Monday, January 14, 2008

A reminder to myself

Almost a week eh since my last update. I don't know what got into me, I think I'm holding something inside and I didn't want to write about it....so I kept quiet, just bloghopping and then it happened again today.

The past one week has been an emotional one. Don't worry, nothing to do with Zul, we're doing fine. I miss him during the weekend though, he had to stay overnight sbb banyak sgt keje since today is another product launch. Aku yg suruh dia tido sana sbb kesian dia nak drive balik tengah2 malam..akhirnya after 4 consecutive nights of working 7am - 12 mid nite, he took leave today and slept the whole day :P

I am an emotional person, no doubt about it especially when it involved my parent's feeling coz I love them to death, who doesn't? Oh, apparently ada gak la. I just don't understand how could someone don't love their parents? I do understand friends yg ada parents yg divorce-then-kahwin lain punya scenario... even then, you wouldn't hate your parents that much kut?

Cuba pergi tanya kawan2 or relatives yg dah takde parents, yg dah passed away. They will tell you how much they missed their father/mother and how they would give anything in this world to be able to spend another day with their parents. Kadang2 kita ni ingat kita ni muda lagi, so lama lagi nak hidup kat dunia ni padahal sebenarnya ajal tu tak kira umur, entah2 besok lusa Allah jemput kita dulu dari parents kita. Nak minta ampun pun tak sempat. Tak takut ke kubur busuk besok sebab kita ni anak derhaka?

Aku ni pun tak perfect, selalu buat salah. Kadang2 dengan tak sengaja singgung perasaan mama ayah. Kadang2 benda sekecil hama pun diaorg boleh terasa. Orang tua kan? Kita yang muda ni la mengalah. Entah la. Yang aku pikir, kalau aku ada anak nanti, aku nak ke anak aku treat aku macam tu gak? Ingat tak iklan Petronas pasal anak dia main pondok2 buat macam mana bapa dia buat kat Atuk dia? Man, that was one of the best advertisement. Saper yg takde rasa apa bila tengok Ad tu aku tak taula, memang hati kayu agaknya. It never failed to bring tears to my eyes.



Ni ingatan untuk diri aku, as I strive to be a better daughter and a better daughter in-law. Sekaya mana pun kita, setinggi mana pun pangkat kita, kita ada SATU je mak dan SATU je ayah. Come rain, come shine, they were always there beside me, sampai sekarang! Appreciate the time you have with them now, esok lusa ajal datang menjemput, entah diaorg atau entah kita yang pergi dulu.....

9 comments:

Anonymous said...

Sounds deeply hurt...take care I'm still watching u from distance...
-intan-

Anonymous said...

Agree with you dear. I hold the same principles bout our parents. Jangan dah tak de nanti baru menyesal. Time tu dah too late. So spend time with them sementara they are around. Hugs and kisses for you dear. -LaiLa-

konot said...

huhuhuh.. aku nak nangis ok baca entry nih!!! i lap u mak ayah!!!

Azrul said...

aku suka iklan burung tu la....yg anak dia tanya nama burung tu byk2 kali tuh.

Anak Daddy said...

me love ma mak ayah too! a reminder to myself: tell them you love them, while they are still alive. jangan nak nanti-nanti.

Amy said...

Intan - I am..*hugs* ko senyap je weh! Tak email2 macam dulu dah. I miss ya beb

Laila - Laila BNM? Tak pernah nampak ko comment kat sini :P..yup true. Selagi ada, spend quality time. KAdang2 balik keje walau penat camner pun, aku cuba gak lepak kat dapur dgn mama aku especially, dengar dia citer apa dia buat hari ni, saper call dia, bla bla..kadang2 bercerita pun buat diaorg happy walaupun tak penting

Konot - Ko memang! Ratu air mata macam aku. I lap my mama ayah too. Very much!

Azrul - Ha'ah yg tu pun best gak. Tapi malangnya banyak kontroversi kan iklan tu. Pastu certain people bleh buat lawak lak mende tuh. Belum kena batang idung belum tahu la apa rasa ek?

Aunty Teh - Yup, a reminder to myself too. Betapa besar pengorbanan diaorg selama ni besarkan kita, fulfilling all our demands. Bukannya diaorg minta kita bayar balik semua tu, cukupla kita ni bertanya khabar dan jaga hati diaorg

Zetty said...

"Cuba pergi tanya kawan2 or relatives yg dah takde parents, yg dah passed away. They will tell you how much they missed their father/mother and how they would give anything in this world to be able to spend another day with their parents."

betul tu babe.

-LaiLa- said...

iye... LaiLa BNM... aku pernah komen... tapi dah lama kot... heheh...

Amy said...

Zetty - *hugs*

Laila - Ye ke? Tak perasan la beb. Hehehe. Anyway, thanks for reading me. Kirim salam kat Ghaz tu, SENYAP je dia tu :P