Wednesday, March 14, 2007

LDP oh LDP

I so hate LDP..especially when it rains. What could be a 15-20 minutes journey can be a 1 1/2 hours journey... aku dah rasa.

Hari ni hujan lagi...lebat. Alhamdulillah, sejuk sket cuaca semenjak cuaca panas ni. Tapi paling den tak tahan - LDP. It doesn't matter if I have Smart Tag, I'll still be stuck after the LDP toll. And it doesn't matter if you drive a Porsche, you'll still be stuck after the toll. Heehhhehe

Today, I've had it. I'm not gonna wait for the crawl, buang masa den. Dah la janji dgn hubby nak masakkan sambal sardine yg dia minta today, jam dah kul 7pm. Bukul baper nak masak? Dari toll ke exit Sunway je dah sangkut 1/2 jam. Aku buat la kerja gila. Masuk Sunway right after toll, lalu depan Pyramid, masuk Subang, masuk Federal Highway. Federal Highway tak jam langsung! Within 15 minutes aku dah sampai KJ. Aku dah few times buat macam ni, mmg jimat masa la, cuma jauh sket jek la. Pernah colleague aku yg duduk KJ gak, keluar selang 5 minit jek awal sket dari aku, tapi dia ikut the LDP crawl sampai cable bridge tu..aku plak potong keluar ikut Sunway-Subang-Fed Highway-KJ, and mmg aku sampai dulu dari dia, by 30 minutes..hmmphhh.

When now that I have to pay extra RM1.20 pegi balik for the new toll rate, I would of course expect some improvement on LDP punya problem ni...maybe I expect too much ek :P. But really la, it is so stressful to be driving on LDP especially when it's raining. Rasa nak lipat je kereta jadik compact, letak dlm handbag then just walk :D. Nasib baik la sekali sekala jek, kalau hari2 kena endure macam ni, mau kena sawan aku.

Sejuk2 camni, dapat makan nasi panas dgn sambal sardine yg pedas..sedap! Happy dia :)

11 comments:

cik ros said...

byk komplen la budak ni. ada teman duk sebelah komplen, tak ada teman sebelah pun komplen :)

lain kali buat mcm aku ngan z***. rumah boleh nampak dari bumbung ofis k. shiok kan z*** :)

instead of sambal sardine, cuba ko try sardine masak lemak.....sedap!

Amy said...

Amboi kat org cam aku asyik kena kutuk jek ek..orang yg direct tak pernah kena kutuk pun. Heheh well, macam aku cakap sebelum ni, kalau tak lalu, tak rasa. So kalau tak lalu LDP, tak rasa la beb. Kalau ko mahu nangis agaknya. Ingat dulu nak gi bukak posa kat IKEA tu macam nak nangis je aku dengar sbb jam panjang berjela..aku dgn kak dilla ter kekek je gelak kat ko. :P
Sardine masak lemak? Orang nogori jo pernah makan jang oiTTT! :D
Aku nak makan Daim cake IKEA.. Jom ah!

Azrul said...

amy...jalan ipoh-sg. siput ari2 clear :) so instead of klang baik ko pindah ipoh la :)

munie said...

mai dok kedah wei cik amy ... lagi clear jalan ..siap boleh race lagi ..hahhaha... syoknya kat sana hujan ..kat sini tengah panas terik la ..I tak tahan ..tu yg anak2 tak sihat hari tu ..

konot said...

wife masak..makan apa pon sodap! hehhee.. untuk cik abang awak ada wife rajin masak!

zeedayazid said...

cikros> betolll apa yang awak ckp tu, bumbung rumah boleh nampak dari opis kikiki

aku nak komen on your other entries here oso ok cos dah byk hari tak baca..

1. i like your outlook on life, u are so calm and collected (well that's what u portray here) and u don't get outbursts like me
2. u love staying with your parents, and i like that about u.. tapi betul la apa laki ko ckp.. kena merasa jugak hidup sendiri.. can still visit them on wkends like u said kan...
3. i wish i wasn't me (i've had a very humbling experience recently, dont ask what or why)

sigh.. just be grateful for all the things u have right now that makes u happy... (i'll hv to eat my own words here)

aishah said...

aku nasib baik jln umah-opis slalunya ok clear.. walaupun agak jauh jugak la area bkt jalil ni dgn sentul tu. tapi hari hujan lebat last week tu.. terpaksa dok dlm keter 2 jam sebelum sampai rumah.. memang tensen..

cikPijah said...

amy! masa aku keja tpm dulu.. penah skali tuh kena almost 3 jam ok dr bkt jalil ke ttdi ikut ldp tuh on friday nite. dah ler time tu aku kluar pkl 8pm ok!! jam all the way dr b4 highway sampai 1utama nun.. ntah apa2 ntah.

Amy said...

Azrul - Ces, aku fobia ah dgn perak sbbb besar sangat eheheh.

Munie - Uih recommend ah aku keje kat UUM, then bleh la. Lagik bahagia aku duduk kat perlis sinun, makanan semua murah (pikir makan jek aku ni), cost of living murah..tiap2 minggu bleh pi lepak pantai (langkawi). Mak aku habaq tengah panaih la ni kat sana, mak aku ada kat sana, balik kpg jap.

Konot - What u said is true. Aku masak mende simple pun, dia cam excited jek makan :). Kawin dgn org kampung ni senang, Konot..semua dia baham, tak kisah :P Malam ni aku tak larat dah, ajak dia makan kat Uptown eheheh

Zied - Comment yg no 3 tu u're referring to which of my post? A bit lost here :S. Believe me Zied, I'm a short-tempered person, u should know that since we're roommates before tapi I noticed (even my mom say this) ada kemajuan sket dlm diri sejak aku kawin. Maybe sbb partner aku calm kut. So, he balanced me out. Nak marah2 macam dulu pun pikir 5-6 kali. Ko sedih naper ni? Kan baru balik dari Phuket. Mail me if anyting ek babe?

Aishah - Pegi keje ok, jln clear, balik pun ok selalunya. CUma kalau hujan atau Jumaat jek, tah la kenapa. Macam hari ni, ok jek..15 min jek dari tol ldp sampai umah. Weh, ko terlepas drama swasta la lepas ko blah dari tempat makan tadik. Nanti aku citer dlm my next post :P. Betul2 tak perasan ko tadik, asyik sgt aku bersembang agaknya tadik eheheh

Cik Pijah - Adoi ya ampun la kalau dari LDP nak gi TTDI. Bleh nangis. AKu dah cukup bersyukur KJ tu di tengah2 LDP, tak sanggup dah aku nak teruskan perjalanan. Naper ah Friday camtu? Aku dah la working hours till 6pm. nasib baik friday 5pm. Tapi sangkut gak kadang2..

Freak & Geek said...

alamak.. mcm terlapar lak baca ur read entry...

sambal sardine.. yum2...

Amy said...

Heeehe f & g, macam maggi la..bila dah lama tak makan, sedap le plak. But seriously, sambal sardine is great with almost anything, rice, bread, roti canai, currypuff ..yum-yum.