Tuesday, May 22, 2007

My PTD experience

Balik keje petang tadi, Ayah sengih jek lepas Tiyah tunjuk surat increment and naik pangkat. Takde la naik pangkat sgt pun, dari assistant jadik Exec..alhamdulillah. Aku yg tak naik2 pangkat, naik grade jek..buhsan. Anyways, rupanya Ayah sengih2 sbb gaji pegawai kerajaan naik. And Ayah being a retiree, pun naik gak..banyak lak tuh! Rezeki Ayah, alhamdulillah.

I jokingly tell Ayah " La, gaji adik naik, 'gaji' ayah pun naik...". And mind you, Ayah's monthly pension is more than what I earned every month now, even after the latest increment..uh, sungguh memalukan diri saya :D. Moments like this la yg buat aku rasa cam nak keje dgn gomen, pikir masa depan. Syiok woo bila dah pencen, rehat, goyang kaki.. duit maintainnnn masuk. Bestnya! But after being rejected after the PTD training (I think in 2002), aku dah rasa tawar hati/segan nak apply gomen dah.

Yes, I went for the PTD exam in 2001 ke 2002 tah, berjaya. Then dapat panggilan pegi PTD training for a week (siap ambik cuti seminggu) - aku dapat kat INTAN Kedah, met Taty (Ted) there... I think I screw up big time during this training especially masa public speaking, hancus! Dah le mostly bebudak fresh grad, muda2 belia - jenis pemidato-pemidato, public speaking gila lancar. Aku dah pikir dah masa tu "Mati lah aku nak compete dgn bebudak cerdas nih". Habis training kat Kedah (best, I still contact some of them), ingat ke tak berjaya. Berjaya plak kena panggil utk interview, the final interview. Ayah had high hopes for me then. Ayah kata kalau make it through this round, memang dapat la.

Come interview day, memang tak keruan aku rasa. Nervous gila. Masuk bilik interview, one fierce looking lady and one very nice gentleman. Lelaki tu tanya soalan simple2 yg aku bleh jawab, but the last question was asked by the lady "Please explain the process to implement a new law in the Cabinet" ..pergh siap ingat soalan, soalan yg menghancurkan impianku :P. So aku explain dgn berpeluhnya dan nak sampai part nak cakap new law tu kena go through Agung gak before can be approved, aku gi merepek sebut pemerintah tah apa tah...shit! That time, aku mmg dah tahu dah, confirm GAGAL.

Ayah did asked me to try applying again coz the probability to get it after a second try memang cerah. But me being me, malu la...segan la. Dengan age factor semua, hmmpph lupakan. And last year, out of the blue tetiba Ayah kata "Takpelah dik, tak keje kerajaan pun. Mungkin Adik tak dapat gaji yg macam Adik dapat sekarang. Tapi dah keje swasta ni, kenalah menyimpan untuk masa depan, sebab takde duit pencen" Adus, kena sebijik! :P

Tah macam mana bleh teringat pasal PTD ni..lepas cakap dgn Ayah about the pension increment tadi kut. I was reminded by how much I wanted to be like Ayah, having completed his Masters in US.. so, aku pun apply la ADP kat PPP lepas SPM, kononnya nak gi US gak macam Ayah..which akhirnya di 'deny' kan oleh penajaku kerana economic recession in 1997. Sedih gila!. Nak jadik gomen PTD officer yg garang macam Ayah, tapi gagal plak PTD..

But somehow, as Mama said... aku ni photocopy of Ayah, I have his eyes, hair and lips. I remembered once when Tiyah and me followed Ayah to the office on a casual Saturday and while Ayah busy doing his work, I would dragged Tiyah and walk around the office, and some of his staff will greet me and say " Ni anak Encik Hadi ke?" When I nod, they will say "Sebijik macam muka Ayah dia" and I remembered feeling so proud coz people in the office respect Ayah and I wanted to be like him :D. And banyak habit & perangai2 aku macam Ayah, which sometimes drive Mama and hubby crazy...eheheh. Tiyah pun suka give me remarks kalau aku dah start cranky or bossy/planning kat rumah, she will say "Hmmm, ikut perangai sapa tah. Pok (bapa) dia la ni"

Panjang sungguh entry merapu ini :P. Gosh, this is a busy week for us in the office. Pagi petang jaga exam..on top of that, I have a new staff to train and monitor...and next week plak new intake. Busy, busy, busy ...as always.

It's now left with the two of them je kan? Tak kisah la saper menang pun..my favorites semua dah terkeluar..hmphhh. Kena letak gak gambar ni, kalau tak aku rasa tak complete post aku.. ahahha.



Picture taken from here

10 comments:

intan said...

He..he..
bukan ngko sorang yang pernah hancuss harapan aku pun pernah gak mengalami perasaan yang sama perust tertonggeng n aku pun sama gak ngan ngko pas tu dah tak apply n sekarang ni dok bertenggek kat private college beza cumanya aku mengajar n ngko admin he....he... aku rasa coz kita scorpio ngko 4 and aku 1 sebab tu cam lebih kuran ajer kan

Arena said...

