Friday, May 15, 2009

I just needed to rant...

Boleh tak for once, aku nak lupakan the fact that this blog is read by friends, and family and colleagues? I needed to rant..

Kenapa orang kita (yer, bangsa saya) suka banding2 tahap kebahagiaan orang from how many kids you have, how great is your job and how slim you look? Why?

Yer, aku belum ada anak, yer aku gemuk dan yer, kerja aku biasa je. Does that make me a less happier person than you are? Some people fail to see a person beyond all that and it's frustrating.

Frustrating sebab org tak kisah pun dia an obedient daughter, a good friend ke, a good wife ke, yg penting - anak dah berapa, gaji baper banyak, keje tinggi ke tak or kurus ke tak. Yeah, don't sweat the small stuffs but believe me, bila dah selalu sangat 'ngadap' mende2 ni, it's hard not to get annoyed.

Sekian rant saya. Saya menunggu kepulangan somi tercinta yang sayang saya, seadanya saya ni.

19 comments:

pijah said...

saya memang amat setuju dengan pendapat anda.

MRSHUSiN said...

agree!!!

so sometimes i think 2-3-4-5 kali before nak post an entry.
cos people judge people.
and they dont care if it's ur blog or that u may feel offended by ur hurtful comments.

but anyways, chin up babes!
we love u dgn seadanya! =)

Anonymous said...

setuju!
kepada mereka2 yg tuttt tu, berilah jawapan yg sebegini ADA AKU KESAH????

ye selamat pagi mi :)

Linda bayam said...

Amy,

Diorang cakap camtu coz they want to cover their own imperfections, so bila ada something big to talk about, they'll boast it to the max..e.g - dulu takde keta besar, tapi now dah ada satu, so kecoh satu kampung la...

silapnya kita ni dari zaman dulu disogok kejayaan diukur dgn rumah besar, keta besar, ada anak ke tak..etc...padahal tu semua tak penting pun..

to me, coming home (walaupun rented and small) to people who love you for what you are and no matter what, is the best thing in life..

cheer up, bebeh!

ajezack said...

I know how u feel. been there and still there. Hang in there kakak and make the best of your life.

Jom Daim! hehehe

aisha said...

so, somi tercinta yang sayang akak, seadanya akak dah balik? dah bermanja2 luah perasaan dah? hehehehhe.. chill akakku..chill.. buat bodoh jer kat diorang tuh.. dengki sebenarnye tgk akak happy semanjang... take care!!

Fini said...

Amy, we leave in this world so material and so superficial that it is disappointing and sad that we are constantly judged by what we present externally be it our looks, happiness, our social strata all that crap...nothing we can do to change that...my intake is to go about life the happiest that you can be, the way you want it to be, it is what you are in the inside regardless bottom line is that you have the quorum of people that knows you and loves you and most important is that you love who and what you are...that is all that matters ***cheers***- a friend from IRO-

Fina said...

babe....benda2 tu keduniaan semua tu beb...sabar je lah...aku nye Kelisa tu ramai gak orang buat bising bila nak tukar..rumah aku tu sebok tanya bila nak renovate la, letak kitchen cabinet la..bila nak cat la...bih tu killer question..bila lagi nak second one????

People can never really shut their big mouths...tak leh tgk orang happy kan..

Zetty said...

well said amy.
i feel u babe. aku dah tahap give up ni.

JueOny said...

samala kita....bila la si somi nih nak balik...kalau ada dia xlah kawan aku chedih sgt time nih...

Amy said...

Pijah - I mish yew..lama tak nampak kat sini..Zal apa citer?

Izan - Tq :)

Anon - Macam ayat Rosnah je ni.. sapo ni? hik

Linda - Yes, very true. Ni bila dok dgn parents pun ada gak makcik kata 'Sampai bila nak dok dgn parents?' and bila aku nak pindah ada makcik lain pula kata 'Kesian kat mak tu, nak pindah buat apa?'. Waduhhh

Amy said...

Aje - Sepotong Daim cake mmg boleh mengubati hati ku ini. But I'm craving for JCo la now..iskk

Sha - Dah balik dah, tadah le tinger hik hik..takde la happy manjang pun Sha, ada la ups and downs...but he makes me happy, tu yg penting!

Fini - Huhuh *sorok bawah meja kejap*..betul apa you cakap tu. Cuma susah nak stay positive and senyum je bila org cakap apa, sbb kadang2 apa yg dicakapkan tu bila selalu sgt, makan dalam beb.

Fina - Tu la, and bila jumpa tanya la dulu aku sihat ke tak, mak ayah sihat ke tak. Ni terus 'Ko ni bila nak ada anak?'..aku nak ke macam ni masalahnya? Cerita camni mmg takkan abis kan? Tak leh ke jaga tepi kain sendiri? *sigh*

Zets - Jgn give up beb. Kita rant pastu kita move on. I just wish people stop judging other people's happiness and capability just by external factors.

Jue - Dah balik pun. hihi.

Arena said...

Amy,
I feel ya babe. I know exactly how you feel. Bak kata anak buah aku olyn;sebok jek (sila sebut dengan mulut pouty2 dan jeling2 sikit) I am sooo tired of answering soalan2 yang tak habis2 nih.. makes me wanna avoid raya gathering or whatever kenduri altogether especially cukur jambul anak sesapa. You hang in there. Selalunya kita moyok kejap jek, when we have our hubby by our side, everything just got better after that... take care babe..

Amy said...

Che Na - YEah, I felt better now. Cuma masih gloomy teringatkan my friend yg passed away.

AiLing said...

Amy *hugs* .. biarlah seluruh alam mengata dan memandang sinis pada kita .. yang penting Allah tidak terlepas pandang pd kita.

Kebahgiaan bukan diukur dari ramai anak, banyak harta, cantik rupa dan lengkap segala .. kebahgiaan pada seorang hamba macam kita ialah bila Allah redha. so, yg kita cari adalah redha Allah .. bukan memberi kepuasan kepada manusia!

Amy said...

Ai Ling - *hugs* Thank you..

Anak Daddy said...
This comment has been removed by the author.
Anak Daddy said...

Those who think they are better by comparing how many kids they have, how slim they are and how much money they make seriously ada masalah. They make other people down with what they have just so that they could cover their flaws.

A.Teh always think that those yang dress-up seksi maut coz they are slim sebab muka diorang hancussss. So they have to divert people's eyes to their body. Kwa kwa kwaaa... Unlike us, we're naturally cute, dah tak payah buat apa-apa kan? :)

Amy said...

A-Teh - Hahha, naturally cute. I like that hihih *hugs*