Wednesday, January 02, 2008

Infidelity

He admitted.. and said his wife has forgiven him...

Yeah, forgiven but will not be forgotten, kan? I am not going into the scandal story yg tengah hot sekarang ni yek? Tak koser tapi pasal infidelity. I've talked about this before with few close friends, over Daim cake in IKEA...on who's to blame, and what would you do should you be in the same position.

Aku memang laju jek kalau bab ni, cepat je mulut aku cakap "Ee, kalau aku, sorry - tinggalkan jek. Tak pun aku kerat2 kan jek"...I cannot tolerate infidelity, aku rasa kalau dah dia ada pompuan lain aku nak tunggu buat apa, kan? Tapi a friend of mine told me "Jgn cakap Amy, kalau dah betul2 jadi..maybe kita tak sanggup nak tinggalkan laki sebab kita sayang dia"...lepas puas argue dan berhujah, maybe ada betulnya kut. Tak rasa, tak tahu...

But I can't imagine and I can't understand.. if you love your wife, why aren't you being loyal? If you love your wife, why do you hurt her emotionally? Macam isteri yg pemaaf tu, tak hancur ke hati dia? Can she still trust him as before? Kalau aku, hancur luluh siot hati aku.

And what do you do if you found out (dgn bukti yg kukuh ye), that you friend's spouse is cheating on your friend? Would you tell her, or give hints? Or do you just keep quiet? Susah tau soalan ni sbb ada banyak approach. Personally, I got to know of someone cheating on his gf (now wife), not really serious, just a fling-fling. It was a long time ago and I was shocked sbb diaorg ni macam ala-ala couple contoh la gitu. I was in a dilemma back then whether to tell or not to tell as it involved my friend too tapi a good friend of mine, told me "Diaorg pun dah nak kahwin..kalau ko rasa dgn bagitahu akan memecahbelahkan masjid yg bakal dibina, baik jangan la and kita doa je la perkahwinan diaorg bahagia" and so I didn't tell. No harm on both parties and yes, they are still together and kadang2 sebenarnya aku rasa lega aku tak bagitau.

Tapi kalau la aku jadi pompuan tu, aku suka ke org tak bagitau? Susahnya! Aku rasa aku lebih rela tahu dari dapat tahu bila dah terlambat. Dengan Zul ni, dari awal kahwin aku dah cakap dgn dia, "Kalau ada rasa syiok dgn pompuan lain sila bagitau awal-awal and you know what to do". Tapi kan, kan, kan... kalau korang nampak la dia dgn pompuan lain..SILA BAGITAU ye.. tak yah pikir2 dah :)

Point yg tak relevant : Tak bestnya keje hari ni lepas dah cuti lama...isKk..

12 comments:

Cik Ros said...

macam ku pernah dengar saje ayat2 di atas ni...mmmmph

aishah said...

kat opis aku plak.. makin ramai yg couple2 mcm laki org dgn anak dara. laki org dgn bini org.. ishkk2.. ada yg main2 je.. ada yg mcm x bleh berenggang langsung. yg pelik tu they don't even try to hide it. makan sesama, pakai baju pun nak sedondon je.. ehehe.. kalah bebudak remaja. i think when the thing is prohibited (haram).. lagilah bende2 mcm ni setan tu senang nak cucuk jarum. nauzubillah..

pijah said...

ceh! mana daim cake aku? :p

i think, it takes great strength + powerful mind to go through your partner's infidelity .. be it to leave your partner or to forgive.. and i think nowadays, more often than not, people starts to take things lightly.. what used to be a big no-no is a norm.

so how can we be a better person?

konot said...

aku kan... selalu kena dilema nih.. to tell or not to tell.. aku selalu ambik approach diam jer.. malas masuk campur.. dgn harapan org2 yg ptut tu berubah lah.. tapi kalau aku.. tolong lah bagitau.. tak rela eden kena tipu buta2 weih!

Drama Div@ said...

tengok orang, slalu nyer aku tak bagi tau... tapi kadang2 tu mulut ni gatal gak nak bagitau...

Amy said...

Cik Ros - Sebab tu la ko best friend aku! :P

Aishah - Laki org dgn bini org?Apa dia rasa ek buat camtu? Tak rasa bersalah ke? Aku kan Aishah, kalau nampak laki and pompuan jalan sesama, lelaki tu dlm 50s, pompuan plak macam umur 23-25, aku mesti tertanya2.. ni anak dgn bapak ke, bapak saudara ke apa..mesra peluk semacam. Macam2 dunia ni skarang beb

Cik Pi - Ada org ajak kita ke JCo plak la..dia dah muak dgn Daim cake muahahha. Aku rasa kan Cik Pi, baik isteri mahupun suami sebenarnya ada chances yg sama untuk digoda dan tergoda, iman dan akal jek yg menjadi peneman. Tu la.. nak kata takmo percaya kat laki pun tak bleh gak, maybe not 100% la, kena ada a little doubt gak..

Konot - Tula, aku sama macam ko. Nak kata double standard ke, hipokrit pun aku tak tau.. yelah, kalau kita of course kita nak org bagitau kita tapi kalau kita sendiri yg nampak, tak tahu plak nak bagitau ke idak kan?

Zal - Betul. Tapi kalau aku, ko bagitau yek? :D

Nadia said...

"with the love (or was it $$$) like that, i know u should be glad..."
kata The Beatles kpd itu worang...hehehehe..anyway, nice layout, bebeh!

- guile - said...

my dear amy,
you know my story.. nak comment sini.. panjang lak ceritanye karang. but i will talk about this la on my blog ek.

anyway.. you're tagged!

Amy said...

Nana - Hahahha...betul tu. Layout cantik?? Aku pun sgt suka, Aishah tolong aku..

Guile - Yeap, you're one strong lady bebeh. Tag? Sure, I'll do it, maybe later sket. Tak baper ada mood sekarang ni. I need a hug..

- guile - said...

*hugs*.. and i know.. it's not my hug that you want. :)

sometimes, you just gotta be mean and say what's in your heart and later, ask for a hug.

coops said...

it's easier said than done but i know, at one point Allah will guide us what to do... love is so subjective tho.

Amy said...

Guile - Hey, a hug from you won't hurt. Trust me Guile, I am mean, and I sometimes say inapproriate things, that would hurt my loved ones. Sucks

coops - hey you..lama tak nampak you comment kat sini..:) I tahu ni dugaan untuk I, supaya I lebih banyak doa dan dekatkan diri pada Dia. Insyallah