Thursday, June 24, 2010

Makanan paling senang dan murah (but not necessarily healthy)

Ok, rasa tercabar sbb Che Na commented kat her blog that it is not acceptable for me to blog only once a week when I'm on long annual leave..hehe nak ke korang baca hari2 kalau aku citer mende2 ngaruts pun?

Ni gambar dah ambik last week masa aku buat makanan ni. Camner nak describe eh. Aku panggil mende ni ketayap. Tahu kan kuih ketayap inti tu? This is the kulit ketayap, which is dibiar garing on a pan, flip2 dedua belah and ready to be eat panas2..sedap dicicah dgn susu.

Cara buatnya:
1) Bancuh tepung dgn sedikit garam (hujung sudu kecik je) and mix with water. Gaul sampai sebati, jgn terlalu pekat or terlalu cair
2) Minyak masak isi atas piring, dan daun pandan digunakan untuk sapu minyak on a pan.
3) Bila pan dah panas, sapu minyak dan sendukkan bancuhan tepung. Using the senduk, ratakan tepung tu, bulatkan macam roti canai or ala-ala pancake. Api sederhana

4) From time to time, alih2kan ketayap tu sampai jadi warna coklat dan garing
5) Angkat, hidangkan panas dan cicah susu. Terbaeeekkk dari ladang.

Selamat mencuba! Sekian entry mengarut dari saya..

9 comments:

mamacrocs said...

amy ni kalau kat swak orang panggil tumpik he..he.. fav aku gak

FicHiEk said...

aku panggey pancake...eh silap...lempeng...hehehehheh

Amy said...

Tumpik? Cara buat sama ke? Just tepung gandum and garam? Mmg layan beb kalau petang2 ujan plak tu perghh
Fichiek - Lempeng utk aku ada letak gula, or kelapa/santan..hihi

mamacrocs said...

Sama sebijik cuma tak dak version daun pandan tu saja, akibat daripada entry ni aku kena bangkit buat breakfast tumpik he..he...

Amy said...

Hahah..tapi aku rasa daun pandan tu buat mende tu terasa lagik sedap bebeh. Mmg sesuai bila berada di overseas :)

Linda said...

ketayap yang aku tau kalo bubuh inti kelapa tu jer...yang versi ni selalu orang panggei lempeng..

Amy, ko tgh free ni kan, ko try beli pisang emas (jgn dibawak belayar), lenyekkkan, campur tepung & garam sikiit jer, pastu tepek kat daun pisang, letak atas tu kelapa parut (dah letak gula & garam sikit), pastu lipat then letak atas kuali...nak tau bila dah masak tu bila batter dah tercerai dari daun pisang...hidangkan dengan teh o panas²...pehh...

aku lak yang lapor pagi² nih..

Nomee said...

Sila cuba menu linda pulak. Pastu tempek kat sini. Kalau rajin lagi sikit, pos courierkan kan ke G.rand B.lueW.ave. ngeh... ngeh...

Amy said...

Linda - Yer ah macam buat kulit ketayap, tapi selalunya kulit ketayap kita biar atas pan kejap je. Ni biar sampai garing hehe. Yg ko cakap tu mak aku pernah buat aku rasa, aku je tak pernah buat. Bleh dicuba hihi

Nomee - AMboi by the time aku courier dah sejuk dah beb hehe..

ajezack said...

kakak,
sila try recipe linda tu.. aku dah ala terbayang kesedapannyer.. lagi2lah tgh pose ni.. ayoo.. pastu jgn lupe roger aku dtg umah untuk testing.. sekian, terima kasih :)