Wednesday, May 07, 2008

Citer2 basi

Warning : Long winded post with lots of pictures ahead :)

Citer2 basi last week ni tapi sbb takde gambar aku malas la nak update lagi kan? 26/04 Saturday tu I had to invigilate exam in the morning and therefore had to decline K.Dill's invitation for aqiqah. Kodeng plak nak pegi tengok baby Yem/Lan and to meet Hiemash. Aku pikir2 balik, kalau aku tak pegi, sure aku stuck kat office buat keje, baik la pegi jumpa kawan2. So, off I went to Putrajaya konvoi dgn Kodeng and Hiemash. Rumah Yem/Lan sangat la lawa, I loike! Habis dapur dgn tingkat atas aku jelajah tengok :). There were plenty of food and she cooked an evil daging dendeng - I can't recall how many times I helped myself with it! Saya menunggu resipi dari Kodeng ni, teringin nak try hihihih..below pictures cilok dari Kodeng's blog.

28/4, my last day of work. I drove to work alone as I told Tiyah I'm not sure what time I'll finish work. Had my last breakfast in the cafe with Tiyah and then doing my last duty as exam invigilator...busy gak la dok handover saki baki keje..I had lunch with two of my colleagues in Bdr Puteri, delicious..even more so bila org belanja, kan? :P. I had imagined how my last day would be, saying goodbye to everybody, every department from 4th floor all the way down to my department. I had planned to start at 5.15pm. But then the farewell session for me had started half an hour late. Was asked to give a speech but I could not construct any word as I cried the minute my boss told me to give a speech and thanking me for my hard work. So, I could only mutter a standard thank you-and-sorry for everything speech which only took 10 seconds kut. Adoihh. They took pictures via their handphone, tapi tak email2 lagi..so takde la gambar.

They prepared cake, sandwiches and some pudding..buat sendiri plak tu, terharu den. I got a pink heart-shaped pendant from my department which I'm wearing now, also got some scarfs from lecturers. By the time the farewell is over, it was already 5.30pm and I had to wait for boss to sign my clearance form. I pestered him to come to the office to sign it off but he only came 1/2 hour later. Was a bit pissed off sbb aku tak sempat nak say goodbye to the lecturers as they left at 6pm..yg mana ada je la..ralat sgt. But I got to say goodbye to each and everyone in my dept..berjurai2 air mata.. tak sangka ada gak yg betul2 nangis sbb sedih. Sayang gak kat aku ye?

Went back to Perlis with B. Perlis was super HOT and WARM. Macam biasala aku ni kan puteri lilin, tak bleh kena panas sket, mula la migraine. After my cousin's wedding, kitaorg pegi ke Padang Besar.. :) beli barang2 sket, then aku dah merengek2 kat Ayah ajak balik, tak tahan panas. But not before buying pulut ayam as Ayah want Zul to try this Perlis specialty. B and I had it in our hotel room. Later that night, B and me went out to Bomaq for supper, just a walking distance from the hotel.
The famous pulut ayam

The next morning we decided to go to Langkawi, just a day visit. Before Ayah sent us to jetty, we went for breakfast in the market, famous for Nasi Ganja. Ayah yg nak bawa sangat as Zul tak pernah makan.
Nasi ganja


It's actually more of a Nasi Kandar tapi org Perlis called it Nasi Ganja hehehe. In K.Perlis, I bumped into one of my office collegue...riuh kat jetty tu bila kitaorg berjumpa. Rupanya family dia pun nak pergi Langkawi and they are staying there for 3 days. I met her niece last year and this is the second time. Geram tengok Umairah ni, so cute. Kononnya malu2 org nak ambik gambar dlm feri tu tapi bila kita dah snap, dia nak tengok plak :)..so comel!

