Tuesday, October 09, 2007

My weekend

My group of friends have planned earlier (even before I went for umrah) to have our iftar kat IKEA buffet just like last year. When the departure date was getting closer, I suggested to meet on 6/10 and get Cik Pijah to help me to organize/meng war war kan dekat kawan2 yg lain. She did a good job, by the time aku balik dari umrah, I found out that 8 other friends have agreed to meet. I did try sms-ing to some other PPP friends but most of them dah ada plan lain. Oh well, at least I tried kan?

Arrived at 5pm, ingat ke awal la konon..rupanya queue dah panjang. Alhamdulillah dapat gak tempat duduk, there were 10 of us - Zied, Kak Dilla, Rosnah, Maff, Cik Pijah, Aiza, Shell, Aje, Intan and me. Riuh dan kecoh seperti biasa. And like last year, we all malas nak rebut2 sbb tahu diaorg akan replenished food, so nothing to worry about. Sampai 6.50pm, kitaorg dok lepak rilek jek..last minute baru bangun, tu pun nak pegi ambik air jek. A bit dissappointed sbb takde meatballs, tapi boy oh boy, aku nampak lasagna!! Tak pernah plak IKEA offer lasagna before this - rasanya memang sedap tak terkata, siap pejam2 mata la menikmatinya huhuuhu. Best.. memang worth it la bayar RM16 dgn amount of food yg kitaorg makan (statement ni tak bleh digunapakai utk ratu diet seperti Cik Pijah dan Shell). So kalau ada free time, pegi la try IKEA buffet - tak yah nak berebut2 makanan, rilek je - food are always replenished, trust me chewahh.

Not in the picture - Shell dan Cik Pi yg berebut2 nak jadik photographer and Intan yg terlewat sket

Ingat lepas solat, nak sambung makan tapi perut dah sengkak, gua layan ice cream..pastu sambung jalan2 dlm IKEA tu. Baru jalan 10 minit, aku dah terasa ngantuk sangat (aku jet-lag lagi la! :P), ditambah plak dgn back pain yg meluap2 tu, aku minta izin balik je la.


Ahad pegi ambik choc chip cookies yg diorder dari Farhy, adik Kak Lin. Malam tu tak sabar2 nak rasa - fullamak memang mengancam, hampir habis satu tupperware tu aku dgn Zul kejekan. Siap makan atas katil sambil layan buku cerita, pergh.. tapi malangnya korang tak bleh order lagi sbb tempahan dah ditutup..takpe, tahun depan ada lagi.

And speaking about kuih raya, walaupun badan ni masih rasa penat dan ditambah plak dgn sakit belakang yg meluap-luap ni..aku still insist nak buat biskut kacang Mazola favorite aku nih. Sebab dah niat dari awal, nak buat satu bekas untuk rumah, satu bekas untuk mentua, macam last year. So dari 8pm sampai 11.30pm baru le siap. Kalau tengok duration macam banyak je kuih raya aku buat padahal takdela banyak mana pun..lama sbb oven kecik..:D Janji puas hati sbb dapat buat gak walaupun letih. Si kenit ni ada sama tadik, riuh dapur tu sbb dia jek hik hik

16 comments:

aisha said...

akak, biskut mazollah adalah favorite ku jua.. nyam nyam.. nak sebiji? tp akak wat bentuk kotak..slalu yg saya makan bentuk daun2... buat hangus2 lagik best...hmmm

ween said...

mak ween selalu buat biskut mazola, tapi tawun ni takdelah kan.

shell said...

thanks again amy datang awal awal to chop the tempat.

Selamat Hari Raya!

kay said...

zeeda plg over posing! (hope she reads this!!)

Drama Div@ said...

Amy, Happy Eid to you and hubby..

Inn said...

hi amy. thank you for your effort last saturday :) hahah! i terlewat sedikit? but it was short and sweet for me. my only regret is that i didnt get to hear abt ur travel.

the last weekend b4 raya kan.. nak raya baru la nak servis keta, gi facial etc. biasa la. i ni very the vain.

Anak Daddy said...

Seronoknye dapat buat umrah @ ramadhan. Pandai keep secret ekk? A.Teh beraya @ KL tahun ni..tsk..tsk...:( avoiding situation baby pop out dalam jam on the way back to kampung...

Kuih mazola pun sememangnya kuih raya wajib toksu and A.Yang every year.

DocYana said...

Amy-
Gambar je ke? Meh sini resepi, bleh kita try plak next year...:)

cikPijah said...

hi amy! always nice to see you. too bad aku yg organise tak ramai yg mai :p.. tak se-mesra ko lah amy oiyy.

Arena said...

Whoaa,
First time ever aku tak buat kuih.. tak sempat dan tak de kerajinan langsung. heheh ikea buffer tu ada bulan puasa ke?

Rainy said...

Amy, Selamat Hari Raya & Maaf Zahir & Batin to you & your family...

Amy said...

Sha - Kalau nak, kena dtg umah KL atau umah Jengka eheheh. Kak Amy dah boring buat bentuk bulat2, tu yg buat bentuk kotak lak tu

Ween - Hihih nak Amy postkan ke?

Shell - No probs. Aku ni kan takde keje lain nak buat. Semangat tau hari tu..tapi bila dah malam, aku dah ngantuk. Tak tahu la still jet lag atau sbb kekenyangan makan lasagna :D

Kay - Aku awal2 dah cakap dia overrr tapi she defend herself kata nak ensure camera dpt capture Aje kat belakang tu, bleh? hahaha

Amy said...

Zal - Selamat raya to you and your family too. Sorry yek kekadang aku bergurau kasar2 dgn ko :P

Inn - AT least u dtg. I cuma takut u rasa tak berbaloi bayar RM16 tapi you makan banyak tu jek

Aunty Teh - Bleh nangis ok kalau mama kata tak nak buat kuih mazola. That is like my wajib kuih every year. Sekarang ni mama dah tak larat, so i take over la buat.

Docyana - First time dpt ur comment kat sini..recipe? Insyallah..one day.

Cik Pi - eh kira ramai la tu beb. Kalau nak lagi ramai kena Ghaz yg organize, baru ramai.

Che Na - Takpe takde kuih tapi ko terror buat lasagna!! Ha'ah, IKEA buffet tu sepanjang bulan posa jek..

Rainy - Pun sama, first time dpt comment you kat sini.. selamat raya to you too..

kay said...

Amy, s'mat hari raya!

neomesuff said...

tenkiuk for the meme!
OO awak p umrah ye...seronotnyerrrr...Alhamdullilah

Selamat buat kuih raya
dan Selamat raya!

mmmwahhh

Amy said...

Kay - Selamat raya to you and family too

Kak nomee - Am glad to do it, cuma sbb ada lagik 2 tag nak kena buat gak, tu yg terkedu kejap kekekek. Ha'ah kitag buat umrah, mmg seronot!
Selamat raya to you too kak n ur family, habis bercuti nanti ceritalah serba sket, and don't forget, the latest picture of u and ur whole family ok? *hugs*