Sunday, November 27, 2011

May you rest in peace, Aina Shireen

Pada hari Tahun Baru ni, aku dikejutkan dgn bunyi handphone aku at 8.30am. Mata masih pejam and terus terbukak bila aku dengar ayat seterusnya "Amy, Aina dah meninggal 4am tadi, asthma attack"..

It took me a good 5 minutes to compose myself. Aku jadi blur, tak tahu nak bagitau sapa. Macam tak bleh nak recall. It was a shock to me. The last conversation I had with her was in September, thru FB. She was requesting my help to get contacts in Maxis from my previous colleague. Then she asked when we can meet as it has been ages since we last met. Bila aku baca balik message kat FB tu, I didn't answer her question..I answered her other questions instead.

I took for granted that she will always be there in FB for me to contact. Sekelip mata dah takde. Bila tengok2 balik gambar lama, she was always the girl with a smile. Kaki gelak. We became close coz of mutual friends. Kat PPP pun, bilik dia atas bilik aku. Lepas start keje, selalu gak hangout kat Bangsar, Hartamas sbb we live nearby. And I met Hafiz, her then bf. Went to her wedding, a grand one. We still meet lepas kahwin tapi lama2 lost contact, masing2 busy dgn life masing2 and thanks to FB, we reconnect but that's it.

From FB, dapat tahu la yg exactly a year ago, dia kena severe asthma attack gak and she was 8 months pregnant. Had no choice and she had to deliver her baby..Alhamdulillah both survived time tu but her baby mmg kena monitor and after 3 months rasanya, baru baby dpt keluar dari hospital but baby has to be constantly on 02. Pakai tube kat hidung. Kesian baby comel tu. And just 2 weeks ago, Aina updated pictures of her baby yg dah turn 1 year old.

First picture, Arwah yg berdiri kiri sekali baju kurung kuning, second picture pakai topi duduk sebelah aku and 3rd picture t-shirt putih dgn thumbs up. Kenangan gi mandi air terjun masa last paper of our final year in UiTM.
Masa celebrate birthday dia kat Hartamas, second from left.

Managed to call Nona and Ros tadi and Ros pun ajak Sandra pegi ziarah. Kebetulan masa dok sesat mencari tanah perkuburan kota damansara tu dgn Nona, stumbled upon Ros' car and dia ikut belakang. Masa sampai kubur, arwah Aina dah dimasukkan dlm liang lahad, tak sempat aku nak tengok sebab dah nak start talkin dah. Her other friends, her CBN friends pun ramai tadi. Sebelum balik sempat jumpa Shida and Fiza. Shida was her best friend. Menangis dia tadi. Saw Aina's first daughter, duduk kat riba hubby Aina tepi kubur. Saw from her friend's FB that they could hear the daughter tanya "Mana Mama?"..adui, broke my heart when I read that :((.

I'm sorry Aina, for not contacting you as much as I should. May you rest in peace. Al-fatihah. Takziah to Hafiz and family. Al-fatihah juga pada kawan PPP lain yg dah meninggalkan kita, Arwah Jeff dan arwah Bob. Moga kalian ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

*pictures courtesy from Shida's FB.

6 comments:

Konot said...

al fatihah...

even tho aku tak kenal dia sgt but mcm terasa jugak sedihnya. can't imagine mcm mana hubby and anak2 dia lepas ni.. isk..

nak nangis..

Amy said...

Kan? Kalau aku dah takde nanti pun, ada tak org sedih, ada tak org ziarah kubur aku? Seorang sahabat yg baik kah aku utk membuatkan kawan2 mahu mendoakan aku di dalam doa mereka selepas aku tiada? Incidents like this selalu buat aku terpikir. More often than not if kawan meninggal, macam kita tak tahu nak call sapa tanya lebih lanjut details pengebumian/ziarah sbb we don't keep our friend's spouse's numbers right? rumah pun tak tahu kadang2. Or maybe kadang2 tahu rumah kat mana sbb korang pernah dtg rumah aku tapi, maybe jenazah selalunya dibawa ke rumah parents..

Memanglah takmo pikir sgt kan tapi ajal tak mengenal usia, dan kita semua menuju ke arah itu..

pB said...

ajal maut di tangan Allah


semoga kita semua mati dalam iman


insyaallah

Izsha said...

Aku baru baca post ni. Al Fatihah & takziah to her family. Kau ye yg sms aku pasal ni. At that time aku takleh register siapa Aina ni. Aku tanya Al Jep dia kata maybe budak A Level or TESL pasal dia pun tak kenal. How ignorant I was.. satu kelas pun tak ingat. Hmm.. macam kau cakaplah,.. take things for granted. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Dia ada berapa kids?

Amy said...

Kak Pb - Harap2nya begitulahh. Amin

Izwah - Ha ah aku sms. Dah ada 2 kids. 2nd kid pun arwah terpaksa deliver at 8 months sbb time tu pun kena asthma attack yg teruk last year. And the kid kena pakai oxygen sampai umur dia setahun..baru je dia sambut birthday setahun in November, mama dia plak meninggal :(

Anonymous said...

Heya. I'm sorry to trouble you but I happened to run across your site and discovered you are using the exact same template as me. The only problem is on my website, I'm unable to get the page layout looking like yours.
Would you mind contacting me at: katherina.womack@googlemail.
com so I can get this figured out. By the way I have bookmarked your web page: http://www.

blogger.com/comment.g?blogID=32118979&postID=3485182778557131769 and will be visiting
often. Many thanks!

My blog :: trees stump