I wanted to go to Tasik Dayang Bunting actuallynya tapi timing tak kena as we arrived at 12pm on Friday plak tu..we had to wait for solat Jumaat baru bleh pegi, and it will take us 3-4 hours for the trip. So, I decided that maybe next time la pegi. And Tiyah, B and me lepak je kat Kuah Jetty Complex tu waiting to meet one of our friends, Sepol who are working in Langkawi. While waiting for him, kitaorg gi bowling (macam la kat KL takde bowling kan?), and Tiyah ajak pegi karaoke (macam kat KL takde karaoke kan?) and we had lunch before Sepol picked us up. It was already 3.30pm and kitaorg pegi beli chocolates jek since our ticket back is at 5pm. Langkawi pun sgt panas tapi sbb aku dah telan Ponstan the night before (I know, bad..bad) kepala tu tak la thumping sangat.
Ketam jek yg sempat snap gambar :P

Night, my favorite event - melantak seafood. Aduih makk...sedap gilos. Tak sangka plak ayah order ketam sekali..tapi aku makan sket je, sbb dah ada sore throat sket..malas nak menambah seksa yg ada. Tapi puas la makan sotong goreng tepung..yummy. We saw Mar*a Tunk* Sabr* too with TV3 staffs...kan ke ada J*m Heb*h that weekend, banyak van2 depa singgah makan kat situ jugak. Traffic jam, Aunty Teh ooii kat Perlis dgn depa nih...ehehhe. Hotel semua pun fully booked.

B and me went back on Saturday morning by bus. We were sleeping all the way throughout the journey. Tapi ada terganggu gak la sket tido dgn awek rempit dua org duduk belakang kitarg asyik main ringtone handphone...kalau true tune ke sedap gak dengar ..oppss :P.. takde kesedaran sivik betul la..sembang kuat, gelak kuat, krap krup krap krup ngunyah, pastu handphone asyik bunyi jek, sayang sungguh suami/boypren dia asyik check je dia dah ada kat mana...alahai..

Itu la kisah citer basi yg saya baru nak update nih.. oh, my neighbour's car was hijacked on the 1st May. She went to bank alone, in the morning just in my neighbourhood area. Being a public holiday, it was quiet. When she got back into her car, two 'gelap' men bawa pedang ye suruh dia turun. And there were 3 more men waiting in another car. She had no choice but to let them took away her car. Brand new car plak tu...waduH. Sangat scary la. Aku mmg phobia sket nak pegi2 bank sorang2 ni...I would usually withdraw money in petrol stations because there are many people, and if I need to cash in money/cheques at the ATM machines, I would prefer to drag hubby along. Takut la. Thanks to internet banking, the ATM visits are now very minimal.

And yesterday, the same neighbour, the house alarm bunyi around 3.30am as a group of burglars try to break in...saya of course tido mati, tak dengar plak bunyi. I only got to know in the morning when her husband called and inform. The burglars ran away in a car once they heard the alarm.

Scary kan when you can never feel safe even in your own neighbourhood?

18 comments:

aisha said...

alaa. kak amy, lupa nak ckp.. saya pun baru dpt keta saya balik.. kena hijack gak dgn 3 org gelap.. 3 minggu ilang.. nasib jumpa balik tp dah cacat la.. huhuhu..

JueOny said...

Pepagi ayaq liuq aku dah meleleh...tu baru tgk gambaq....sakan hang bercuti Amy....xpa setelah penat didera di tempat kerja......bila hang lapor diri? nway good luck k...

Amy said...

Sha - Ye! Kak Amy pun nak tanya semalam sbb baca dlm friendster awak tu. Tapi lupa nak tanya, dan lupa nak ambik gambo dgn awak. Nasib baik dpt balik, cacat sket bleh baiki le. Kak amy punya keta dulu kena curi tahun 2001, tak jumpa balik. Dapat duit insurance jek ah, pastu Ayah beli keta Perlis tu je..tak comel dah.. :)

Juliah - Hahahha...sengaja kan bila gambar makanan aku letak besar2.. biasalah Juliah, aku nak rilekskan diri dan tenangkan fikiran sebelum start keje baru. Hopefully keje baru tak stress seteruk keje lama. Monday depan aku start keje beb. Thanks..eh tag tu buat eh, jgn tak buat..lama benor ko tak update nih :P

konot said...

amboi... puas nko berjalan.. bila nak start keje baru ni?

