Wednesday, May 05, 2010

Yer..yer..I'm still here

2 minggu punya bekal dah habis.. I was actually joking when I implied in the previous post that I won't be updating in 2 weeks time coz I thought I will be updating very soon. Toksah gelak ok?

As mentioned in previous post, I was due to go for outstation work in the KK and Kuching branches. Couple of days before my departure, work has been super crazy, both office work and housework. I can't remember when was the last time I mopped my house floors *sigh*
Berangan nak juggle everything, nak siapkan baju2 utk B pegi fishing trip and my outstation trip and at the same time, trying to make sure my house is squeaky clean before I went off. Dan Sabtu before my departure (24th April) pun was working till 6pm! Boleh je if I want to leave early tapi tak sampai hati plak tengok my colleagues. Mmg dah plan to sleep at my parent's house sebab B pun dah left for Terengganu on Friday night and my flight on Sunday morning was at 8.15, which means I have to be in KLIA by 7am! Kebetulan plak my nephews dtg, melayan2 diaorg sambil doing last minute packing and I had to sleep earlier walaupun rasa tak puas main dgn diaorg tu.

My dad and me left the house right after Subuh prayers, fetched two more colleagues at the campus and off we went to KLIA. Sampai sana aku yg mmg tak bleh kalau tak breakfast ajak la my two colleagues ni breakfast but they all kata tunggu je la meal dlm flight..alahai. Rupanya mmg mahal gila makanan kat KLIA..all this while pun mmg jarang makan situ selalunya singgah Dengkil je. Teh tarik tiga mug pun sampai Rm17?? Pastu flight delayed plak dari 8.15 jadik 9.00am. Tapi dpt airbus, luas dan selesa, pastu tak ramai orang, so memasing duduk tempat lain :P. We arrived in Kuching around 10.30am, terus ke Hotel G.rand M.argherita and checked in. Cantik ah hotel ni, aku suka. The deco, the view..lawa la. Dah tengahari perut dah lapo, pegi carik makanan dlm shopping complex R.iverside kalau tak silap tapi macam deserted je, dan nampak yg menjual nasik pun tak convincing last2 tapau KFC makan dlm bilik :P

Dah petang, my colleagues sms tanya 'Nak beli kek lapis tak?'..terus turun dari katil :P. Yg sebenornya bila kat tempat org, aku kurang berani sket nak jalan sorang2..dah ler tak tahu jalan apa semua. So the guys brought me to this row of shops yg jual mende2 Sarawak and beli la kek lapis berketol2 sbb ada yg kirim minta belikan. Harus la beli tuk diri sendiri sama, kan? I only realized how heavy the cakes are lepas dah pegang beg plastics containing all the cakes. Masyallah, takut je kalau excess the weight kat aiport nanti. Minum2 petang kat tepi sungai then we all walked back slowly to the hotel, enjoying the view. Cantik betul langit (tapi ambik gambar pakai handphone je, camtu ler gambar dia). Then after Maghrib pegi makan seafood across the street, kerapu fresh terbaekk punya.
The next day, Monday maka bermula la kerja saya selepas saya menikmati breakfast free kat hotel yg sgt banyak choices dan sedap itu. Then masuk meeting, abis meeting lunch time, and nice meals provided by the branch. Nice people too :). And before sending us back to the airport, they took me to pasar S.atok to buy ikan masin and they also gave us two kek lapis each as a gift. Beg (tambahan) aku dah hampir putus tali dia dek keberatan kek itu.

