Wednesday, March 14, 2007

Citer2 rojak..

Citer2 di bawah ini tiada kaitan dgn gambar kat atas. Gambar kat atas ni saja aku letak buat penyedap mata aku jek..Pulau Sipadan..yg cantik tapi aku takut nak pegi, takut kena culik :P

Tajuk post ni citer2 rojak, tapi bukan aku nak citer pasal rojak ke, pasembur ke..tak, takkk.. just some stories jek yg pelbagai topic. Mama ngan Ayah balik kampung pagi tadi, for 5 days kut..hmm I arrived home from work today to an empty house, no Mama watering her plants in the garden, no Ayah watching AF over and over again..I felt so empty inside. :( ..apsal dah kawin pun aku rasa macam ni lagik? Maybe sbb aku tak pernah duduk separate dgn diaorg agaknya.

Talking about AF, no I don't wanna talk about the contestants (altho ada yg comey :D) or about the originality of the programme, and no, I'm not going to vote. Cuma teringat tadi one of my colleague said "Ramai yg kaya2 la, tak payah vote la yg kaya tuh" Aik? Bukan ni pertandingan vocal ke (so called)? Apa kena mengena dgn status dia kaya ke tidak? Kalau suara sedap biarla kan? Kalau suara hancus, tapi sebab dia miskin so dia patut dapat peluang? Oh, kira undi kesian la ni? Where did I heard that before? Hehehhe. Kalau nak buang duit undi sbb kesian budak tu miskin, sms la untuk 'Bersamamu' tu, ada gak faedahnya dak?

On another irrelevant story, tadik lunch kat satu pizza outlet kat Sri Petaling nih. Nama pun express combo, tapi not so express la..kitaorg 4 orang, and the set we ordered tu ada cheese stix..memula dapat 2 jek padahal patut 4 tapi kitaorg belasah je la memandangkan 2 tu pun dah banyak. Budak yg serve kitaorg tu, waduh, senyum pun idak. Susahnya nak senyum ek. Nampak macam budak lepasan SPM, maybe mood dia tak ok lepas dapat result semalam kut tapi senyum la sket kat akak-akak ni masa serve. Dah la everytime dia serve, dia macam nak kitaorg yg clearkan meja tu utk senang dia letak apa yg dia nak serve, bleh? Dia punya supervisor on duty plak lagikkkkk la muka masam..heran kitaorg. Dah abis makan, we were waiting for our balance of the cheese stix lagik 2 set tu, sbb nak bawa balik and we want to get out from there as soon as possible. After what felt like forever, I went to the cashier to make payment.No cashier around, the super 'masam visor pun ambik duit aku, no smiles, dgn eye shadow merah pekat, no thank yous. Aku yg cakap thank you lepas dapat receipt.

We went downstairs for exit, my colleague cam tak puas hati la, kiranya nak complaint plak kat supervisor kat floor bawah tu..busy le gak.. so aku suggest tulis jek la comment kat suggestion box dia tuh, tapi what do you know..they are out of the feedback forms for customers..sheesh, aku dah malas dah nak layan bila tengok diaorg dok buka2 laci carik stock forms tuh. As if they are going to do anything about it or give us coupon for free pizza kan? Maybe unless if we make a scene there la. My friend dah tak tahan, she just verbally complained to the other supervisor and what we get? "Maafla cik, kami sibuk" Is that our problem? Sibuk sampai tak bleh nak senyum ke? Kita makan bayar, kan bukannya minta sedekah. Pastu dlm keta, pakat dok gelak sbb nama Super'masam'visor tu is Suria. Remember dulu we have this song promoting Malaysians to smile. Lirik lagu dia macam "Senyum seindah suria...yg membawa cahaya..senyumlah dari hati..duniamu berseri" Bawak cahaya sangat la.. Suria my a**.

My work demands me to meet customer (student and parents) a lot and customers won't care if we had a bad day or what, kan? We still need to greet with smile. Even in my previous job, dulu aku question kenapa kita kena senyum walaupun hanya bercakap phone dgn customer, tapi sebenarnya betul. Dia macam body language la..people can 'hear' how we answered the phone. When you smile, your voice pun jadik different at the other end of the line.

I planned to watch Mukhsin this weekend and I'm trying hard not to read blogs that would usually have film reviews coz I don't want to read a spoiler :P. And am going for a game of bowling this Friday after work with my office mates. Lama dah tak mem bowling.

I watched the All-England badminton tournament last Sunday night. I actually missed the double's first game and it was nice to see that we won the game after last winning it 25 years ago. Hopefully tak jadik jaguh kampung lagi.. Do you all remember the Thomas Cup that we won? Tahun berapa ye tuh? I think I was in secondary school (yes, I'm already 30 ok). It was such a magical moment. Ayah, Mama, Abang and me watching the game and we could hear our neighbours screaming and cheering with us when Malaysia won the game. Ingat dak lagu tema untuk Thomas Cup tahun tu? "Jika kau katakan kau boleh..kau pasti boleh melakukan.." apa lagi tah lirik dia, ingat2 lupa la..tapi seronok tengok penonton kat stadium nyanyi lagu ni ramai2 dgn kibar bendera Malaysia..

Apsal aku teringat2 mende2 dulu2 ni? Sign of aging? *sambil tengok garis2 kat mata depan cermin*

5 comments:

Drama Div@ said...

tengok la 300 **cik pijah gi tgk malam ni**.. boleh tengok laki dgn lean body with flat 6 pack abs... woohoo...

opps, u dah kawin.. sori lupa..:P

Drama Div@ said...

alamak.. minah tu tak jadik pergi....

Amy said...

300? Citer apa tuh? Alah, kalau tengok dgn hubby tak besh ah nak drool nanti eheheh. Ye, saya dah kahwin..alah Diva, tengok jek, bukan luak pun ngeh ngeh..
Cik Pijah date dgn saper tuh? :D
Takpelah Diva, nanti saya beli DVD cetak rompak la, bleh ulang tengok banyak kali...isk,isk amy, amy..

Zetty said...

sungguh rojak cerita ni hehehe...penat minda makcik beralih2 dari satu cerita ke satu cerita.

Amy said...

HAaha Zetty, tahu jek la aku, full of ngarut story of things happening in my boring life. :)