Wednesday, October 08, 2008

Raya ramblings

Warning : Long post ahead with lots of pictures

YeaP! That time of the year. And I was still working on Monday before Raya. That weekend for the first time, I try baking cornflakes cookies, the way I used to like it. I'm not so into honey cornflakes, I want real cornflakes, crumbled with flour and butter. Got the recipe from a friend and voila, it was a success, well with me la and my family and most importantly, Abang the chef approved it hehehe he's my 'quality control standard'. So this year, I've added one more home-made cookies apart from the biskut mazola. Kalau rajin, next year nak tambah lagik one more type of cookies.

Pre-raya - Tuesday before Raya was madness. Ye la, nak prepare food for raya besoknya, prepare untuk takbir that night. Abang and family came over to spend time with us. It was bonding session for me and hubby with Adam :)

First day Raya - Mama, Tiyah and me left the house a bit late for the Raya prayers. Prayers belum start tapi org dah ramai. Only managed to get the last saf. As usual, after prayers we came home and salam2 minta maaf. It was a bit emotional especially when the thoughts of my other nieces and nephews in Qatar came to our mind on the morning of Raya. We miss them dearly. Yg kelakar masa aku dok teresak2 nangis and peluk my brother, Adam boleh meraung kat situ sebab dia tengok semua menangis, boleh? Drama sungguh! Makan2 session, mama made rendang daging and also sambal kacang ayam (for me) and Abang made super spicy ayam rendang - semuanya sedap belaka! And below, our must-have Raya picture together. And my 'first raya day' baju.

Left KJ at 11.30am to Pahang. Reached MIL house around 2pm, mak made sup tulang yg sedap, hirup sampai berpeluh2..pastu relax sampai Asar and went to beraya to his Aunty's house. That night, diaorg bakar2 satay. I was already having migraine due to the super hot weather during the day and end up sleeping at 8pm after Maghrib prayers, still donning the baju kurung and only woke up at midnite to bath. Letih wooo.

Second day Raya - Takde air, can you believe that? Nasib baik takde org dtg to beraya, so we just lepak and I only took bath at 12 noon dgn saki baki air yg ada. The water supply only came back by 4pm. Semua rushing2 mandi and after Asar baru pegi beraya ke rumah neighbours. Malam sambung bakar2 satay and watch TV. My 'second raya day' baju below.
Third day Raya - My BIL and B planned to take whole family for mandi-manda kat air terjun near MIL's place after Friday prayers. Bawakla segala bekalan makanan. Nice thing about this air terjun is ada ikan2 yg dok gigit2 kaki and eat dead cells tu...it was ticklish and we were giggling, lama gak la berendam kaki kat situ and mandi manda. SejOokk.

Fourth day Raya - Pegi Kuantan to visit my Mak Lang. My cousin Hafiz dah back to Kelantan, only Azhan and Alif were there. These two cheeky cousins of mine dah la baca blog ni, they even let their tunang/girlfriend know about my URL. Sabo jek tau. *blush*blush* Hai Jue & Nurul.....welcome :P. Pak Lang prepared yet another round of super delicious mouth watering ayam bakar. Mak Lang invited some of her neigbours too for lunch with us. Kitaorg dok geram dgn one the neighbour's daughter...so comeL. B took a picture of the baby with my SIL. Here's my 'third day raya' baju.

We went to melepak in Megamall while waiting for BIL to arrive Kuantan and decided to kill time by watching the movie 'Eagle E.ye'.. nampak poster macam tak menarik but citer dia sgt best, full of action, cars colliding and exploding. Memang puas hati tengok. Had a round of bowling game before Maghrib and after perfrming Maghrib, BIL and us hunt for place to have seafood dinner but much to our dismay, since only a few places yg dah start bukak kedai, the places are packed. Round punya round, we decided to eat KF.C je sbb dah pukul 9pm dah.

Left Kuantan to KJ at 10.30pm and only arrived in KJ by 3.30am...melampau punya jammed. B slept the whole day on Sunday, sian dia penat drive.

All in all, tu je la citer Raya saya..takde la mende yg special pun. Dah start keje balik since Monday, rasa lambat je masa berjalan. Dulu bulan puasa balik 4.30pm, now back to 5.30pm, haihh..Talking about Raya kan, I normally waited excitedly for P.etronas' raya Ad, especially by Yasmin coz it never fail to bring me smile or tears.. but did you watch this year's Raya Ad? I'm not sure whether it's still Yasmin's tapi this year punya macam takde umphhh la. Too long and macam dok tunggu je bila moment nak rasa funny or rasa sebak ni...tahu2 je eh dah habis dah iklan? Tiyah felt the same way. Tak syiOk.

