Thursday, September 17, 2009

Reminder for Raya 2010

Warning : This entry is full of negative vibes

Memang kena get this one out of the system, kalau tak memang spoil Raya (well, aku dah rasa spoil pun). I hope I will look at this post in Ramadhan 2010 (kalau umur panjang, insyaallah) and be thankful that I put this as a reminder to myself:

1) Kalau nak buat kuih Raya, ensure I buy (duit make sure cukup) all the necessities much-much earlier untuk mengelakkan kesesakan di bakery shop. And it will be good to discuss with your adik beradik ipar-duai what to give to parents for kuih/cake Raya so that you avoid giving the same thing - membazir tenaga dan duit! Kalau tak discuss pun, declare je la awal2 aku nak bagi apa, senang!

2) Buat kuih awal2, or do it during the weekend daytime (preferably masa bejot supaya bleh rasa kuih!) so that I can allocate more time at night to rest and buat ibadah. Baper kali je yg aku sempat buat terawih this year, pegi masjid sket je, buat kat rumah pun sket je :(

3) Start saving earlier, and jangan mengharap bonus. Apparently, tak semestinya dpt every year. And kids takkan bother that you have moved to a new house, had spent a lot of money on it and tahun ni takde bonus, yg penting kids are happy getting ang paus.

4) Talking about ang pau, go and change the notes earlier, jgn tunggu last minute (kalau dah takde duit, kena tunggu ada duit le kan :P) and make sure bank tu bagi ang pau yg cantik dan mencukupi..kalau tak cantik, pegi bank lain :). Haihhh, kawan2 banyak kerja bank tapi malas nak nyusahkan kawan2 dan nyusahkan laki punya kawan dan laki jugak. Tahun depan saya buat sendiri, dan tak nak nyusahkan sesapa dah. Nyusahkan diri sendiri takpe, makan hati sorang2 je :).

5) Kemas awal2, and start packing earlier. Jadi, kalau buat kuih awal, bleh kemas segala oven dan alat2 yg berkaitan dgn segera supaya balik dari kampung kepala tak semak tengok.

Bottom line, ada $$ banyak, semua bleh jadi senang. Selamat Hari Raya, Amy! :P


11 comments:

Nomee said...

Tak rasa cam negative vibes pun? Ye la Amy. Biasa la hal-hal camni. Hujung-hujung posa ni baru rasa cam nyesal pasal itu dan ini.

Pasal kuih, aku belajar dari tahun lepas nya experience:
Toksah beli kat kedai. Tempah dari org-org yang bagi sample kuih raya sebelum posa tu. So... sedap gila kuih aku tahun ni weiii!

Enjoy your balik kampung Amy.

Linda said...

Amy...takyah buat kuih la...dah bertahun² aku order kerepek ubi/pisang/tempeyek jee...confirm guest semua cekup yang tu dulu...kuih² pelbagai warna orang la ni tak makan sangat..

Amy said...

Nomee - Tak ye? Tah aku rasa tak ceria je entry aku ni. And memikirkan mende2 yg tak sempat buat, hopefully next year I'll be better. Aku buat 2 jenis je, yg mmg wajib ada kat rumah, yg lain tunjuk je nok. Uish kalau sedap gila tu harus pegi beraya ni :). Enjoy your Raya too Nomee!

Linda - Ha ah aku mmg nak order less la next year and nak ckp siap2 apa aku order. Jadi yg lain2 tu pandai2 la cari kuih lain utk melengkapkan. Yg buat sendiri tu 2 jenis je, tu pun nak buat less next year. Ni hari ni bawa balik batch kerepek segala yg dah diorder. Selamat Raya dear!

Sweettooth said...

Selamat Hari Raya!

shell said...

aku tak buat langsung. hehehe

Selamat Hari Raya Amy!

Amy said...

Nina - Selamat Raya! Enjoy ur holidays

Shell - Tu ah, gila takde mood hari ni. Bukan sbb nak raya, sbb aku terbangun 7.30am dan lambat sampai opis. 4th time during this fasting month. Takut dapat surat saman je tsk tskk.

Zetty said...

kot tak drama, tak sah la raya beb.
heheheh.

konot said...

tak per amy.. kita belajar dari kesilapan.. especially the kuih raya part hehehhe..

slamat hari raya beb!

Amy said...

Zetty - Haha memang drama and it is not yet Raya..God, save me!

Konot - Tu la..rasa agak hampeh ah raya tahun ni. I strive to be better next year. Selamat raya *hugs*

水煎包amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網