Tuesday, May 24, 2011

KWSP rocks!

Obviously, I've got my laptop back. Lega sangat. Bleh la sukahati ber internet, eh buat keje (ye ke??).

Aku ni kalau dpt layanan yg baik, memang suka sangat nak bercerita. Hari ni hari yg agak stressful bekerja sbb semalam aku MC (sakit mata) jadi macam biasalah, sengal la sket bila memulakan hari pertama utk minggu tu. Bukan tengah peak period pun tapi ada report yg kena buat segera, bagi pagi, petang dah nak kan outcome. Stress. Siap bagitau Zul, 'hari ni kena balik 8pm la'. So dlm dok bertungkus lumus tu, kepala ligat dok pikir memacam pastu teringat pasal duit loan rumah.

Walaupun ada yg cakap pasal the pros and cons of buat bayaran ansuran pinjaman perumahan melalui Akaun 2, tapi positive feedback from friends, so I decided to apply in end 2009 I think. Memandangkan time tu keje KL, so sambil hari Jumaat yg rehat sejam setengah tu (I miss this!) instead of ke Sogo, aku gi la ke KWSP. Masa tu pun aku dah memang impress la sbb banyak counter bukak and tak sempat panas montot dah kena panggil no giliran. Staff dia pun sgt mesra, sentiasa tersenyum and very helpful. And that was it, bermula la ansuran bulanan tu. Yang aku tahu, aku tak perlu worry untuk the next 24 months sbb akan bayar guna akaun 2 aku.

Jadi tadi (panjang sungguh intro kan), dlm dok buat kerja, terpikir 'Eh, bila last eh KWSP ni?' sbb sungguh2 tak ingat bila aku memohon mende tu. So, ambik 5 mins break kejap, cepat2 buka website and cari number customer service. Takde la plak, ke aku yg tak nampak dlm webpage tu. Nak check sendiri account, kena daftar and kena ada activation code which you must take from any of the KWSP kiosk. So click 'enquiry' and dia keluar borang for us to fill up details/enquiry and you can either receive responses by phone or email.

Of course I was being skeptical la kan. Elleh, kang hantar enquiry mau sebulan baru nak call balik ni...tapi since aku nak cepat sambung balik keje, aku just type and explain my enquiry and then submit and chose to be responded by phone. I think I submitted around 3pm, and I received a call at 4.15pm. Talk about being efficient eh? Yelah, I'm sure mesti banyak enquiry yang diaorg terima, and I expected to receive call abis2 pun after a week. The officer introduced herself (which I didn't catch her name plak), and told me the last payment will be in December this year. And me being a typical customer, tanya lagi tambahan dua soalan dah alang2 dia call kan. I can continue and re-apply the same method by Nov so that they will continue pengeluaran tu in January 2012 if I decided to continue la. She was very polite and tak dengar pun macam dia annoyed dgn aku yg lepas satu, satu nak tanya. Dalam hati dia aku tak tau la kan? :). I thanked her and hung up. Saya suka Customer Service yang bagus! She made my day today.

Can't wait to finish off work on Friday sebab Sabtu ni lepas Subuh akan berangkat ke Perlis Indera Kayangan, kampungku. My second cousin is getting married on Sunday. Her father is my dad's cousin yang sangat rapat. My parents and Tiyah will be leaving this Thursday, lagi awal sebab nak singgah Taiping (bf Tiyah punya family) and coz Mama ada dinner kat Perlis on Friday I think. Aku plak nak save cuti, tapinya ambik cuti Isnin Selasa ler, Zul off day on Sunday Monday. Maybe Monday baru gerak balik dari Perlis. Seronok sebab nak makan best2 kat sana (what else), hopefully sempat merasa mango Harum Manis, takut dah abis season je. Nak visit my granduncle, dan juga best sebab aunty2 dan uncle2 yang best akan ikut sekali. Meriah! Aku pun kiasu, malam semalam dah siap letak baju2 aku dan Zul dlm beg dah, tinggal yg dalam2 je belum taruk lagi. Hihi.

Apa lagi nak citer eh? Oh, kalau ada masa pegilah IOI Mall, ada Padini sale kat concourse area. Meriah aku tengok diaorg angkut 3-4 baju sekali, macam memang betul2 murah jek.

I know it's only mid week, but I hope you'll have a great weekend nanti. Special shout out to two of my new followers, Nabilah (owhh adik beradik semua ada blog eh? Kak Nurul tak buat blog ke??Hihi) and Mrs Ezzad. Thank you for thinking that my blog is worth to follow, dan membuatkan tabung Nuffnang cepat naik dari dulu2..:)).

Eh, bukan main panjang lagi post. Bukan kata nak buat keje tadi? Opsss..

12 comments:

Fad and Sarah said...

amy.. mrs ezzad tu pon follow aku arini.. tp.. aku cr2 link blog dia cm x jumpa lak.

Izsha said...

mekasih sebab puji EPF.. eh? hehehe..

Amy said...

Sarah - Eh, semalam adalah. Ko dah try click kat nama dia?

Izwah - Hehe sbb aku selalu dpt good experience dgn EPF ni, tu yg puji. Kalau la aku ingat nama dia, sure aku sebut dlm ni.

aisha said...

amboi..tajuk kwsp nyer la besar.. citer dia 2 minit jer.. hehehhe...
wah..jalan2 ek... takder la kiasu mana.. kiasu lagik saya..saya seminggu sebelum dah siap pack siap toiletries dgn dalaman terus.. dgn alasan nantu baju dalam tak cukup if tak masuk awal2.. heheh...apapun, have a safe journey ek akak.. enjoy ur jalan2... take care..kim salam en zul..

Fad and Sarah said...

dh try.. mmg ada link kt nick dia, tp bkn url blog dia. ko ada url blog dia? klu ada bak meh pass ke aku. ada sorg lg pon ajak follow, pastu x bg url gak. aku cr2 x jumpa. hahahaha

Amy said...

Sha - Hehe biasalah saya. Ok, insyallah.

Sarah - Ni link dia http://syiizz.blogspot.com. If ko click saja mmg tak nampak, aku sbb semalam dah follow so blog list dia ada kat dashboard blog aku.

Fad and Sarah said...

amy... maceh. mowahs

Fina said...

amy, kwsp memang best service, aku dah 2-3 kali kuarkan duit untuk MBA aku and ada one time aku submit borang tu, after one week duit dah masuk dalam maybank account aku...memang efficient nokss....i loikkkeee...

Amy said...

Kan? Duit rumah tu pun, dia kata after 7 days tapi hari dah masuk. Me loike too..much better dari some private sector services.

dillazag said...

Amy,
Nak pesan beli mangga tu dalam 2 kg. Kalau ada, and kalau boleh lah.. Boleh bawak masa ko datang rumah aku nanti. hihihihihihi

Amy said...

Kak Dills - Dah suruh Ayah rickyy hari ni coz I'll be arriving there only by tomorrow afternoon, petang nikah and the next day dah wedding, takut tak sempat. My friend pun ada yg order 2kg. So far my dad belum let me know lagi, mcm dah takde jek sebab dah hujung musim :((. Normally it starts only in May, but this year was a bit early, April dah ada.

Dr Purva Pius said...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

BORROWERS APPLICATION DETAILS


1. Name Of Applicant in Full:……..
2. Telephone Numbers:……….
3. Address and Location:…….
4. Amount in request………..
5. Repayment Period:………..
6. Purpose Of Loan………….
7. country…………………
8. phone…………………..
9. occupation………………
10.age/sex…………………
11.Monthly Income…………..
12.Email……………..

Regards.
Managements
Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com