Flight 4.00pm and we board the M.asWings flight. Entahlah but for me, a bit uncomfortable sbb rasa ringan je, and aircond dia lambat sejuk. And we had to stop in Sibu before continuing our journey to KK. Bila saya panas, saya cepat migraine, and I got grumpy. Bila sampai KK je, aku dah rasa nak muntah. The taxi journey from airport to P.romenade Hotel felt like years. Told the two guys that I will not be joining them for dinner sbb dah penat sgt and I ordered room service. Very the drama. Lepas makan, telan pill, tampal koyok and Zzzzzzzz.
Bangun pagi besoknya (Selasa) dgn kepala yg sudah lapang and went down for breakfast yg sedap dan banyak choices jugak. Then pegi keje, monitoring exam and then meeting, then new site visit, then lunch yg org belanja. Pastu orang belanja kata nak belanja lagi malam tu. Saya ok je :). I quickly make plans with my SIL's friend as I have this 3pm - 7.15pm gap to go to the famous pasar Filip.ina but unfortunately she could only get hold of the car at 5pm and she only arrived near to 6.30pm.. punahlah harapan. I know I can just walk to the pasar but knowing that the friend wanted to accompany me so I waited. With only 40 minutes to spare, we all round2 cari parking, bergegas pegi tempat ikan masin (yg B pesan sbb dia suka sgt yg nipis2 gairng ni) and by that time dah 6.50pm. Packing ikan masin tu together dengan kek lapis yg berketul2 tu in one box sbb aku dah tak sanggup nak handcarry mende tu dah :). Jadi kesimpulannya tak dapek la nak cuci mata tengok pearl semua bagai, kan. Pujuk je la hati insyallah ada rezeki bulan 10 ni pegi KK lagi for my SIL punya graduation ceremony, masa tu bleh la cuci mata sakan.

Pegi dinner kat Tjg Aru..banyak seafood tapi tak order ikan. Disebabkan org belanja saya redha je la walaupun hati teringin ikan kerapu/siakap lagik :P. Balik tido senang hati sbb perut kenyang. Owh, kat Sabah Sarawak Subuh dia awal ok, 5am something. Jadi harus kunci jam 5.20am and 5.30am so that tak terlepas Subuh and bleh tido balik pastu. Since Wednesday tu dah takde keje apa2 and flight is at 9.15am, I took my own time pagi tu enjoying breakfast and lepak with the two guys and they told me they went to the market at 3.30am..gilos. And one of them wanted to go again to the market sbb nak packing segala seafood yg dia beli. Terus aku melonjak2 nak ikut. Bukan pasar yg semalam, ni pasar basah. Aku cuma beli sotong je and tumpang packing sekali dgn dia.

Bila kat airport KK, we all dah berdebar sbb takut lebih muatan. Each 20 kg je kan. And we all 3 orang, so 60kg sekali check in la kan. Dahlah orang2 branch KK ni plak kasik we all one big box, tak tau apa isi.. and satu kotak handcarry yg rasa sejuk je..aku dah agak ni sure udang besau2. So bila check in, nak tau berat everything berapa? 59.6kg! :) Phewwww.

Lega bila dah sampai KLIA. Alhamdulillah. Dah la rindu gila kat B, 5 hari tak jumpa kan. Tak pernah lagi tak jumpa selama tu haihh. B pun muka happy je sbb baru balik dari fishing trip. Banyak gak la ikan dia dpt (mati lah aku nak masak time2 sibuk ni, dah bagi kat Mama sket). Sempat dah la masak lomak Udang, gulai ikan tenggiri. Semalam plak aku goreng ikan tu. So ada few more la nak masak.
Lepas balik dari KK, Khamis lepas la baru aku start masuk keje balik. And memandangkan aku dah keje through all the weekends tanpa henti dari 12/4/2010, I was really looking forward to the one day break on 1st May. So, I have made plans to either go karok or tengok concert. Selepas timbang2 dgn adik aku, we decided to go and watch Ungu concert that night. Surprisingly we were surrounded by more Malaysians dari TKI, seperti yg digembar gembur dlm papers before that. So tak la rasa takut and we bought tickets yg duduk, bukan yg standing reramai to avoid meraba-raba tu la. Ungu's performance were superb, despite only 2000 penonton (source from local newspapers)..I bet even TKI yg rock2 pun sure pegi konsert double trouble held on the same night. Pasha's voice is very energetic, tak sumbang pun (as per video that I have already posted on FB) despite dia yg dah berpeluh2.
I didn't ask any of my friends whether ada yg nak ikut tak pegi concert tu, rerupanya ada gak few geng yg minat Ungu gak but didn't know about the concert due to lack of promo and ada gak yg tahu about the concert but too segan to ask around, just like me haha. Ok, next time we can together-gether ok? :P

Alhamdulillah increment dah masuk. Slightly better than last year. Syukur.

