Tuesday, March 08, 2011

Review on Satay Ayamas & resipi Ayam pandan


Before I start, this is my personal opinion and not influenced by anybody.

Not too sure how long this product has been in the market, but while doing grocery shopping with Zul 2 weeks ago, masa lalu kat tempat frozen, we just decided to give it a try. Aku dan barang2 instant dan mudah ni memang kawan baik lah! Haha..Ye lah some things are not worth prepared from scratch la, lagi2 makan berdua je ni kan.


So, malam semalam aku try la. Took it out from the fridge and biar dlm sejam kut (leka tengok TV!) and aku grill atas api je. Tak taruk minyak apa pun. Dlm 10 minit je kut dgn api sederhana. Tu pun ada yg terhangit sbb aku sambil2 tengok TV dan api terkuat time memula.
Kuah kacang dia bagi sekali. Dlm satu pack ada 10 batang sate. Size boleh tahan, sama la dgn size sate yg popular (tapi dah tak sedap mana dah sate femes tu, so dry!Too commercialized I think). Bila aku tengok kuah yg dia bagi dlm pack, nampak sket je..then belek2 packet tak nampak plak instruction kena tambah air ke idak. Jadi aku pandai2 sendiri la tambah air panas sket, dan kacau.
My verdict? Not bad actually! Sedap jugak la. Tapi confirm la rasa daging ayam je, takde la lemak2, minyak2 macam dok makan kat kedai. Nama pun frozen kan. Very convenient, and the peanut sauce tu sedap gak la. Cukup je sebenarnya kuah tu makan dgn 10 batang sate. Lupa la nak check harga. Check sendirilah kat kedai berhampiran anda, judge for yourself la worth it ke idak.

Kut nak kena outstation oversea dua minggu, bleh la tambah Satay Ayamas ni in your list selain dari all the other Brahim's products kan? Kalau ke London dah ada satay house. Kut ke Jepun (wave-wave kat cousin Alif) ke nan ado la nak rasa satay kecuali buat sendiri kan? Lagi2 nak buat kuah kacang sendiri, memang takkan nampak la aku buat sendiri..malas weh, so renyah.

Cakap pasal kuah kacang, aku ada satu product ni yg aku sgt suka. Of course yg instant. Cap Agromas. Jenis bancuh dgn air je. Agak manis sket kuah kacang ni, pepandai la letak air lebih if tak suka manis. I love to dip salad and cucumber in it kalau rasa malas nak buat sayur for lunch. Tambah dgn tauhu goreng pun menareks. Kadang2 if rebus ketupat Nona tu (ye yg instant jugak), aku akan buat sambal ayam pedas and hidang together dgn kuah kacang ni. The combination of kuah pedas sambal ayam tu dgn kuah kacang ni mmg marvellous. Tak caya tanya Zul. Hehe.

Di atas permintaan ramai (padahal dua orang je haha), aku tepekkan resipi ayam pandan yg aku citer in previous post.
Bahan2
Ayam (potong kecil dan letak garam)
3 ulas bawang merah, hiris

3 ulas bawang putih, hiris

Sedikit halia, hiris memanjang

Satu labu bawang besar (setengah pun ok)
Daun pandan kerat2 dlm size ibu jari (tak kisah banyak mana, lagi banyak lagi rasa la pandan)

2 sudu besar sos tiram


Cara memasak

1) Tumis ayam dgn minyak yg sedikit (macam sebelum nak goreng nasi)

2) Bila ayam dah masak, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia
3) Selepas naik bau, masukkan sos tiram dan air (sebanyak mana kuah yg diinginkan)

4) Masukkan daun pandan dan gaul
5) Lepas mendidih kuah, rasa, if kurang garam, tambah sket dan masukkan bawang besar

Masakan ni sedap if kuah tak berapa banyak and likat sket. Selalunya ayam tu aku potong je dadu sbb senang nak masak tapi for pot luck purpose, aku potong besar2 sket sbb nak bagi org makan, kan. Jadi if size macam dlm gambar tu, aku sapu sket serbuk kunyit instead of hanya garam sbb nak goreng lama sket coz besar. If aku, makan gitu je dgn nasi panas2. If makan dgn Zul, then aku tumbuk sket sambal belacan buat peneman sbb masakan ni tak pedas langsung. If tambah cili potong dlm masakan ni, macam lari la kut rasa pandannya tu.

Selamat mencuba!

6 comments:

reenazack said...

serai ke halia kak oii?? konpius jap..

Amy said...

Halia la...haha tang cara memasak tu aku bubuh serai plak. Maklum la, menaip nak dekat2 midnight gitu lah. Haha telah dibetulkan..mekasih adek!

Alfian_Troxion said...

Mmmmmmmmmmmmmmm.... manyak sedap itu ayam. resipi ni kot2 aku buleh cuba :D tq tq Amy for this brilliant post!!! :D

Amy said...

Haha Jawa..malu aku..I'm sure wife ko masak lagi superb. Ni menu malas aku. I think a guy like you pun bleh whip up this simple meal. Selamat mencuba!

Zetty said...

ni ayam yg kau masak maka aku dinner rumah kau tu ke beb?

kot ye...YES MEMANG SEDAP AMY MASAK!

Amy said...

Zets - Masa tengok bola tu ke beb? Yg tu lain, rupa je sama. Yg tu masak asam namanya, guna asam jawa dan lada hitam..takdo pandan2..