Tuesday, May 15, 2012

The Taiping Reception

Lepas reception, aku still cuti sampai Selasa. Monday was spent sleeping the whole day, penat siot. Selasa tu baru aku gi KJ balik dgn Zul tolong2 apa yg patut. Rabu masuk keje balik dgn hati yang berat dan badan yang penat.

Friday night pegi ke KJ dan tido sana. Sabtu pagi, we all make a move around 9.30am kut. Reception hari Ahad, saja je nak spend one night in Taiping Sabtu tu. We all pegi dua keta..pengantin satu keta dgn my parents, and satu keta lagi aku dgn Zul. Abang aku tak dpt join sbb dia dah busy dgn road show Dumex dia. Keta aku tu pun aku dah hantar gi it's first service sebab dah cecah 950km. So before gi jalan jauh service ler sesiap yer dak. Akhirnya dah cecah 2000 dah keta :). Memang rasa lain sgt la bawa keta baru ni. Sedap je rasa duduk, lelama dlm keta pun takpe. If iswara yg seat dia keras tu, mak aih sakit belakang dan montot aku. Keta baru ni seat dia macam snuggle up kita yg duduk ni so best. Eh ni nak citer reception ke citer keta ni? Hihi

Anyway, we all sampai Taiping dlm 1pm and pegi lunch. Then terus ke homestay yg memang satu taman dgn rumah Wan. Eh nama adik ipar I Shazwan. Aku panggil dia Wan :). Homestay ada 3 bilik tapi cuaca agak panas jadi makanya aku lagi suka berbaring2 kat ruang tamu je. Senja tu Pakteh aku sampai and lepas Maghrib adik aku, Wan, Zul dgn PakTeh aku gi kuar cari food for dinner. So Wan bawa diaorg pegi the famous Dolli Kuey Tiow. Tapi kecewa ramai benor beratur maka kuey teow bertukar ke nasi ayam. But sedap gak ah nasi ayam dia..serious. MakLang aku sampai dah malam, dgn cousin aku Azhan yg datang all the way dari Kuantan dan PakLang aku all the way dari Kelantan! Terharu.

Sunday morning, Wan pegi beli breakfast dgn adik dia. Then 10am bawak plak cendol sedap giler..rajin diaorg ni melayan we alls. Tiyah pun dah start2 makeup time ni oleh kakak sulung Wan. Hehe nak harap kakak kandung yg malas nak bermekap tu, mmg tak bermekap ler adik aku :P. Sedara kitaorg dari Taiping and Perlis pun dah sampai time ni. Seronok ah catching up, ambik2 gambar. Time ni dah takde pressure apa dah sebab kita tetamu, kan?






Makanan sedap, teh tarik lagii la sedap. Dgn tanpa segan silu, PakTeh aku minta plak lauk pengantin..sudahnya meja aku dok meratah ikan besar tanpa rasa malu hahah. Ok dah makan2, time untuk tinggalkan adik aku di Taiping sebab we all nak ke Perlis plak. Adik aku konon dok pesan2 dgn Mama time peluk nanti jgn nanges. Korang agak we all nanges dak? Mmm? Mmm?

CONFIRM lah. Tapi yg start pengantin dulu ok..dia yg nanges dulu. Cehh. Aku plak biasalah, pantang ada trigger button! Haruslah banjir sama. Nampak plak Ayah aku pun mata dah merah and he cried when he hugged her goodbye. Mahu lagi tak emo aku dgn mak aku :P. Pastu gelak2..then tengok kakak Wan karaoke plak..sedap suara dia. Dgn PakTeh aku dok buat lawak2 biasa dia, so dah tak nanges.
Satgi tengah jalan balik dari rumah pengantin ke homestay mama pegang tangan aku pastu nanges lagi..haih maka aku pun berjurai air mata lagi. Ok control, control. Ambik2 gambar lagi bagi ilang sedih. Then semua sedara mara pun start nak balik..MakLang dgn mama plak nanges lagi..aduihhh camner nak control ni. Pastu we all gerak ke Perlis, my parents in one car and me and Zul in our car. Oh well, dlm perjalanan tu aku nanges lagi tapi tak teruk dah, nangis sunyi..bunyi takde, airmata je dok keluar. Rupanya in another car, parents aku pun nangessss..anak bongsu la katakan. Dah balik ke KL baru mama aku citer. Seb baik..sbb on the way tu we all singgah R n R Gurun, aku tengok muka parents aku cool je so aku pun rilek je la. Kalau aku tahu time tu, sure banjir R n R tu penangan air mata anak beranak Hj Hadi ni tau! Zul geleng kepala je :)

We all sampai Perlis dah senja. We spent 3 nights there, visiting relatives and relaxing. Oh kalau dah sampai Perlis memang makan tak hengat la..semua sedap belaka. Bukan main menyusun jadual ni nak breakfast/lunch/dinner kat mana. I miss my sister terribly masa kat Perlis. Tak pernah kut aku balik Perlis without her around. Dia la yg kaki bising dan kaki makan. Rasa macam tak complete je bila dia takde. Aku tahan diri takmo sms dia sbb aku takmo nanges. Abis2 aku dok snap pictures makanan or check in kat tempat2 makan yg best and tag her in FB..saja je hihi. Second night tu she texted me, bagitau pasal hadiah yg dia dapat kat Taiping je pun. Argh trigger button went off again and I cried, again! Gilerrrr..puas cuci muka before aku gi dinner dgn cousins2 kat sana. Haha. 

