Wednesday, December 13, 2006

The Nikah Ceremony

13 December 2003, the day of akad nikah. Berdebar sakan! Ceremony was supposed to be after Isyak. He called me in the morning and said that they all will leave from Pahang after Zohor prayer, so ngam la sampai Asar kat KL. Anyway, rumah persinggahan pun depan umah aku jek :P.

Inai dah merah di jari, the day before aku dah took leave and went to Semua House to get my inai done, siap corak2. Inai kat hujung jari kawan mama pakaikan. Oh ya, kawan2 mama dari Perlis seramai about 8 of them turun KL just to help my mother with the pelamin and hiasan2 bunga..very thoughtful of them. Aku sampai terlelap malam sebelum tu bila 'dikerjakan' oleh kawan2 mama, diaorg letak inai sampai ke kaki..hmm tu la, first daughter getting married kan, memang meriah la rumah.

Back to the day, bila lepas Asar takde khabar berita aku mula la panic (macam biasala aku ni). Thinking of the worst things that could happen. I called him and he said diaorg baru jek bertolak sbb menunggu ahli2 rombongan lain..waduHh dlm hati aku dah cakap "Sure lambat start malam ni". Lepas Maghrib, still no news, then masuk Isyak..mujur la ada Myza, Julie, Lini and kak Rina teman aku dlm bilik pengantin, dok gelak2 sampai aku tak la rasa sangat lama menunggu.
Masa tengah menunggu yg tak kunjung2 tiba

Aku risaukan org2 yg menunggu majlis mula sbb sah2 la semua lapar kan? When he called, aku dah tak bleh cakap dah time tu, just pass the phone to my sis sbb aku nak avoid bergaduh hihiiihi. Then my sis bagi signal yg rombongan dia dah sampai, tahu kul baper? 10pm! Hati ku sungguh membara...tapi bila aku dah turun dari bilik untuk dengar lafaz nikah, bila dah terpandang kat Encik Zulkefli yg berbaju melayu putih lengkap bersampin tengah curi pandang kat aku, fuHHHhh..gugur terus segala rasa tak puas hati, merajuk, bengang semua :P
Tangan menantu yg sejuk dan berpeluh! :P

And ada surprise yg amat special utk aku malam tu..special bagi aku la sbb tak sangka yg ayah akan nikahkan sendiri anak pompuan dia ni. So, dgn lafaz Bismillah, pukul 10.15pm camtu, aku dah sah jadik Mrs Zulkefli. Gugur la air mata den kat situ, gua kan drama queen..and ayah pimpin aku ke pentas pelamin for the batal air sembahyang ceremony. There were a lot of click here and click there at that time..rasa cam artis! Salam pun kena lama2 sbb manyak camera nak ambik shoot. Cik abang ni plak tak kancing butang baju melayu dia lepas sembahyang sunat lepas nikah tu, so ada la suara2 sumbang (read : suara Pak Teh dan abang aku) suruh aku kancingkan butang baju melayu dia, click sini, click sana lagik la time tu, muka cik abang pun merah jek time tu walaupun tak nampak sgt kemerahan sbb dia kurang cerah :P.
B pakaikan gelang Me pakaikan cincin

Riuh aku kena sorak masa ni :P

Lepas tu, semua org pun makan dgn gembira sbb lama menahan lapar... mana le nak jumpa org nikah pukul 10.15 malam..addeHH! Kenduri besok tu macam mana plak? Besok la sambung..


Kak Rina, Julie, Myza and Lini

5 comments:

intan said...

best lah baca story kahwen ngko....rasa cam ada kat situ...tapi bab paling aku shahdu sekali time bapa ngko nikahkan ngko...serious sayu coz time aku nikah bapa aku dah tak de....serious terasa sangat especially bila abang aku kena jadi wali

Zetty said...

betul la, rasa mcm berada kat majlis tu baca entry ni. happy anniversary bebeh!

ween said...

happy anniversary.......

konot said...

amy, aku dari semlm dok problem try nak letak komen kat blog ko.. tensen betullah...
anyway aku plak tumpang jiwang baca post kuch2 hota hai ko..heheh.. more drama plssss...:) -konot-

Amy said...

Intan - Hmm memang syahdu, payah nak describe perasaan tu

Zetty - Thanks beb. Am glad u drop by

Ween - Hello. Thank you for dropping by. Will check out your blog

Konot - Tu la, aku pun kadang2 payah betul nak login blogspot ni..apsal tah.Minggu ni jek la ko nak tengok aku jiwang pun :P