Roti Kacang Merah said...

*air liur meleleh teringat nasi ganja.......*

eh tapi ramai betul lah kerabat kucing kat sana... kesian tengok dorang...

Amy said...

Konot - Monday :)

Kak Lin - Kak Lin dah rasa masa pegi itu hari kan? Ha'ah kucing mmg sgt banyak. Tapi ada satu tempat ni dekat dgn pasar borong..ayah pernah kira ada 15 ekor tunggu kat satu area ni mmg ada je org yg akan beli ikan pastu bagi depa semua makan..kucing2 tu macam tahu je around 9am dah kumpul ramai2 kat situ :D

myheartbleeds said...

amy -- the pulut ayam looks soooo GOOD!!! terliur giles!!!

Fina said...

ni aku nyampah tgk blog kau ni...everytime aku visit pastu aku jadik lapar......

Amy said...

myheartbleeds - it tastes as good as it looks tau! basah blog I dgn air liur you nanti hihihihihi

Fina - Alah, besanku..jgn la nyampah. Bila ko nak update blog tu?

Mas Rahim said...

amy, nanti aku dah sihat aku update n letak resepi tu ek...tungguuu.. byk nak update nih...cuma x larat je...isk isk isk...

Anak Daddy said...

Ishh... Tiyah makin comey laa... Ada pakwe dah ke belum?

Zetty said...

tak pernah tau pasal pulut ayam. harus try ni bila ke sana.

Amy said...

Kod - Sakit ke fren? Ok, aku tunggu. Ko tu jgn keje kuat sgt, kesihatan kena jaga (chewah, cakap kat org pandai :P)

Aunty Teh - Pakwe? Bila tanya asyik cakap 'kawan' je ramai..Mama dah tak sabar nak suruh dia kawin ni. Ada calon dak? Hehehhe Milia baru balik shopping dgn Aunty Intan ngan Mama ni kat Jalan TAR. Ben pun tak kawin2 lagi :D...yg mana dulu la agaknya.

Zets - Harus cuba Zets. Selain pulut ayam, org Perlis ni makan pulut mangga la, pulut dgn santan la..adoih macam-macam.

Inn said...

i agree ngan fina. adoiii.. food looks so good. dah lama rasanya tak makan seafood. kat k.perlis sumore (by the way, perlis is always so hot - like u can fry eggs on the street) but hey, i'm going to kuala kedah end of this month so hopefully ada tempias good food di sana.

and so scary what happened to your neighbour. i always tend to take this thing for granted.

aishah badaruddin said...

dah start kerja baru ke blom amy..?
rumahku pun penah dimasuki pencurik gak. mak aku yg sgt la garang itu telah berjaya merangkul kaki penjahat itu.. tapi terlepas la plak kan.. my neighbour who is also my pak busu plak berjaya membaling parang ke arah pencuri itu.. tapi dia still terlepas lari. hmm..

Amy said...

Inn - Ada apa you pegi Kuala Kedah? Food kat belah sana still cheap and sedap ok? Tu la scary kan? I jadik takut nak pegi bank malam2 sorang2. I would rather not la.

Aishah - Dah, hari ni first day *sengih sampai tinger* Uiks, pak busu baling parang? Dasatt..

Anak Daddy said...

Actually kan... ada le sorang kawan A.Teh yang sama comey mcm Tiyah. But he has been really senyap sunyi lately. Takpa, once dia contact A.Teh, maybe can we arrange something ;) oh, i sooo can imagine mereka sama2 comey di atas pelamin weeeeeeeeee....

A. Intan saja mai KL ka? Alaa... senang ja, kita kenenkan Tiyah and Ben.. ok lah tu.

Amy said...

Aunty Teh - I missed your comment la. Really? Well, is he tall? Hihihhi, Mama nak yg lagi tinggi dari Tiyah hik hik..Tiyah is going to kill me if she ever read this :P. Aunty Intan mai dgn Uncle jek. Ben tak datang.