Thank you for all the Raya wishes through the comment box, chat box, sms, phone calls. Sorry ada yg tak terbalas. I hope you had a nice Raya like mine. Dok nunggu korang update blog je ni :)

14 comments:

aisha said...

akak, kuah kacang ayam? camne tuh? alaa.. tak ckp pun kat kuantan.. if tak sure suh akak dtg umah.. saya sungguh memboringkan beraya di kuantan sbb takde kawan2.. isk.. mana biskut mazola saya hah?? hmmphh!

Rainy said...

baju tiap2 hari ade rona2 pink.. minat pink eh?

btw, agree with u on Petronas's ad thn ni.. mcm kurang umphh

Roti Kacang Merah said...

WOW banyaknya baju Raya!!!! jeles, ahhh... chanteks pulak tu!!!

kita dah berapa tahun dok buat baju raya aka baju ofis baru. hehe

Amy said...

Sha - Alahhhhhhhh...kita kat Kuantan pun macam packed la. Rumah kawan sorang lagi pun tak sempat. Kuah kacang ayam tu, ialah sambal tumis ayam, dicampur dgn kacang goreng yg ditumbuk, damn syiok. Try la :), nak kuih mazola, datang rumah la beraya hehehe

Rainy - Nak kata minat sampai everything must be pink tu dak la. I like purple & pink..so any color combination of both tu mmg saya agak tertarik utk membeli la. Ada la jugak 'terbeli' cadar pink, much to Zul's dismay :P ehehhe. Tak menarekss kan iklan Petronas, am glad someone agree with me!

Kak Lin - Kebetulan je, tu pun kalau tidak jadik 4 pasang coz MIL bagi lagik satu but dah tak sempat nak buat. Alah Amy pun nanti buat baju gi office la especially yg 2 & 3rd day punya baju. Yg first day tak bleh lasak2, ada labuci :P, so tak bleh pakai ke office, ke weddings bleh la.

Zetty said...

so soalan aku ialah, sebenar2nya berapa banyak baju raya kau ada in total?

haha.

Amy said...

Zets - 3 la beb..semua ada rona2 kaler fav ko pink, kalau ada open house yg kita bleh gi sesama , kita sesama pakai pink ok? ehehhehe

U.Lee said...

Hello Amy, beautiful photos. I really enjoyed looking at them. And you and hubby, wow! What I call a handsome couple....love your beautiful raya bajus too. So colourful.
Bet you all had a real wonderful raya....
You keep well and best regards, Lee.

wanshana said...

Thanks for sharing your lovely raya photos, and also cerita jalan-jalan raya you. Adoi, I yang baca ni pun naik mengah!

Sempat lagi tu pergi mandi-manda kat air terjun! Tabiks :)

I suka tengok baju-baju raya you. Very nice colours and matching tudungs.

Errr, itu sambal kacang ayam tu, ada gambar tak? Macam mengancam ajer...

Amy said...

Uncle Lee - Ala, you made my day la Uncle...eheheh. Thank you so much, thank you for still reading and commenting, I like that about you! :) and really appreciate it

Kak Shana - Tu la, mengah ni bercerita and edit pictures coz rasa macam owe friends and readers yg bertanya :). Amy tak reti nak bercerita ringkas2 ni :P. I pegi carik matching tudungs ni pun like 1 week before raya, tapi takde la spent time lama sgt, I just go to my fav shop depan Sogo, terus pilih and chow. Takde la ambik gambar sambal kacang ayam tu, kelam kabut sgt dah. But very simple la kak, masak macam buat sambal tumis ayam (kuah lebih sket) and then dah hujung2 masa api dah kecik, masukkan kacang goreng yg ditumbuk (tak yah tumbuk halus) dan gaul. Just like sambal sotong taruk kacang..sedappppp sgt.

kay said...

amy,
seronok betul baca yer raya post + that ketupat daun palas buat saya terliur. balik satgi nk pi cari at pkns lah!

Amy said...

Kay - Thanks dear..I'm glad someone enjoyed reading it :)..they are still selling ke ketupat palas lepas raya ni?

Arena said...

Amy,
aku suke baju raye ke-3 ko.. really like it.. ada beads2 tak?hihii..

Ayu said...

cantiknyer baju3 raya ...tengok collection baju raya nko...teringat zaman budak2 dulu ada bnyk baju raya...sampai seminggu raya tu kadang2 .. tahun ni baju rayaku recycle baju kenduri adik hari tu ..huhuhu... takpe .. balik tahun depan akan ku lepaskan geram...

Amy said...

Che Na - Hahaha, tu baju yg ku beli dan pilih sendiri. baju tu ada dua version, yg ada beads dgn takde beads. Oleh kerana niatku nak pakai ke kerja, beli yg takde beads le

Ayu - Heheheh..tahun depan u're back for good eh? Bleh melaram baju raya sebulan ok? Heheh.