Thursday, January 29, 2009

I'm back..

2 weeks without updates. Very bad, I know. Tapi kalau dah datang angin update, berjela2 ni.

Was not in the mood, lazy and all sorts la. Nothing much, really. Last weekend were supposed to go back to Jerantut. Anak manja mak ni kan kena balik every month. But then my MIL decided to go to one of B's cousin's wedding in S.enawang on Sunday and therefore semua tak balik le.
Considering Senawang is only 45 minutes away, we left quite early, to my standard la. So Sunday morning and afternoon were spent waiting, borak, makan, borak and wait again. Tiring.

After sending parents in law at the bus station, we entertained the bro in law. Bawak pegi dinner to my new fav place in Kelana Jaya, Aladdin. It's a Chinese Muslim dishes restaurant and I think it's good. Quite pricey, but proportion dia mmg worth it. I haven't tried it's various nasi goreng or western cuisine tapi dia punya dishes and dessert and appetizer, wallaaa. Just look at the pics, it's as good as it looks walaupun sebenarnya quality gambar agak teruk sbb pakai handphone di waktu malam dlm cahaya yg samar.

I've been to this restaurant just the week before, ada supplier belanja makan besar but it was the traditional chinese dishes - the shark's fin, abalon and bla bla. Kenyang tapi tak puas. This time around with my bro in law, bleh pilih dishes suka hati, dia yang belanja :P My favorite is of course the lemon chicken..(no suprise there, kan Intan? Ayam, ayam, ayamm) kalau ada event with chinese dishes, this dish is always the dish I look forward to. Bukan le nak promote beria-ia, tapi air dia pun sedap2, very creative macam tu..siap ada teh susu 3 rasa..mixed with gula melaka, heaven. My biras order apa tah nama dia, ice cream soda plus asam boy..syedapp. Banyak yg I didn't snap pictures, siakap in soy sauce, seafood tomyam noodles..

Ok I can go on and on whenever I talked about food. Sunday tu tido kekenyangan. I woke up early (6am early ok on a public holiday) to prepare breakfast for the whole gang and cook some dishes. Where to? Genting..yes, pegi Genting di hari raya cina..to entertain the kids. We bought the 'All park' tickets and I suggested to go outdoor dulu forecasting that it will be raining in the evening. And am glad they listened coz it was drizzling at 4pm and we were not allowed to some rides due to the rain.
But I managed to try the Space Shot, dari bawah I told B many times that I'm not going for that ride, looking at how high it was. Tapi B dok pujuk2 and last2 I followed him to queue up. It was scary alright just looking at the speed of the ride. When it was our turn, rasa macam tangan dah sejuk. Aku ni kan gayat. Pegang tangan B kuat2 and when that thing slowly move up, baru half way aku dah cakap 'Tingginya B' and he just laughed. And when I reached the top, aku tutup mata and that's when I broke down and cry sbb baru realized it was so high and I feel like I'm going to die. Yeah, loser and drama. And bila dia shoot ke bawah tu, my bums doesn't reach the seat. Gravity kan. Perghhh susah nak describe what I felt at that time. I just shut my eyes the whole time, screaming my lungs out and crying. Gilos. When we finally came down from the ride, lembik lutut aku rasa. And rupanya the side that we were seated ada camera yg ambik gambar. So B sibuk nak beli gambar. Padahal bleh je pilih yg muka aku elok sket tapi no, dia nak pilih the worst picture that I looked horrified riding the space shot..menci aku.
So here, my ugly picture and bottom yg my biras beli. Yg my biras beli at least better la sket walaupun nampak macam muka aku takde darah kan. After the ride, we ate the nasi and dishes I brought. Thank to Normi's write up, aku bawa segala makanan dan air mineral dari bawah, roti dgn tuna mayonnaise bagai...makanan mahal gila atas tu. After several other rides, I wanted to try the Flying coaster tapi dah ujan, so tak dapat naik. Bumper boat pun tak dapat, weight issue (tah apa-apa :P)siap ada weight scale kat situ..indoor is more for the kids la. Ngantuk aku naik train yg slow kat indoor tu (chewah berlagak..naik yg tinggi dan laju takut laks). We had to wait for 1 hour and 10 minutes to see the 4D show.. punya la ramai org. Masa ni dah rasa sakit gila belakang coz standing too long. It was our luck that on that day ada citer baru, apa tah tajuk dia pasal ikan2 dlm laut...so seronok la budak2 tu..rasa kura2 tu macam melintas depan kita..I enjoyed it.

Next was the Snow world, we were reluctant at first sbb kena bayar additional plak just to go in, tapi we all bayar jugak. Although it looked nothing like the real thing tapi memang sejuk gilaaa. Tapi tak leh lawan sejuk sebenar di oversea ler.. then aku nampak people dok try slide dekat slope guna tayar besar tu..wah macam best je. Again, ada warning pasal weight. Ces..so B je la beratur dgn muka excitednya. Then we all nampak ada pompuan ni lebih kurang besar aku je bleh je beratur and they all bagi je lepas. And no weight scale situ..so apa lagi B panggil2 aku soh beratur je and yes, I got to ride it. Hahaha, berpusing2 aku kat slope lepas dia tolak..scary gak sbb dok berlanggar2 dgn dinding slope and cam biasa aku je dok jerit sakan ekeke. And my back got worsen then. Dah la sejukk..terasa ke tulang.
Lepas Snow World I begged my BIL to go back although the kids tak puas2 lagi main indoor (I'm amused with the amount of energy the kids got) and we head home, them to Kuantan and us to KJ. We reached KJ only at 9.45pm, tak dinner langsung terus tido..FLAT. Tuesday was spent doing nothing..lepak depan TV and surf the net. We're definitely going again but the next time tu will just be the two of us, on a weekday (not Public Holiday or cuti sekolah..serikk!).

