Kacang Merah said...

hahaha, lawak gila gambar tu!

my 2nd raya being a wife, and abgzul nampaknya tak berapa puas hati that i insist to raya 1st day in Bangi coz i need to help mom preparing for raya coz nanti adik beradik my mom dtg rumah. anak-anak mak dia ramai and dah besar2 untuk tolong2. mine? ada 3 orang kami je (the 4th kat UK).

but so far dia tak tarik muka lagi, so, okay la tu kot, heh heh.

annnnnnyway, u get well soon ah? ni mesti ada main mata mana-mana ni... heheheheheee

Amy said...

Kak Lin - I got the picture from an email forwarded by a friend ehehe

Bila mama amy bebel kata "Dia pun nak gak beraya dgn mak ayah dia" and I would say "Bukan lelaki patutnya tak manja sgt ke macam pompuan?".. hik hik tapi tu la abang Amy pun manja gak dgn mama..so kesimpulannya semua anak manja dgn parents dia tak kira la lelaki ke pompuan.

I hope so, mata kiri dah putih balik, back to normal, mata kanan yg teruk sket, still merah. I hope it gets better during the weekend, dah la malam ni nak balik umah mentua, yikes, kena pakai spek le

Inn said...

hey beb! get well soon! hopefully baik cepat mata tu.

i wonder what i'll be like nanti when i dah kawen. hopefully dapat hubby/in-laws yang understanding...

took my 1st mc of the year on wednesday. food poisoning.

Drama Div@ said...

dah baik belum ni?