Ok abis dah citer reception in Taiping. Tiyah pun dah masuk keje balik dah. As of now, menjadi weekend wife la. Tunggu business sudah stabil, then she would quit her job and join her husband's family business. Aku doakan jodoh diaorg berpanjangan dan dilimpahi rezeki dari Allah. Amin.



Terima kasih yg bersusah payah dtg kenduri di Taiping. Korang memang yg terbaek and I love, love, love you for that :)

11 comments:

Anie said...

1. Baju Tiyah LAWO.

2. Tudung MAMA LAWO.

3. Kak Amy, ko tak ikut color scheme. Tim kai?

4. Mekap Tiyah pon LAWO.

Heeee! Aku yg membaca ni, dok tingat kat cembek cembek ko tu kak, pon dok menahan air mata. hadoiiii!


-Melanie yg LAWO-

Amy said...

Mel,

1) Mestilahh

2) Mestilah mama ai tuu. Aku yg pilih tau tudung dia antara beribu2 tudung ungu dia yg mana yg sesuai dgn baju dia (Aku nak cilok baju dia utk majlis gradation opis aku June nanti hahah)

3) Mmg sgt last minute tidak mencari tudung krim yg sesuai dgn polka dot. Hihii..lesson learnt. I so hate my pictures here actually haha. Kitaorg tak tetapkan theme color utk Taiping, so mama pilih ungu and aku pilih pink. Pengantin dan keluarga Taiping memang tema kelabu

4) Kan? Kalau tengok live macam over the top sket mekapnya but bila dlm picture cantik. Dia dah lah flawless skin nak banding dgn akak dia ni..

Haaaa kalau nak tahu, masa aku menaip entry ni, aku dah keluar air mata dlm setengah baldi gak la tapi demi pembaca ku yg tak sampai 3 orang ni aku gagahi jua haha. Ko tengok jumlah comment pun cukuplah, every entry 1-2 comments je ..sedih sedihh. Ni yg buat aku malas nak update blog :P Alasan!

Arena said...

Hahaha,

Memang ler anak beranak senanng sedih hehehe. Seb tak banjir, heheh. Lepas majlis tu terus gi Perlis? I bet ko gi makan sotong celup teoung tuh. wargggghhh jeles!! Bila aku nak gi sana nih?

Hei jangan nak ngade2 malas nak update blog ok. Pasal tu tak ramai komen. Berbulan sekali baru update, jenuh orang klik tapi takde update hahaha. Penat tahu? So nak ramai komen, kenala update selalu2 hehehe.

Amy said...

Confirm ah beb makan sotong celup tepung. Ayah dgn aku sama tamak lepas Zul dah boh dlm bakul, ayah kata tambah lagi, aku pun kata tambah lagi sudahnya nak terburai isi perut nak abiskan sotong tu hihi. Sedap gilos. Aler aku bukan celebrity blogger cam kau Che Na, yg membaca blog aku ni boleh kira sebelah tangan je.. aku sentiasa pasang niat nak update hari2 tapi sudahnya idak gak buat hehe

ArenA said...

Celebrity blogger?! Uwekk nak muntah aku, hahaha kalau ada emoticon yang terbeliak mata sambil geleng2 paler memang aku dah letak. Maner der celeb blogger, cuma aku senang nak nulis sbb org tak kenal. Kalau org kenal cam ko nih, mmg terbatas sket nak nulis betul dok? Hehehe.

Arena said...

Wahh bestnya makan sotong celup tepung sampai tak larat makan, warghhhh. Esok soh mama beli sotongla, aku goreng sendiri hahah. (seb baik aku tak buat ayat, esok ajak ed gi Kuala perlis sbb nak makan sotong. Pengsan pakcik tuh hahaah)

Inn said...

It's really heart warming to read about all the crying. Your family is very close knitted. My sister is getting married next month. I'm the crier in the family. Nobody else cries. Semua macho2. Darn!

Amy said...

Che Na - Balik dari Perlis hari tu, dua kali dah kut aku dok buat sendiri sotong goreng tepung. Fav aku tu!

Inn - We all ni pantang sorang trigger bersambung2 nangis aduih.

Anonymous said...

With a 60 day maturity, turnips need to be in the ground by
August 15. Wear disposable gloves to keep from directly touching feces.
In this same respect, mulch aids in the prevention of soil splashing onto plants.



Feel free to visit my weblog: mulching

Anonymous said...

With the ability to actually alter the texture and condition of the hair with clever and fashion-forward hair styling products, Rusk
Being products are sure to intrigue the hair product lover in
all of us. This article will explain the hair product diversion conspiracy
and list ways that you can determine whether or not the
beloved salon brand you saw in Walgreens last week was truly diverted merchandise
or strategically placed by the powers that be.
It has been proved that products which contain vitamins will strengthen your hair.


my webpage - hair products

Anonymous said...

Natural remedies help the body's immunity system by assisting in the regeneration of good bacteria in the body. There are approximately 17 million people in the US that suffer from some type of yeast infection. The most common injury experienced by accident victims is whiplash. Michael has done his stint and it should be left to rest. ’ ”   The final breaking point, she says, was when he said he wanted to move his ex-stripper girlfriend in with them.

Also visit my homepage :: itv online