So tu je la aktiviti CNY aku. My parents are still in Perlis till this weekend..I miss Mama :(. I think her pokok bunga pun miss her, aku dah siram hari2 pun dok layu lagi...benci tul. Nanti Mama balik, sure pokok bunga tu ngadu2 padahal aku dah siram....arghhhhh. I so gonna plant only plastic flowers in my yard nanti..tak koser.

Insyallah, Mama will be heading off to London jalan2 early February with DS. For 3 weeks kut..aiyoo jeles2..I'm so going to miss her.

Till then. Have a nice long weekend (boohoo org KL dapat extra cuti Isnin!)

18 comments:

Anonymous said...

Aku suka betul gambar yang zul ambik...kalau dapat enlarge bagus gak amy..coz ngko ingat senang nak dapat gambar time ngko takut HA....HA...HAA (aku gelak king kong nih)...bab makan tu memang tak dinafikan dalam banyak dishes tu ayam gakkk pilihan hati tapi sampai hari ni tak de orang dapat challenge ngko makan KFC ;)

- mama kasut crocs-

Roti Kacang Merah said...

HAHAHAHAHAHAAAAA

seriously, lepas tengok gambar tu baru boleh percaya cakap Amy that you felt like you're going to die.... HAHAHAHAHAHAAAAA

comel giler, tu!

Amy said...

Intan - Ko memang..suka betul geng dgn Zul uwaaaaaa. Gila puas hati muka Zul dapat beli gambar yg tu walaupun 16 henggettt! Abis dia citer dekat uncle, cousin, Tiyah pasal aku nangis kat situ. Mahu jadi modal sebulan tu...siotz!

Kak Lin - yer percayalah..amy tak reti nak exaggerate2 citer dlm ni. WYSIWYG eheeh. I think he wants to have that picture to remind him AND ME of the good times we had there sbb kalau we all tengok balik gambar tu sure we all senyumm je. But that picture goes to show that I never really conquer my fear of heights yet la kak..how now brown cow?
p/s Amy miss la bulan gerhana ari tu..penat sgt tido. Ada pictures? I'll visit ur blog malam ni :)

Amy said...

Nota tambahan : Intan..bila org boikot2 ni, aku dah sebulan lebih tak makan KFC ni tau *gigil tangan*

Zetty said...

hahahahahahha...aku tergelak giler tengok gambar yg first tu!! kompem aku tak kan naik mende tu.


-aku org KL yg cuti monday ni-

Amy said...

Zets - Hahha jom ah kita conquer our fear of heights. Tu ah as ugly as I looked, aku still letak sini utk memantapkan citer aku ekekke. Zul has been pestering me since yesterday suruh aku letak gambar tu cepat2 dlm blog. He wants to know what my friends comment...jahat kan?

Sesungguhnya hari Isnin adalah hari dengki sedunia. Dulu aku keje 5 tahun dlm KL takde plak la sampai nak jatuh on Sunday and bawa ke isnin kann? Ini tidak adil!! :P

Nomee said...

Gambar first tu blur sket ha... Kalau tak sure lagi besar aku gelak... muhahahaha....

Amy said...

Nomee - Yer ah..sbb aku tangkap gambar atas gambar..ehehe elok gak blur, maluu wehh tapi aku letak gak :)

Roti Kacang Merah said...

ada gerhana bulan????

ke, gerhana matahari dak...?

- saya yang juga orang KL yg cuti isnin ni, bestnya bestnya bestnya -

Amy said...

Kak Lin - Erk ye kut eheheh. Alah Kak Lin ni saja nak menambah bengkak di hati :)

Anie said...

memula aku baca kesian pon ada tp bila tgk gambo, gelang guling lak. ekekekekeke!

shell said...

hik hik.. takut giler kau masa tu yer... takpe.. bukan selalu boleh dapat gambar nih. Kalau aku jadik zul pun aku beli. :P

Amy said...

Mel - Gelak eh? Suka eh? Wah, banyak happy news coming your way now eh. Alhamdulillah

Shell - Tau takpe. U should look at his face lepas beli gambar tu. Macam budak baru dapat candy ok? Erghh. Hey, enjoy your Langkawi trip eh. Send my regards to bakal pengantin yg sedang sibukk tu ehehhe and the rest of the gang.

konot said...

mmg lawak giler gambar tuhhhh i wish aku ader kat sana nak witness ko nangis muehehehhehehe

aku syok giler nak menatang tuh.. siap sanggup Q 2 kali beb!

aishah said...

part makan2 tu buat kan aku lapar..
part gambar tu.. menceriakan hari aku hari nih.. hehehe.. (aku mmg dah lama serender naik2 bende gitu.. )

Amy said...

Konot -Syiokkk naik menatang tu? Tak bleh jadi geng Scorpio ah camni!! Aku takde la nak naik dan Q 2 kali but if next time pegi dgn Zul, maybe aku berani naik lagi kut...maybe dah tak nangis but i'm sure I'm going to scream

Aishah - Hahah ko ni..pasal makan. Ceria ekk? Zied siap sms kata dia gelak depan PC kat opis hahaah.

Fina said...

cute gila eh muka kau tgh menjerit hhahahaa.....sangat enjoice..

Blogger said...

Did you know that you can shorten your long links with Shortest and make $$$ for every visitor to your short urls.