Monday, July 09, 2007

The weekend it was..

Quite a hectic weekend..I wanted to start cleaning up on Friday night itself tapi biasala, dah nampak katil yg besh, tak ingat dah.. hubby plak takde, ada kat Pahang..lagi la aku takde mood. He had to go back and fetch MIL, FIL and SIL. SIL dah bercuti 3 bulan and now nak balik ke U.MS, Sabah.

Saturday morning, sempat lagik buat cream caramel kesukaan SIL aku sambil kemas apa2 yg patut kat tingkat bawah, sambil basuh dan sidai baju..pastu siapkan bahan2 nak masak for dinner..kalau ikut kan hati memang rasa tak sempat dah nak pegi wedding kawan aku yg sorang ni tapi bila pikir2 balik, rasa rugi lak tak pegi. Lepas ni tah bila lagi nak dapat jumpa. So, drive la sorang2 ke B.angi. Supposed to go with another dear friend, Maff but she got work commitments..sedih :(, wanted so much to see her. Cik Ros pun busy kat Redang, Cik Sand tak reply pun sms.. so dgn brutalnya gua pegi sorang la.
Cantik Jie pakai warna hijau. Am so happy for her. I pray that they will live happily ever after... I lap you Jie!

On the way back from the wedding, gua rasa tak sedap hati. Call handphone dia, takde coverage..call rumah kat kampung tak berangkat..aik? Gi kenduri kut.. tak lama lepas tu he called and cakap "Saya dah gerak" ..panic aku jap. Sebab kata nak gerak lepas Asar, alih2 kul 2.30pm dah gerak..uwaaaaaa rumah tak abis kemas lagi. Rumah tu takde la bersepah pun, bukannya ada budak kecik tapi bila ada guest nak dtg, aku suka nak vacuum, nak mop bagi lagi best. So agak panik gak la sbb tingkat atas tu tak kemas lagi, baju2 aku yg dah berlipat tu tak masukkan dlm almari lagik..Tapi alhamdulillah semua under control, aku berjaya siapkan semua and masa diaorg sampai, aku dah start memasak for dinner already.

Aku ni bukannya pandai masak sangat..setakat lepas makan hubby tu bleh la. I think I'm lucky that hubby bukan jenis fussy pasal makan macam aku ni. So, agak berdebar gak la nak masak sbb adik lelaki dia dgn bini datang, cousin dia pun dtg bawa 2 org kawan..so semua sekali 10 org dewasa nak makan..aku takut tak cukup je. I made sweet sour shrimp, ikan masak kicap (coz Abah not supposed to eat shrimp), mixed vege and fried marinated chicken. Alhamdulillah, semua lauk pauk habis and nasi pun hampir habis. Pueh hati den!

His niece, Aishah with us..

Sunday morning, I made fried mee (lepas Subuh terus turun ke dapur!). And then we head to LCCT..lepas Ina bertolak, we sent MIL and FIL to the bus station as they wanna visit their relatives kat K.edah and I had another wedding to attend to. Melilau gak cari dlm area Ba.tu Cave.s tu sbb ke dalam sangat, macam tak confident je tengok peta tu padahal jalan yg kitaorg lalu dah betul dah. Food sedap, pengantin cantik and dapat jumpa kawan2 lama.

Lepas wedding, B seperti biasa dgn impromptu plans dia, ajak tengok wayang kat On.e Utam.a.

"Pakai kebarung ni?"

"Apa salahnya..ok apa.."

Belasah je Labu. While dia pegi berkejar sembahyang Zohor kat surau, aku gi beratur beli ticket cos the show is in 15 minutes time. We decided to watch D.ie H.ard.. walaupun rasa cam geram sbb asyik2 movie pilihan dia since R.atatouille lambat sgt nak tayang kat Malaysia. Biasalah aku kan, kalau takde 'drama' mmg tak sah. Kat GS.C tu kan kena beratur cam zig zag tu, adalah satu couple ni..sungguh rude ok awek dia, dah stare kat aku sekali cukup la. Salah ke aku pakai kebarung gi tengok wayang? I commit a crime meh?! She was giving this cynical look, pastu siap gelak2 dgn boyfriend dia...uwaaaaa, aku rasa nak strangle je dia. Bila diri sebelah2, dia stare lagi dari atas ke bawah..

Masa aku tengah mendidih tu, B came lepas dah abis prayer..and the couple still dok stare kat baju aku..isk, isk..I told B about them and as you can expect, dia mmg tak minat 'drama2' ni, dia cakap "Biar la B, biar dia tengok sampai puas" Gerammm. I mean, hey I'm not perfect, aku pun kadang2 stare kat org tapi one time tu je la, I don't make it obvious and I usually keep my opinion to myself..but this girl, dgn memek muka dia, dgn stare ke atas ke bawah berkali-kali, gilos. After I purchase the tickets and walk off from the counter, I did turn back to look at the girl again, but Hubby quickly wrap his shoulder around my shoulder and 'literally' pushing me away from the 'crime scene' keh keh..

