Tuesday, September 23, 2008

Raya tag

I was tagged by Kodeng....so here goes:

1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah?

Tahun ni surprisingly, 3 pasang:

Raya pertama - (Mama bagi) base baby blue with pink flowers, to wear with pink tudung (gituu Zetty!). I bought RM15 pink watch to match :P

Raya kedua - (Mak mentua bagi) songket-like material purple plum color, to wear with plum color tudung

Raya ketiga - (Beli sendiri) maroon-red plain material, to wear with maroon floral tudung

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?


- Ketupat daun palas
- Rendang Ayam kacang mama, to die for

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?


-Biskut kacang Mazola
-Biskut cornflakes
- Samprit

4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?


- No more getting duit raya, except from hubby..
- This year, untuk bebudak (anak sedara + cousins) je spend dlm RM250, belum campur adik & mama ayah punya duit raya lagi :)

5. Apakah aktiviti malam raya korang?

- Kalau kat KJ, kat dapur la where else. Pastu akan ada takbir, lepas takbir ke dapur ngemas2. This is the night that usually my sis akan isi sampul raya and me isi kuih dlm balang2. BUat sesiap sbb pagi raya semua akan sembahyang Raya. Kalau Adam ada, then lepas takbir layan dia main bunga api.
-Kalau kat in laws, kat dapur gak tapi lebih banyak jadi pemerhati :). And malam raya main mercun besar2 sbb anak buah dah besar. This year, I think they will wait for us until malam raya pertama baru main mercun kut as Zul and me will be back in Pahang only by Raya pertama.

Ok tag dah siap. I'm not gonna tag anyone particular, buat je if you feel like it. :)

5 comments:

Anonymous said...

Sungguh rasa tak puas hati...ngko dapat gak baju raya ...mak mertua bagi plak tu...waaaaaa..mana aci...apa pun ada satu part aku nak kutuk ngko ada gak ada ke malam before raya kat Pahang he..he..

-mummy kasut crocs-

Mas Rahim said...

tq wat tag nih ehehehe

Amy said...

Intan - Aler, mak mentua mmg bagi 2-3 helai la every year..ni dapat kebetulan before puasa, buat baju raya la..

Kodeng - No problem..I kan suka buat :)

Cosmic_GurL said...

Thn ni ada buat kuih raya tak Amy? Hehehe..

Anyway, Selamat Hari Raya n Maaf Zahir Batin ya :))

Amy said...

Sherie - Ada...kuih kacang Mazola.. this weekend planning nak buat cornflakes..we'll see :). Selamat raya to you too!