Tuesday, October 30, 2012

In loving memory of Hazrin Rashid

It was 1995. I was late for my orientation in PPP. Not my fault, dapat panggilan masuk pakai Telegram je and my parents dah bought ticket utk pegi jalan2 ke Perth. So bila lewat masuk, lambat la dpt kawan. I only knew my housemate je. My batch was divided into English classes based on our English and Maths assessment. So aku masuk Business batch, third class, known as N03. That's where I met Hazrin Rashid, fondly known as Jie.

She was tall and plum, like me. Sangat rock. I was the shy one, so I seek comfort and courage by being with her. In class, she sat in the middle, between me and Maff. I went everywhere with her, dah macam kembar. It was the best 3 months (ke 6 months tah), carefree gitu, takde pressure sbb English course je kan. 
After 2 semester of the course, she had to leave PPP with a batch of other friends yg did not make it. Sedih gila. Tapi happy balik sebab she got an offer to continue her studies kat kampus induk and I went there couple of times to meet her and we kept in touch. We somehow managed to stay in touch walaupun takde handphone time tu. Dia ada jugak dtg visit aku kat PPP, kenalkan bf dia kat aku. And bila masing2 dah keje, ada handphone lagi senang la bercontact. Went to her first wedding, and she was among the first to get married. Ingat lagi pegi dgn Myza. 

Lepas kahwin tu, contact gitu2 la, dah masing2 busy dgn keje masing2. We managed to meet up with the English classmates somewhere in 2009 kut. Then I met her again in her 2nd wedding. Pun she introduced him to me sebelum diaorg kahwin coz her husband, Iz is working in TPM too. Then ada FB to connect us, baca la update kadang2 comment kadang2 tidak. Call pun jarang sgt dah, we did promise to visit each other for Raya since rumah dekat tapi tak jugak jumpa2.

Saturday morning baru2 ni, nampak gambar Jie dgn husband and anak2 dia kat FB. Berseri2 dia dgn baju Raya sedondon warna merah hati. Dlm hati kecil aku berkata "Happynya Jie, lengkap dah hidup dia sekarang, ada hubby yg sayanggg dia, anak pun dah dua pasang, dua lelaki, dua perempuan". Aku balik ke KL Sabtu malam dari Pahang. Then Sunday Zul hantar aku ke rumah Mama sebelum gi keje. Before 9am tu aku ada lah check2 FB and whatsapp then pastu aku ignore je phone tu sampailah 12.30pm. Time tu dah masak, dah makan and aku nak bersiap sebab nak kuar dgn mama nanti.

Saw my PPP friends punya conversation kat whatsapp, aku tergamam. Saw lines of sentences "Hazrin@jie..meninggal", "sarat mengandung", "asthma", "sama kelas dgn Amy". It took me a few minutes to realize they were talking about the Jie, my friend. Mengucap panjang aku and terus rasa sebak. Bukak her FB wall and sah, ucapan takziah dah bertalu2. Terduduk aku dlm bilik. Kebetulan Mama masuk nak tanya aku jumpa tak telekung. I cried. Mama pun kenal dia sbb aku ada gak ajak Jie dtg rumah. It was a shocking news to me. Didn't know she was 7 months pregnant. But it was on her FB dulu when she was 3 months pregnant. Aku yg tak perasan, ye lah selalunya aku scroll2 gitu je tengok.

Balik dari kuar dgn Mama, aku cuba call husband Jie. Tak berangkat. Called again at 4pm, this time he answered. Lemahnya suara dia :(. Dia baru nak bertolak dari Raub dgn jenazah. So I decided to wait till Maghrib supaya boleh tunggu Zul abis keje and pegi ziarah sesama. Pikir punya pikir sebelum tu, I decided I must go and visit kalau tak sure aku ralat sesangat. Solat Asar dan Maghrib tu, memang aku doa sangat2 moga dipermudahkan perjalanan aku sbb aku tak pernah pegi rumah kakak dia, dahlah ujan renyai2, malam2 pulak tu. Alhamdulillah tak jem, and cari jln pun senang. Rupanya jenazah arwah Jie belum sampai lagi, so aku ada masa la untuk tunggu. Syukur sangat. Ramai sungguh kawan2 arwah dtg, kawan2 opis la kebanyakannya. So aku duduk la sembang dgn one of her friends. Kisahnya, arwah balik ke Raub utk Raya Haji, then Saturday night dia kena asthma attack yg teruk and dia pengsan. So she was brought to hospital Raub and was in coma/unconscious and her BP pun naik. Her baby pun didn't survive (aku tak tanya lah kenapa). Sunday morning, arwah menghembuskan nafasnya buat kali terakhir. It was bumper to bumper jem dari Raub and jenazah terpaksa di escort dgn polis dari Raub ke KL. Jenazah sampai dlm 9.15pm semalam dan memang sudah dimandikan dan dikafankan masa di Raub. Jadi bila sampai rumah kakak dia, diaorg bukak tang muka je kasik family member cium dlm 5 minit and jenazah disembahyangkan. Dapat jugak aku tatap wajah arwah sebelum ditutup semula.

I went out during the prayer sbb lelaki ramai dlm rumah tu and I had to go back too. Jumpa dgn Iz, suami arwah, sampaikan salam2 takziah dari kawan2 and we went home.

Jie, aku doakan roh ko dicucuri rahmat and semoga ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman. Amin. Maafkan aku yang tidak meluangkan masa bertanya khabar yg secukupnya semasa hayat masih ada. You will be missed, my friend. Pastinya zuriat yg tidak dapat diselamatkan itu jua yg akan membawa kau ke syurga, Jie. Insyallah. Moga Allah memberi kekuatan pada suami mu dan anak-anak.


 Al-fatihah. Amin.

5 comments:

Konot said...

al fatihah..

:(

Munie Mustafa said...

al-fatihah ..

Linda said...

al-fatihah..

pB said...

semua keluarganya tabah menghadapi kehilangan ini ....

prog muten said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/