I love this D.ie Har.d..mmg besh. Yg previous sequel aku takde la layan sgt, tapi this time mmg action packed, my jaw dropped like so many times throughout the movie. If only M.alaysia has the budget nak buat movie camni kan? Dgn segala letupan and of course computer technology...hmmm. Rasa berbaloi pegi tengok.

Mama and Ayah dah balik dari P.erlis. Yeay! Erkk but the house is full with durian aroma all over the house, dgn B bawa balik dari P.ahang and Ayah bawak balik dari P.erlis..erghh fenin makcik. :S

12 comments:

cikPijah said...

both ur baju kurung n kebarung sweet sangat! cun ok! kasi lempang jer skit org tu. biadap sungguh. kenan sangat baju tu chantek kot.

congratulations to jie!

reenazack said...

kakak,
bagi resepi caramel.. twice already i tried resepi from internet, failed.. menci tau..

Anonymous said...

baju kurung mu sungguh cantik beb

*ralat:Gunung Ledang la. Redang August nanti.

Zetty said...

pergh, aku dgr cerita awek rude tu pun aku mendidih beb.

best sangat ke dia?

Nomee said...

Cik Sand (kalau hang maksud kan Si Sandra Susanti) kan kena denggi. Check hubby dia nye blog.

Drama Div@ said...

cream caramel tu amat sesuai utk aku yg sakit gigi ni....

NORA ANSHAR said...

aku baru nak cakap tapi cik pijah dah cakap. kebarung ko tu lawa. tu yg dia jeles.

btw, care to share the creme caramel recipe? terliuq aku tgk caramel hang yg mengiurkan tuh! iskk...

Roti Kacang Merah said...

budak pompuan tu nak ambik sample baju kebarung awak yang cung lecung tu koooot, cuma cara pandang dia je ada kena re-tuning sket, heh heh.

Amy said...

Cik Pi - Uih, terima kasih puji baju tu..saya pun suka baju tu, dibuat oleh tailor favorite saya kat Perlis, jauh tuuuu. Aih, kalau bleh lempang dah lama aku lempang. Boypren pun sama dok gelak kat aku..mmg siut! Elleh aku kalau berkenan tengok baju org, aku tengok dgn penuh minat dan senyuman..takde la jeling2 dgn muka kekwat gitu.

Aje - Wokeh, will do..soon. Aku dah muak nak makan..dah baper bulan tak makan. Yg aku buat hari tu tak sentuh pun, aku potong semua letak dlm tupperware kasik SIL bawa balik Sabah

Cik Ros - Mekasih, baju raya tahun lepas tu..aku pun suka.. multipurpose, bleh pakai dgn tudung hijau, pink dan ungu..keh keh
Oh Gunung ledang ek? Aku silap baca la beb.. rindu la.. bila nak jumpa dgn sandra?

Zetty - Ermm kut kalau lawa sgt tak le aku ralat gini kan? Selain dari gigi kapaknya yg besar dari aku, badan sekeping dan baju ada corak2 bunga ala-ala pegi pantai, takde apa yg significant utk aku ingat muehehhe. Tapi maybe dia rasa dia lagik best la kut dari aku sbb dia pegi One Utama pakai baju corak bunga2 besar dibandingkan dgn aku pakai kebarung mcm org kampung je kut.

Nomee - Tahu dah..hari Ahad aku dah baca blog Wa.. ingat nak singgah rumah dia lepas kenduri tu tapi tak sempat dah. She called me today, suara serak2 lagi..nasib baik she's ok already, am glad :D

Diva - Meh dtg rumah, aku buat extra special utk ko sbb ko rajin comment kat blog aku..tu yg aku sayang lebih tu :))))

Kak Noresh - Aiseh, betul ke ni baju aku lawa..kut nak bagi sedap hati aku je ni.. tapi sungguh la kak. Mendidiiiihh je aku tengok. recipe? Ok, ok Aje pun dah minta. Nanti aku email la kat korang berdua...soon ok?

Kak Lin - Thanks, one of my favorite bajus. re-tuning? More on korek biji mata dia..keh keh. I don't usually give a damn tapi this time, I think it's too rude.

rafiqaheliza said...

Weekend lepas melambak kenduri kawin kan? Sume psl nak rebut itu 7/7/07 lah tu...
And look at the caramel..slurpeee...
Awek rude tu mmg layak kena pelempang. Some ppl can be so irritating at times..

P.S: U dijemput utk singgah kat blog biz I - www.createmyowngift.blogspot.com. Cari this one particular entry, campak satu comment and u might get lucky:) Pembaca2 blog u ni pun dijemput sama:)

Nomee said...

Amy,
Takkan e-mail kat 2 org je resipi kau tu? Tak aci lah. Post je dlm blog ni. Fair & square.Cepat arrrr

Amy said...

Rafiqah - Ha'ah, ramai kahwin. I tak tahu sedap ke dak caramel, dah jemu nak makan but hubby and SIL kata sedap jek. Oh..ada contest ke? must try ni :D thanks, nanti i gembar gemburkan dlm blog entry ok?

Nomee - Aiseh, ko nak jugak ke. Aku rasa weekend nanti la kut aku taruk. Ok dak?