Thursday, August 25, 2011

Talk to my hand!

Appointment was at 10am with Dr. H in Sunway. Lepas dia pegang2 tangan and tanya sket, dia suruh buat x-ray. Pastu serahkan x-ray film and I was called back in. So, dia tunjuk gambar ni.

Tulang2 kecik yg bersusun tu, ada satu cam dah gerak sket, sketttt je. Not so normal but not so abnormal. So, he'll treat this as tendon problem. Next appointment is 15/9 and aku kena buat few trips of fisio treatment before appointment tu. Kalau tak berjaya jugak, then kena inject (steroid). I'm trying to avoid that.

Doctor's order - no lifting heavy things, especially putting the weight of object on my wrist. Seboleh mungkin restkan tangan kanan. But payah la sket dok sbb banyak buat keje tangan kanan. Kena cuba minimumkan la, for my own good.

Lepas doc set the next appointment, aku pegi ambik ubat then head to another clinic in the hospital for fisio. Cantik tempat ni, suka. Staff pun sgt friendly. First time visit ni, taklah buat fisio betul2, baru buat ultrasound. I like the fact that physician dia tu sgt faham what I'm going through. Dia siap cakap 'Lepas you bangun tidur, you rasa sakit kan tangan?'. Dah kerja dia kan, mestilah dia tahu. Dia ada buat simple test, aku kena genggam ibu jari pastu cuba naikkan tangan ke atas, perghh sakit. So dia pegang tepat kat tempat yg aku sakit and dia kata tendon aku bengkak. Next fisio is this Monday morning. Aku pun memang dah cuti.
Urut2 memang tidak digalakkan langsung at this stage. Takut lagi bengkak kalau salah urut. Nasib baik la aku ikut instinct yg aku tak nak urut selagi belum jumpa doc/buat x ray. Kita tahu body kita sendiri, kan? If aku rasa sengal kaki ke, bahu ke aku tahu mende tu urat2 je and so lepas aku urut memang lega. Tapi masa jadi tangan tu, hati aku kuat mengatakan ni bukan normal urat/sengal sendi yang aku boleh simply pegi urut.

Lepas fisio, sebelum balik tu ajak Zul singgah cafe dia yg sedap tu. Takdelah makan kat situ, gilo..walaupun aku uzur, takde la nak makan in public. Aku tapau croissant dia yg sedap and beli jugak strawberry tart yg nampak yummy tu.

Balik rumah kejap and ate. Dok contemplating nak MC ke nak pegi keje half day. Doc siap bagi 1 MC and 1 time slip since I can't decide nak pegi keje ke tak. Zul of course suruh MC je, tapi aku pikir ada some things aku nak rush and jugak nak jumpa HR so aku pegi la keje (not a surprise there la kan). Aku bukan jenis pantang dapat MC, nak ngelat sajaaaa (eh ni nanti diff entry aku akan buat later). Sampai2 opis, aku ubah sket position PC monitor aku, giving more space for me to put my whole hand to click the mouse. Selama ni my wrist is at the edge of the table which also contribute to the pain.

Mission aku sekarang nak cari mouse pad with wrist rest cushion. Sungguh tak kuasa nak pegi Low yat kan sesak2..maybe nak try cari kat Subang Parade or Sunway. If korang pernah nampak dekat area2 tu, do let me know ok. Nak try cari by this weekend so that lepas cuti Raya aku dah boleh start guna.

Picture yg di google


Ok, I'll see you later in the next post. Would like to take this opportunity to wish you Selamat Hari Raya, minta maaf kalau pernah terasa hati dgn post2 saya di dalam ni. Drive carefully.

9 comments:

pijah said...

digital mall kan ada

Amy said...

Hok paling dekat dgn rumah aku Sunway la Raff, maka ke sana la saya, itupun if ada masa..so many things to do before Raya comes (cewah macam ada anak lapan orang!)

Silent Scribbler said...

Sama jugak ye kak amy. Slmt hari raya & maaf zahir batin dari kami yang di perantauan. :-)

Konot said...

alahai sian kau amy.. dah jgn buat keje rumah mop la kemas la haper byk2 sgt dah.. time ni la nak rest and manja2.. :)

FicHiEk said...

amy take care ye...igt pesan doktor tau!!!! slmt ari raya!!

Amy said...

Sha - Same to you. Dekat FB dah suruh Sad peluk cium awak :)

Konot - Sian kan aku. Termasuk memasak la kena rest aku rasa haha

Fichiek - Tq dear. Selamat Raya, thanks for being a reader.

Anonymous said...

Kurus kan tulang kamu..
-MelanieGedik-

Amy said...

Mel - That's what I thought! Runcing tau jari-jemari I. Haha

Anonymous said...

Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year
old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear."
She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!


my homepage click here