Tuesday, January 25, 2011

The tonsil

I went for my tonsil checkup in Sunwa.y Med Ctr last week Friday, took leave. Easy breezy one. Reached hosp around 8.30am, register, waited at the ENT surgeon's clinic and on my way home at 9.15am. The doc asked me to lie flat on the chair, check my throat/mouth. The usual comment of 'Aiyahh, so big the tonsil'. Then dia masukkan this tiny tube yg mcm ada camera kat hujung tu thru my nose (berair mata aku!) and showed me my tonsil, told me my airway is getting smaller due to the tonsil and that explains my loud snoring time tido. So, confirm la that I need to get it removed.

So, I was contemplating on when should the op day be. Kena consider the surgeon's op slots for that week, hubby's shift hours/off days. Kononnya nak jugak consider work in the office, I mean the doc said I will be warded for 1-2 days and will be given about 1 week MC. So, kalau tak nak nyusahkan sesapa, I was planning to have the op on 1st Feb and use the long CNY holidays to recover. But my family and hubby dah ada prior plans, and my surgeon pun Chinese, so ding dong ding dong..and I decided to do it on 10th Feb which is a Thursday and it's scheduled anytime between 1.30pm to 4.30pm, but I still need to be admitted by 9.00am and kena puasa yer. Kiranya away from the office on Thursday and Friday, then Monday. Tuesday plak mmg PH for Maulidur Rasul. I should be back to office after that kut, insyallah if everything goes well and kesihatan memuaskan.

I know, it's only a minor surgery tapi aku mmg tak pernah go thru any surgery, and never been warded all my life. So agak bimbang, dan jakun. Semalam dah start tak bleh tido lena. Haih. Mula la kepala nak pikir macam2. Nak bawa apa, baju apa..sehari dua je pun if warded. Do share with me your experience (surgery, being warded..citer2 hantu tak nak!) eh, if ada sesapa baca la post ni. Doa2kan kesihatan saya. Amin.

6 comments:

Arena said...

Jangan pikirkan sangat kerja tu. Just ensure takde yang super-duper urgent tergantung sudah. Lepas tu biar jek orang yang tinggal tu solve it.

Aku ada few pengalaman warded. Kalau dua hari takde org teman, bawalah books and mags to read. Of course pack sumer toilettaries, and maybe botol air yg selesa nak minum sebab ko nak operate tekak kan. Kain semayang dan buku doa. I think aku paling banyak berdoa masa dekat hospital, teruk kan. Time sihat, dah leka balik. But bawak buku doa yang ada ayat2 syifa. dan doa2 lain. Ed kelakar dulu. Masa dah kali ke-4 warded kot, he knew the drill already. Dia bawak toto dan dalam beg toto tu ada sejadah dan kain pelikat semayang dia hahahha. dia tak selesa tido kat kerusi/sofa kat dlm ward. Haaa tu jelah pesanan penaja. Moga2 semuanya goes well. Lepas operate diorang selalu soh makan aiskrim ek?

pijah said...

rileks.. yg ptg masa recovery kena jaga. yg best post-surgery for tonsil is boleh mkn aiskerim!!! hahaha! so inilah masanya nak melantak aiskerimmmmmmm :p

Konot said...

jgn risau.. tak de menda lah.. i remembered aku darjah 4 kena operate remove appendix aku kot.. tgh tahan2 sakit tu.. bila masuk IT je aku mcm whoaaa!! teruja kejap.. heheh

take care ye beb!

Silent Scribbler said...

Kak Amy, good luck for the surgery. I pray things go OK, Amien. take care! :-)

Linda said...

Amy, will pray for your speedy recovery..my fren yang dah undergo the operation, nampak dah ok, she spent around 2 hari jugak la kat hospital...lepas operate, bykkkan makan ikan haruan product ok! And dont forget to inform the operation date okeh!

Amy said...

Tq so much korang. Spritzer mineral water mmg aku perlu bawa sbb tak semua mineral water aku suka. Ngada kan. Part eskrem tu aku suka, part ikan haruan tu aduhaiii, payahnya tekak nak terima.

Linda - Operation I insyallah will be 10/2 afternoon. Seram weh!