Sis,

Talk about similarity.. adoiihh kadang2 aku tak sangka ada orang yg sangat serupa dengan aku.. Okay my dad is gov servant also.. pastu aku pon scorpio.. err kekadang libra.. pastu hahaha aku pon pergi PTD tu punya exam gak, lepas sampai interview.. I went twice you know.. TWICE.. tapi second one tu cam tipu sket sebab dapat exemption daripergi intan, terus pergi interviu jek.. masa tak dapat tu frust giler.. aku dok pikir, how come bebudak who is much younger, less experience, and less outstanding then me boleh dapat?

pastu aku pikir, mungkin ada rezeki yang lebih baik untuk aku dekat tempat lain. Allah Maha tahu. Masa dulu, aku dok oikir nak sangat jadik PTD sebab nak pergi obersi, teruk kan.. Naah dekat current work, aku dah dapat pon pergi oversi, berkali-kali pulak tu... rezeki kan. so now I am a HUGE believer in rezeki(dulu pon believe jugak.tapi sekarang my tawakkal and redha is stronger) and what is due for me is due for me, no one can stop it.. hahhaha.. fuiyyohh cam entry aku lak..

Anak Daddy said...

A. Teh pi ambil exam PTD dalam 73 kali ada lah kot... tak pernah yang lulus! Soalan tah apa-apa...*&^#$@!!!

Hows your visit to the gym?

I hope Jordin wins.

Drama Div@ said...

Im definitely rooting for Jordin Sparks to win AI. Dia kira paling best kalau compared to Blake. period. Blake tries too hard. The beat boxing was cute at first, but it too much. GO JORDIN! GO JORDIN! GO!

Roti Kacang Merah said...

heh heh kak lin pun macam arena tu, ingat nak amek PTD sebab nak posting oversea. Tapi sebab malas nak study for PTD exams and also still nak practise my architecture, I applied for JKR.

Dapat dua kali... 1999 and 2004. and dua-dua kak lin turned down!!! (1999: my swasta boss talked me out of it on a very long drive, from KL to cyberjaya! 2004: sebab dapat offer DBKL)

Mujur turned down, kalau tak boss aku adalah orang-tua-tak-reti-nak-resign, tu. heh heh.

yup, rezki di mana2, insyaAllah. ada yang dah elok-elok keja gomen tapi tak happy. bila keluar keja swasta baru happy. And vice versa (i'm the vice versa).

and happy that gaji civil naik??? pagi tadi, harga teh tarik dah pun naik 10%. Harga tepung dah memang naik 12.5%. pastinya tak lama lagi harga brg2 lain pun akan naik. All b'coz gaji civil naik. So, apa nak happynya... dak?

cikPijah said...

apa kata job hop lagi? ;)

Amy said...

Intan - definitely, Scorpio kan keras kepala macam kita duaorg ni :P.. bila ko nak turun KL wehhhh??

Arena - Exactly what I feel dear. Aku kalau baca citer2 ko dgn Ed kan, mesti cakap dlm hati "Biar betul minah ni, sama cam aku jek peel nye" ehehhe. Sebab tu la aku pernah kata both of us should sit and write a book together ehehhe. Weh apa tu , kadang2 libra lak? Mana aci? Scorpio is always a scorpio la. Irony dak that my hubby is also a scorpio and we are the opposite of each other? hihihi. Ye ah, mmg rezeki kan Arena? Sampai naik muak ko dok pegi London tuh.. isk aku takde plak nak dpt pegi obersea pun buat keje.

Aunty Teh - Keh, keh, rezeki Milia kut pegi exam sekali, terus dpt tapi kecundang di penghujungnya. Soalan2 dia ada yg funny. I still remember giggling in the UM exam hall while doing the PTD exam sbb ada soalan "Pernahkah anda putus cinta?" ..and I answered yes, rilek jek :P. Gym? Setakat ni setia la pegi 3 kali seminggu, and workout 1 hour each session, nasi pun dah tak makan.. but today ponteng gym for the first time, too much work at the office. Tak larat sgt dah. I hope Jordin wins too.

Diva - Aku pun hope Jordin yg menang. Aku dah takde energy nak tengok AI kat TV sekarang. Am too tired ni, baru balik keje.

Kak Lin - Hihiihi..kalau kak Lin keje bawah dia, I'll be the first to kutuk you keh keh..dah naik ek harga? I had chapati for lunch tadik, tak rasa harga naik pun. Tak lama lagi la tu..I'm just happy for Ayah je,maklumla dah retire. I just hope my rezeki makin murah for my work and of course, for baby. isk lama sgt dah menunggu ni Kak Lin..

Cik Pi - Aku masih ok dgn keje ni, workload je banyak sbb tengah tunggu staff replacement. Last week dah masuk sorang.. tengah train dia. And waiting for another assistant next month.. harap cepat la, nak muntah ijau dah aku! But aku mmg kena start cari keje kat area Klang/Shah Alam la untuk memenuhi hajat hubby nak pindah ke Klang, aduih..malasnya nak reka cover letter, update resume. Buatkan Cik Pi? Amy belanja daim cake sepotong nanti :P

Fina said...

oitt.....aku dapat offer PTD...tapi lepas tu datang offer lagi satu, aku reject PTD...bih tu orang gomen call aku marah2, bleh??? siap kena sound apa suma cukup....soooo sampai skarang la aku job hop...

-comment yang takde maknanya-

Amy said...

Fina - Bestnya ko dpt gak offer. Aku tak dapat pun lepas lalu 3 stage wajib tuh...hmmm takde rezeki. Aku dah keje yg terbaru ni dah 4 1/2 years, tempoh paling lama aku pernah keje..hihihih

Fina said...

aku rasa apiit as an organization ok kot, management wise, eventhough they make you work your asses off....

takpe la..kau cam happy je kat sana....tak lama lagi naik pangkat la insya Allah...

-aku yg berkerja dalam satu company paling lama satu stengah tahun-