Tuesday, September 20, 2011

Sorry for the long hiatus, my blog. Busy as usual. It's been 2 weeks since my last update.

Update pasal pegi beraya dulu la. Last 2 weekends, a few of my Unimates buat rombongan Cik Kiah pegi beraya kat rumah Yanti di Tjg Malim. Bunyi macam jauh, tapi dlm 45 mins je. Dgn Cik Kodeng yg speed tu, aku rasa kejap je dah sampai :P. Hubby Yanti sendiri pun ulang alik gi keje hari2 di KL. Yanti is a lecturer in UPSI and lives in Proton City. I've heard about the place before tapi tak sangka la cantik camni. Serious, tenang je rasa bila masuk city. Dgn kabus paginya, dgn view banjaran kat belakang rumah, apa lagi we all, ambik gambar feeling2 overseas. Kat tasik je lupa nak ambik gambar.
The food
Friends
The view

Thanks for having us Yanti..seronok gak sekali sekala buat trip macam ni dgn kawan2. Terima kasih juga pada Kodeng sbb memahami keadaan kereta dan tangan aku.

Ok now update pasal tangan. After my 4th physio treatment last week, they decided to do a splint for my right hand. Kiranya macam simen tapi plastik dan boleh buka2. Before diaorg buat aku dah tanya boleh buka-buka tak sebab nak solat dan nak mandi. Recommended to wear it especially masa buat keje la sbb nak limitkan penggunaan ibu jari dan wrist. So far, aku rasa makin selesa bila pakai ni time keje sbb rasa 'tegap' sket tangan tu. Time tido pun kadang2 aku pakai utk melindungi tangan dari terhempap dgn kepala aku sendiri or terlanggar kepala katil, maklumlah aku ni bila tidur tangan merata.
Advantage bila pakai splint ni is that bila kat opis, baru orang 'percaya' la keseriusan sakit tangan aku tu. Sebab kalau keadaan biasa org tak nampak kat mana injury tu sbb internal kan. Aku nak dukung2/main dgn baby kawan or cousins pun aku cuak sbb tangan kanan tak kuat nak ampu baby. If dlm kereta lama2 dan menjadi passenger, it would be more comfortable kalau ada pillow to rest my hand. Aku dah beli the cushioned mouse pad, thanks to Kodeng yang tolong belikan.

Ni gambar masa buat physio. Letak tangan dlm machine yg ada serbuk kayu halus and temperature yg agak tinggi, so rasa panas je tangan sbb dia nak stimulate blood flow, hoping that it will subside the bengkak. But the rasa lenguh/sengal/ketat masih ada. I can really say goodbye to my bowling hobby, that's for sure.

Below ada some additional pictures di Kuantan yg aku lupa nak load. Ok I'll stop here. Tak solat Subuh lagi ni. Japgi nak bersiap2 pegi Sunway Hosp for my 5th physio session as well as my Orthopaedic appointment. Take care, people. Hargailah fungsi tangan anda :).

9 comments:

Anonymous said...

Nuyui doakan k.miya cepat sembuh...thanks jamu kitorg aritu walaupun tgn masih sakit tp makanan sgt sedap...

Thank u very2 much k.miya... :D

I Love U

aisha said...

alaa... pix last tu romantik la.. anyway, thanks hari tu lunch ek... akibat nyer gi open house member tak leh nak makan dah..
tak amik pun gambar dgn kak amy hari tuh.. isk..

Konot said...

sweeeeeettttt sgt gambar nko dgn zul! :)

Amy said...

Nuyui - No problem. Kak Miya enjoy sgt melepak dgn korang so sakit tu tak rasa sgt, masak pun yg simple yg takyah nak guna tangan byk2 :)

Sha - Heee ni lagi sorang. Org masak simple jekla..masakan paling malas ialah masak lemak cili api. Hihi. Kita suka nak dukung anak awak tapi tu lah, mmg tak tahan tangan nak ampu, takut terlepas.

Konot - Ces kau gambar last tu gak ko nak comment haha. Aku tgh godek2 handphone cari gambar tangan tu baru perasan dua gambar ni belum upload.

Hari ni aku MC korang! Doc decide nak inject kat tempat sakit and gave MC suruh rest. Sakitnya la hai tempat inject tu :(

Linda said...

Will pray for your speedy recovery, Amy!

Sarung tangan tu sangat cool okei! Nampak mcm pro-athlete yang injured..hehe

Amy said...

Thanks Linda..haha athlete la sgt! Ada yg kata macam sarung tangan bowling, ada yg kata macam sarung tangan virtual player. Aku panggil tangan palsu haha.

ArenA said...

Amy,

Nyesal aku tak gi hosp yg ko gi ni. Aku gi am#%}g put/: doc nyer cek 2 min soh aku g xray, pastu tgk takde patah or whatever, kasik aku gel sapu and pain killer shj. And aku dok kat sepital dr 9 am sampai kol 4 ko tau. Takde pon test2 lain. Doc kata, kalau lepas 2 minggu kalau sakit lg, dia akan inject ubat. Grrr..

Amy said...

Che Na - Aku pun tak sampai 10 min dah suruh gi buat xray and bila tengok hanya tulang kecik yg beralih sedikit dia bagi gak ubat gel dan painkiller. Cuma bezanya yg best sket dia suruh buat 6 session of physio before next apptmt. So masa session ke 5 tu yg dia buatkan splint tu utk limitkan thumb and wrist movement. Then now suruh jab plak sbb aku kata masih sakit bila menulis.

Kawan aku pesan lepas jab mmg aku rasa macam kononnya ok. Steroid je kan. Tapi masa ni la kena jaga betul2..sbb tak rasa sakit but aku kena jaga betul2 and pakai splint ni all the time. So far aku cuma tanggalkan bila nak makan (sedih tau makan dgn tangan pun sakit). Try gak guna sudu sambil pakai splint tapi serious tak selesa. So time makan buka and time solat buka. Time lain aku pakai je , even bila kat rumah. Surprisingly walaupun nampak susah, but I write better when I wear the splint. Taklah rasa 'ketat' bila menulis. Cuma cara pegang pen a bit funny la, dgn middle finger sekali pegang pen.

Tanya je la beb if diaorg ada provide pysio sessions. If company dah cover physio sekali, might as well buat.

Mas Rahim said...

miss ya all!