Exams will be over by this Sunday. And my sis and I are planning to go to my cousin, Albi's house to start the deco work dekat tangga for her wedding next week. Lepas habis sibuk keje, bermula sibuk membantu cousin. Kawan yg dah bersalin gua tak pegi jengok lagik. Kena buat one step at a time. Soonn.

Aku dah bosan dah dgn blog layout ni tapi ada masa ke nak tukar? Berangann!

15 comments:

aisha said...

nak kek lapis jugakkk!!!!!! huwarghhh air liur meleleh ni.. nice picture anyway kak..so, pergi yg konsert ungu tuh tak jadik saksi kejadian pergadohan ke kak?

Linda said...

Sarawak memang best!...echeh...sounds like you did have lotsa fun there, beb! Extra best sebab orang belanja...huhuhu..

p/s - as I read thru, kepala otak aku dok pikir, sure jenuh si Amy ni nak masak lauk² fresh tu...true indeed! hahahaha

Anie said...

i like your fishes.. and your cakes.. and the skies..

bapokk besor ikan yg encik tu pegang.. bapokkk!

post yg ni tahan brp lama lak?? hahahahaha!

Amy said...

Sha - Alah sian plak adik yg sedang ngandung neh. Dah tinggal serdak dah kat rumah Kak Amy sbb bagi opis bang Zul, opis KJ kak Amy, opis KL kak amy, mak ayah, dan juga jiran.. sowwy
Eh ada pergaduhan ke? Nampak ok je, tak tahu le plak kut jadik pergaduhan lepas kak amy balik but I waited till the very end of the concert.

Linda - If you ask me, I think I prefer Sarawak but tu la kat Sabah tu sekejap sgt, tak sempat nak explore the many beautiful islands there. Lupa nak ckp dlm blog, masa nak take off dari Sabah ke KL tu, perghhh nampak segala lautan biru hijau, mmg breathtaking but I could not snap any pictures sbb my camera actually lens dia rosak, and nak ambik pics pakai handphone tak bleh la plak kan dlm flight.. rugi betul. Yer, masih ada 2 jenis ikan utk dimasak. Harus masak dlm ini minggu :P

Mel - Tu ah..besor gedabak tapi bahagi 5-6 orang, jadik dia bawa balik just nice la portion, bleh kasik parents aku sket and aku dah buat kari ikan for my portion. Yummeh! Siot ah ko..kasik chance la seminggu ok, trying to update as much as I can bila ini exam madness sudah over.

Thank you for still reading, people! I thought I've lost most of my readers...

mamacrocs said...

gambar kek ngko membuatkan aku homesick :(

Silent Scribbler said...

Wow... bestnye tengok concert Ungu. Nak ikut!!!! :-) You are back! Don't worry, this long post nearly makes up for the two week break. He he he he he. More updates please! :-)

Amy said...

Intan - Alolo aku sepanjang kat Kuching tu teringat kat ko jek Intan. Tapi kek lapis ku beli tu ada yg sedap, ada yg biasa2 jek.

T.Aisha - Nak ikut mai mana la dah hang dok kat US nun. 'Nearly makes up' huh? Insyallah, will try and update more frequent. Thanks for still reading me, dik!

toughcookie said...

uiihhh gambar kek lapis tu sangat laaa menarik hehe...

lapo.

Amy said...

Juan - Dah tinggal serdak dah :(

-M-E- said...

wah... dah hapdet... kena pergi ambik cookie sambil baca sambil makan :)... must take my own sweet time to read :)

-M-E- said...

ok. dah habis baca dah... i soooo love he sky pic... siap tgk the large version lagi... it should be your screen saver! :)

Amy said...

M.E - Heheh..but my pic a bit gelap la..dah nak senja, pastu ambik pakai handphone lagik..gloomy la my PC screen :P. Tapi nak try la gak. Thanks!

Mas Rahim said...

isk isk nak kek lapis hahaahah gambar very the mengiurkan ahha

Amy said...

Kod - Marilah rumah..ada lah serdak2 tinggal :P

Blogger said...

Did you know that you can create short links with Shortest and get money from every visit to your short links.