Thursday, December 17, 2009

The Kuantan weekend

*Updated with pictures*

I took half day last Friday and left for Kuantan after the Friday prayers. Reached there just in time for dinner and as planned, we head to Tjg Lumpur for seafood. B's younger brother had just moved there to help with the elder brother's business and B's sister had also stayed there as she will be starting her Practical this coming January in Kuantan.

So, adik beradik dia berkumpul la semua that night. The food was yummylicious and sooooo cheap. Imagine, 7 org dewasa dan 3 budak2 makan, dgn sotong, lala, kailan, tomyam, and 3 huge fishes, the total is only RM150! Puas hati me and B belanja :).
Nasi dagang pun murah dan sedap. We had it for breakfast..Ikan tongkol besar dgn nasi RM2.50. The one in KJ is Rm4.50 and tu pun, ikan dia besar bulu mata je tau! Ok enough about food. The main reason we went to Kuantan is to attend Aisha's wedding. Aisha is one of my readers yg rajin comment and we eventually became friends when I met her for the first time last 2 years kut, to borrow her GA's CDs..we met a couple of times and dia dah sampai pun kat rumah baru aku ni :).
Selamat Pengantin Baru Sha..moga dipanjangkan jodoh ke akhir hayat!

After the wedding we head to Kemaman Kopitiam..aku suka gila dgn teh ais dia. Was supposed to meet a friend, and my cousin's girlfriend there but both of them were busy with their plans so tak jadi la berjumpa. We dragged B's sister as dia belum lunch lagi. Kira temankan dia la..huhu padahal order roti sekali tak hengatt. :P We arrived KL on the very same night.

Sunday was our 6th year Anniversary..the saddest part is both B and me had to work that day. Haha..I finished my work at 2pm and waited for B to finish his shift at 7pm and we met at S.ecret Recipe to have our Anniversary dinner. Gila low key je we all celebrate this year :P. Had these for dinner:

Tapi SR kat Kinrara ni tak sesedap the one in KJ la plak. Tomyam kung ni B punya favorite dish kat SR tapi kurengg la malam tu, banyak sgt rasa air udang nya and tak spicy pun. My Chicken Cordon Bleu kekurangan cheese..if kat KJ dah meleleh2 dah cheese dia..hmm. NY Cheese Cake pun sedap lagi yg KJ..(motif tetiba rasa semua di KJ je sedap?? :P). I ordered the Banana apa nama tah, nampak macam menarik, tapi rasa sesudu terus kecewa. Tak moist pun, isi dia kering dan pecah2..aler camner tah nak citer. I expected a moist and padat punya banana cake, jadi agak kecewa di situ. Huhu tak sudah2 dgn citer makanannya.

Went for the interview yesterday evening. It was ok, more to an informal interview la. Maybe just to confirm some details. I'm still having mixed feelings lepas dengar few reviews from my colleagues.. ada yg positif, ada yg negatif. Kena buat solat isthikhorah kut. Am taking a big risk here, I know. But I'm talking from my experience, once you have reached that level of 'I need to go', memang kena blah je. Tengok la offer dia macam mana dulu and I'll decide after that.

I bumped into one ADP3 girl, L.iza in E.ndah Parade tadi..she's working in P.etronas but she said she's considering to resign. I said to her "Gila wehh..aku kalau dpt keje situ, sampai mati aku keje situ" but she said it was a stressful work for her all these while. Macam aku cakap la, bila dah sampai that level, memang kena blah punya. Heck, I knew one student who is working in one of the banks that gave 11 month bonus to the staffs and yet she resigned because it demanded too much of her time and she could not take it. Some people (like me) might stay just because of that 11 month bonus, man. And while talking to Mama tonight, she told me one of my cousins, who is a PTD officer had also resigned because she could not take it any longer, having to stay back most of the time. Ingat senang nak dpt PTD?

Ha macam tu la. I think we always see that the other side is greener. Betul ke apa aku cakap ni? But that's the fact la. Dan risk tu adalah something yg we have to face all the time. Aku dah takde keinginan nak climb the corporate ladder ke hapa.. cuma nak buat keje sebaik mungkin, dapat gaji utk menampung hutang piutang and that's it. Sad, but true. I can be a good follower but I don't think I can be a good leader. Sbb tu la tak berangan nak pegang jawatan tinggi2..

Untuk Mel, ni la yg saya beli kat I.KEA hari tu..alas pinggan. Gambar juadah tu ialah apa yg saya masak hari ni, bihun hailam..lama tak makan :).


Have a nice long weekend all. This weekend is quite full with plans. I loike.

14 comments:

aisha said...

akaakkkkkkkkkk!!!!!
again..thanks for coming.... terharu saya.. thanks for the hadiah also.. and sampai udah tak berinsaf kita.. saya dh kijer pun ari selasa kelmarin..tp kan idak le "sebangla" akak and abg zul, ari ahad pun nak kijer.. hehehehehe...akak pun sampai awal sgt..tak sempat nak bergambo atas pelamin ni hah..

aisha said...

by the way, nanti boleh la kita celeb anniversary sesama..tp tak leh nak catch up nombor anniversary akak la ek..

Amy said...

Sha - Hahha *cobit kang*..nak buat camner, tuntutan keje. Ha ah December je kita double date nak? Alah, kalau tak bleh catch up number of years, I'm sure you'll beat me in the number of children :)

Azrul said...

RM150 dgn 3 ikan...perghhh....ini sudah lebih....kena pg nih....memang murah sgt la tuhh....

pasal PTD tuh...sib baik ko cakap....at least ada jugak statement dari 3rd yg keje ptd ni penat. ramai yg tak caya cakap aku bila aku cakap keje gomen pon kena stay back...thanks amy

Amy said...

Azrul - Ha ah confession from my cousin. Paper work, nak meet deadline, keje sampai malam..walaupun ada perks nya, tapi still ada jugak yg tak tahan. Diri masing2 la kan, setakat mana tahan dan mampu, buat. Tak tahan kalu, kena la cari alternatif lain. Survival of the fittest. Harus ok pegi Tanjung Lumpur dan makan di Ana Seafood. Wah, lengkap info. :)

Maff said...

Fuhh... best tengok gamba mee hailam tu.

Amy said...

Maff - Senang je nak buat..bila la agaknya Maff nak dtg rumah Amy ni.. jom date kat rumah Amy...kita makan2, pastu baring2 tengok TV sambil borak2.

mamacrocs said...

Memula aku sampai ngko bawa aku gi Tg lumpor (betul ker aku eja lantaklah). Pas tu balik umah esok hari aku nak makan meehon hailam...ingat tu

Anak Daddy said...

sememangnya jawatan tinggi, gaji besar TIDAK menjamin kebahagiaan. Biar jadi clerk, makan minum cukup, tapi happy.

Amy said...

Intan - hamboih ingat dekat Tj Lumpor tuh? Hihih. Takpe kalau aku pi UK (berharap tu!), aku buatkan bihun hailam..tapia da ke kicap cap tamin kat sana? :P

A.Teh - True. All I want now is happiness.

Lil Miss Muffet said...

kak, takkan satu jek alas pinggang dia?

tanjung lumpor pe nama kedai? org pi situ dulu kene kerat leher.. 250 jo! ampeh!

MeLaNie said...

cemana jd lil miss muffet lak ni? ekekekekekeke

Amy said...

Mel - Ada 4 keping dlm satu package ler. Nama kedai Ana Seafood Petai I think so hehe. Rm250 baper org makan beb?

Blogger said...

Sprinter - Dark War