Wednesday, May 11, 2011

Weekend yang sibuk

Every weekend ada jek aktiviti, kalau tak dengan family, with friends. Funny how you can't wait for the weekend to come, and bila loaded dgn activities, you wish the weekend is longer.

Thursday night, pegi tengok wayang dgn En Zul. Fast n Furious 5 lah, apa lagi. Kasik chance la kat dia, dia dah bersabar lama dah dgn kesibukan kerja ku masa April. I kinda enjoyed the movie, full of action dan buat aku berdebar2 tunggu next scene. So, lepas ni no 6 plak la kan. Zul can't wait for the Transformers 3, which will be in June. Semuanya citer action jek, sampai aku pun dah jadi suka. Citer2 romantic comedy aku masih tengok, tapi layan DVD jek la.

Friday night, aku organize makan2 dgn bebudak office kat S.eoul Garden, IOI Mall. Belanja my teammates as a reward for their hardwork in April. Makan sedap, cuma aku rasa kat One Utama lagi banyak choice la. Lepas makan, gi jenjalan jamu mata dlm mall. Bought two cute dresses (semestinya pink) for my cousin's newborn.

Saturday siang, pegi Nilai with my aunty and Mama sebelum singgah rumah my Mama's cousin kat Bkt Mahkota. Kata di hati tidak mahu membeli apa2. Tapi 'ter' beli teko putih yg baru, pinggan murah warna putih sebanyak 6 keping, pinggan strawberry, alas kaki.. eh banyak plak 'ter' beli sbb berkenan di hati. My aunty spent the night at my house temankan aku sbb Zul pegi ke Penang memancing. Yer, nelayan tegar itu adalah suamiku :P

Sunday, mengemas rumah dan memasak sebab saya ajak kawan baik saya, Puan Ros utk singgah lunch kerana dia on the way bertemu client. Dan juga menghasut lagi sorang kawan baik, Cik Aje dgn godaan yang saya akan gorengkan pisang raja kegemaran dia hehe. Lepas sessi memakan sampai perut nak meletup, memasing balik dan aku pun pegi hantar aunty aku ke rumah cousin aku sambil tengok baby dia, si cilik Sofeeya itu. Setengah jam ada kut aku dok telek budak ni..memang leka. Baby pun tahu rimas bila cuaca panas kering sekarang ni, inikan plak kita, eh aku yang dah tentu banyak lemak beribu2 lapisan dari baby.

Dan oleh kerana Sunday is Mother's Day, aku terus menuju ke Kelana Jaya senja tu and have dinner with my parents and sis in SR. Food was delicious, spent a great time with my parents. Hajat di hati nak menikmati lava cake tapi perut dah penuh sgt dah, tak larat. Malam tu tido di KJ and pagi Isnin terus ke office.
Penuh betul weekend. Balik lepas keje, sempat jumpa En Zul 5 minit sebelum dia plak pegi keje. Uhuk.. pastu tengok tong ikan yg dia bawak balik dari laut. Mak aihhhh, banyakkkknya ikan. So, aku distribute2 and the next day, En Zul pegi hantar to my parents, my aunty and also my uncle. Amboihhh pandai betul ambik hati depa noo, asyik puji je sebab dia bagi ikan fresh, diaorg makan sedap. Dlm peti ais dah tinggal ikan selar, ikan kacang, ikan talang and few more pieces of tenggiri. Mabuk makan ikan je la sampai next week. Mujur la dah banyak bagi kat orang ikan tu..kalau tak pening nak pikir menu hari2. (wah masak hari2 ke kauuu?)

Jadi bila hari ni off day En Zul, maka lepas keje tadi aku bersilat kat dapur la masak gulai tenggiri dan tumbuk sambal belacan. Masak banyak tu je pun kecoh, kan? Weh, kena kuat determination tu tau bila balik keje petang2, pastu baru nak kelam kabut pi beli daun kari, bendi, serbuk kari, santan..dan dgn masih berbaju kurung terus memasak di dapur. Hahah.
Yg pasti memang best ah makan ikan baru ni..isi putih lagi, tekstur ikan pun elok lagi, keras je. Urat2 ikan pun dok elok lagi. Ikan tenggiri ni dah selamat masuk perut, ada seketul je lagi aku simpan utk sahur nanti. Hari Isnin hari tu dah puasa, insyallah besok nak sambung. Puasa ganti dah selesai March hari tu, alhamdulillah. So bulan 5 ni, nak cuba buat balik puasa sunat, selagi mampu.

Ok dah panjang sangat..till the next post!


8 comments:

aisha said...

wah..tenggiri masak apa tuh kak amy?? lain kali leh pesan seketul la bg aufa makan...meriah sungguh kehidupan.. dpt tgk wayang lagik..huwarghhh... nak tgk gak..

Amy said...

Eh kak Amy tak tulis ke masak kari/gulai? Mana Aufa bleh makan lagik, hehe batuk2 nanti dia. Camtu lah Sha, selalunya weekend tu ada je mende2 yg dah plan atau adhoc basis. Selasa malam baru ni pun ada gak buat gila abis keje terus gi shah alam teman adik beli kain kat Jakel, pastu gi damansara visit Uncle. Sampai rumah dah dekat kul 12 midnight. :P

Anie said...

Kari ko kaler alien kak. Tak warna kari. Hee. Peace!

Amy said...

Dah makan baru kau tau la rasa kari ke idak. Aku off flash, tak suka gambar ada flash. Siang plak tu, lampu tarak buka. Janji habis dah masuk perut aku dan Zul hehe

Amy said...

Dah bengong blogspot ni, mana pi hilang comment dua org kawan aku ni?

aisha said...

alaaa...comment kita dah ilang...

Anonymous said...

kakak,

my perut sentiasa menadah untuk masakan kau.. nyum nyum.. hehehe..
thank u so much for feeding me.. love u as always!

- ajezack -

amy said...

sha,tulaaa.

aje-always a pleasure, aku nak tiramisu kau plak ok..