Thursday, January 28, 2010

Baru January, dah sakit..

Was on half day MC yesterday..

Had this feeling of uneasiness dekat chest bila breathing. Had this last month, and I went to the clinic, lepas consuming ubat angin, the pain immediately go away. And semalam kena lagi, but more painful. Disebabkan rasa sakit tu betul2 between boobs, aku mula la takut jantung ke apa. Doc said we better do ECG just to be safe.

Padahal takde apa pun ECG tu, tapi knowing me yg mudah panic ni mula la. Dengar ECG pun aku dah tanya macam2..'Kena buat apa?'.. 'Buat macam mana?' .. 'Panel include tak charges dia?'.. 'Lama tak?'... 'Sakit tak?'.. Doc tu gelak je. Yg buat procedure tu nurse je. Dah le masuk2 bilik terus dia suruh buka baju dan tanggalkan bra. Aku macam 'Err takde baju ke, pink ke macam dekat hospital tu?' Takde ok, sbb lepas bukak baju terus kena baring atas katil. Malu sehh. Pastu sapu gel kat area jantung (tepi dan bawah boobs kiri), pasang mende apa tah 5-6 ketul kat area gel tu, pastu wayar, pastu pengepit besi letak kat both hands dgn kaki kiri.

Masa tu, yg aku hanya terpikir 'Ya Allah, kalau la apa2 jadi kat aku ni, dengan tak bagitau Zul aku pegi clinic, dengan Mama ada kat Chiang Mai..camnerrr??' Very the drama queen, I know. So lepas dah pasang alat2 tu, I just took a few deep breaths, and the last one, dia suruh tahan napas sekejap and done. Owh kejap je :P. Lepas siap pakai baju and tudung balik, masuk balik bilik doc, dia kata ' Amilia, jantung you cantik, no problem' ..phew legaaa. And the doc kata maybe gastric/heartburn. Sila la ye Amy jgn makan mende2 to trigger the heartburn coz in the two attacks, bila doc tanya mmg aku makan lewat, makan mende2 berangin (mee) dan juga dok kunyah limau tangerine (yg sejuk dan nyaman dlm peti ais) malam2 buta pastu tido. The many reasons to eat before 7pm or skip dinner yg dah berkali-kali kata nak buat, tapi tak buat2.

And semalam bila check, my pressure was a bit high. Doc pun heran sbb all this while macam ok je..

Doc : You ada gaduh dgn suami ke?
Me : Mana ada..ok je (pastu tergelak2)
Doc : Dengan parents?
Me : Ok, semua ok
Doc : Kerja?
Me : Mmmmmmmmmmpphh *teary eyes*

Bleh tak jgn nangis depan doktor? Iskk.

Ubat dah makan, so am feeling better now. Dekat dada/boobs, masih ada lagi tanda2 bulat serupa bekam bekas lepas ECG tu..isk isk. Bila ditambah dgn period pain ni, rasa miserable la sket. Hari ni dah Khamis kan? Cepat la Sabtu..nak weekend, nak weekend.

11 comments:

Konot said...

aku pun dulu kan amy.. selalu benor migraine.. kekedg tu sampai lambat period (like 1 mth skipped period) semua sbb stress keje..

nowadays.. aku dah tak heran dgn keje.. tak perform ke.. tak siap ke..

I DON CARE!!

my family comes first.

and surprisingly my migraine gets better.. and period aku pun dah stable..

ko keje blajar buat tak pedulik nihh

Linda said...

Phew! Lega ko takde ape²...sure cuak habis masa ECG tu kan? I strongly advice ko simpan tiub Gaviscon dalam beg as first aid bila ko kena angin, so far memang amat mujarab..

dan aku pun nak Sabtu datang cepat!! :D

Silent Scribbler said...

Get well soon kak amy je. Jgn tension2. Kalau orang kacau2 kat opis buat tatau je.

Anie said...

kok mi, bekas2 ECG tu bulat2 jek kan.. ala lebam2 kan?

bgtau la kekedik ko kene culik ngan makhluk asing.. kakakakakaka!

take care! jom pi cherating oiiii!!!!

Amy said...

Konot - Mmm tauu :(

Lnda - Sgt cuak! Wayar panjang sampai ke kaki. Aku dok pikir takut kena electric shock je haha. I used to have that Gaviscon bottle dlm handbag lepas kena gastric kali kedua yg teramat teruk dulu..pastu bila dah lama aku buang. Guess u're right, kena beli yg ada sachets tu. I'll see u this saturday eh babe :)

Sha - Thanks

Mel - Ha ah bulat2, cam lebam2, macam love bite..hihihahahoho. Dia tgh tido semalam sbb baru balik shift malam, tu yg aku malas nak bagitau. aler tak herannya dia kalau aku kena culik dgn makhluk asing..tah2 dia kata 'Oh ye ke?' pastu sambung tido :P

Arena said...

Malas la nak cakap dgn ko.. freaky ok..aku pon tengah gastric nih haaa kan .. makan cam beruang pon nak gastrik.pe bender tah..kena jaga makan..hmmm..

Tapi kan gastrik ada kena mengena dengan stress tak? hahhaha..

Amy said...

Eyyy Che Na, ko jgn takutkan aku..ke kita ni kembar terpisah :P, tapi ko lahir seminggu awal kan. Gastrik tak semestinya sebab kurang makan la beb. Tengok ketahanan body, ada yg sbb makan spicy/berminyak sgt pun bleh kena. Yg aku google tu symptom aku tu banyak ke arah heartburn sbb lepas makan a hearty meal, straight away lay down..tu yg tak bleh. Nak kurangkan makan di waktu malam degil la plak kan.
So semalam, paksa laki makan 7.30 sesama (tu pun sbb aku start masak before 7pm and ngam2 nasi pun dah masak)..pastu Zul dah pesan suruh jalan2 atau duduk kat kerusi makan (supaya tak tido)..sakit la belakang dok tegak je sepanjang masa. Sekali, dia dah kuar, aku sandar kat sofa tengok american idol..ok lagik..dah 9.30pm tu kan, ermmm sambil posisi duduk pun aku bleh lena..sabo je kan? Malam ni saya cuba lagi :P
Eyyy, doc kata ada relate gak stress dgn gastric tauuuu.

toughcookie said...

i agree dengan konot. kerja will never end. prioritise your health and family dulu sebab kalau you sakit, diorang can replace you anytime. buat derk je... kalau orang call after office hours/weekend, you can either not pick up the phone or tell them firmly that there's nothing that important that cannot wait the next day.

semua ni boleh buat jiwa tenteram sket... in the end, you are more important than anything babe...

Uncle Lee said...

Hello Amy, glad to know your okay.
You just take it easy.
By the way, if you have not already, try drinking Chine green tea. At least 4 to 5 cups a day.
Check it out, good for health apart from making you feel good.
If not sure which to beli, try 'Lung Ching, Dragon Well Green tea'.

Or this Japanese one, 'Sen Cha'....
I buy both and alternate everyday.
Try it, Amy.
You keep well, have a nice day, Lee.

Anonymous said...

Babe,
baring less then 3 hours after makan is a big no-no.. otot apa entah tu yang dah loose, menyebabkan food mudah naik balik kalau baring or even slouch. Aku start dulu mase pose.. Tak salahkan puasa of course, I blame myself yang mesti nak tidur lepas sahur... dah bertahun-tahun camnih.. hahhahah..once dah kena lambat nak baik sis.. ubat pon mahal..

Cekna

Amy said...

Rasanya dah comment hari tu tapi tak lekat plak. Juan, Uncle Lee, Che Na - Thankss :)